Plata unor salarii compensatorii ulterior incetarii CIM. Cum vor figura in declaratia 112?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
08 Noiembrie 2021
08 Noiembrie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
plata salarii compensatoriiformularul 112declaratia 112
Plata unor salarii compensatorii ulterior incetarii CIM. Cum vor figura in declaratia 112?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca Formularul 112 este o Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Se depune la ANAF de catre:
 
Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori si entitatile asimilate angajatorului care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, atat pe perioada in care se desfasoara activitate, cat si pe perioada in care se beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
 

Salarii compensatorii - formularul 112

 
"O salariata a fost concediata si, prin intermediul unui acord intre cele doua parti, s-a stabilit ca timp de 12 luni sa-i fie platite esalonat salarii compensatorii. Cum ar fi corect sa figureze in declaratia 112 aceste salarii compensatorii: suma bruta totala aferenta celor 12 salarii compensatorii sa fie trecuta in declaratia 112 la momentul desfacerii contractului de munca, urmand ca ulterior, timp de 12 luni, angajata sa incaseze netul sau in fiecare luna salariata sa figureze in declaratie la sectiunea persoane cu venituri din salarii sau asimilare salariilor care nu mai au raporturi de munca cu angajatorul?"
 
Conform art. 80 din Codul fiscal:
 
Termenul de plata a impozitului
 
(1) Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
 
Astfel, impozitul se datoreaza la data efectuarii platii. De aceea, nu este posibil sa se efectueze retinerea si declararea la luna desfacerii contractului individual de munca si ulterior sa se efectueze plata sumelor nete.
 
Situatia expusa se incadreaza la tipul 3.8 de asigurat (oersoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si nu se mai regasesc in raporturi juridice cu persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, dar incaseaza venituri ca urmare a faptului ca au avut incheiate raporturi juridice si respectivele venituri se acorda, potrivit legii, ulterior sau la data incetarii raporturilor juridice astfel in cat fiecare suma va fi declarata in formularul 112 aferent fiecarei luni in care se efectueaza plata.
 
 
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]