Concediere individuala vs concediere colectiva - procedura pas cu pas, explicata de specialisti

Gabriela Dita
Gabriela Dita
02 Decembrie 2024
02 Decembrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
Concediere individuala vs concediere colectivaprocedura concediere individualaprocedura concediere colectiva
Concediere individuala vs concediere colectiva - procedura pas cu pas, explicata de specialisti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 

Salariatii pot fi concediati prin desfiintarea locului de munca in temeiul art. 65 din Codul muncii. Desfiintarea locurilor de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa iar desfiintarea poate interveni din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului (art. 65 alin. (2) din Codul muncii).

Astfel salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana acestora potrivit art. 65 alin. (1), au dreptul la o perioada de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare (art. 75 din Codul muncii).

Prin urmare, aveti obligatia de acordare a unei perioade de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare daca nu exista, o clauza mai favorabila salariatului, in contractul de munca.

La expirarea perioadei de preaviz se comunica decizia de concediere. In cazul concedierii individuale angajatorul nu are obligatia oferirii unui alt loc de munca salariatului si nici avizarea AJOFM.

In functie de numarul salariatilor concediati prin desfiintarea locului de munca are loc o concediere individuala sau colectiva.

Pentru a intelege mai bine pasii si procedura in cazul unei concedieri colective, am luat drept punct de plecare un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:

"Va rog sa ma ajutati cu pasii care trebuie facuti de catre o societate care a intrat in faliment si trebuie sa dea afara din angajati, avem nevoie de documentatia necesara, etc."


Raspunsul specialistilor: 


Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:

1. cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
2. cel putin 10% din  salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
3. cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati (art. 68 din Codul muncii).


Concediere individuala, conform legii
 

Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa iar desfiintarea locului de munca poate interveni din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului (art. 65 alin. (2) din Codul muncii).
Astfel salariatul concediat pentru motive care nu tin de persoana acestuia potrivit art. 65 alin. (1), are dreptul la o perioada de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare (art. 75 din Codul muncii).

La expirarea perioadei de preaviz se comunica decizia de concediere.

Plecand de la dispozitiile legale in materie, apreciem ca etapele ce trebuie urmate in asemenea situatii sunt:

1. Intocmirea unei analize sustinuta din punct de vedere economic care sa prezinte schimbarile intervenite.
Aceste elemente apreciem ca sunt de natura a justifica elementele obligatorii solicitate de art. 65 alin. (2) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicat, cu modificarile ulterioare, respectiv caracterul efectiv al desfiintarii locului de munca pentru o cauza reala si serioasa;
2. Pe baza acestei analize, angajatorul propune o noua structura organizatorica, in care postul/posturile ce se doresc/doreste a fi desfiintat/desfiintate nu mai apar/apare.

3. Se acorda preavizul prevazut in CIM, care nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare, potrivit art. 75 din Codul muncii daca intr-un alt document la nivel de angajator nu sunt prevazute drepturi mai favorabile salariatului;
4. Se intocmeste decizia de concediere cu respectarea dispozitiilor art. 76 din Codul muncii, se comunica in termen de 5 zile salariatului, iar in ziua incetarii se inregistreaza in Revisal si se transmite la ITM;
5. Se acorda toate drepturile de natura salariala la care acesta este indreptatit, inclusiv eventuale plati compensatorii si compensarea concediului, dupa caz;
6. Se emite de catre angajator adeverinta prevazuta la art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, precum si un extras din Revisal;

7. Se emite adeverinta prevazuta de art. 18 din H.G. nr. 174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea certificarii stagiului minim de cotizare prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte salariul si contributiile sociale, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care s-au datorat conform prevederilor legale, contributia asiguratorie pentru munca.
In cazul concedierii individuale angajatorul nu are obligatia oferirii unui alt loc de munca salariatului si nici avizarea AJOFM.


Concediere colectiva, conform legii


Concedierea colectiva presupune urmatoarele momente:

1= Momentul in care sunt demarate negocierile cu sindicatul sau, in lipsa acestuia, cu reprezentantii salariatilor.

Astfel, potrivit art. 69 din Codul muncii roman, angajatorul va initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, consultari cu sindicatul sau (daca nu exista sindicat) cu reprezentantii salariatilor.

Documentul declansator al procedurii concedierii colective il constituie o notificare elaborata de catre angajator si comunicata simultan:

  •     reprezentantilor salariatilor (daca nu exista sindicat);
  •     inspectoratului teritorial de munca
  •     agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca


Notificarea va cuprinde:

a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.


Notificarea necesara in cazul unei concedieri colective


Notificarea constituie primul moment al unor consultari care vor presupune informare din partea angajatorului, raspuns din partea sindicatului, reactie din partea angajatorului si se vor finaliza cu decizia privind concedierea colectiva sau neoperarea acesteia. Astfel, angajatorul va initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:

  •     metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective;
  •     mijloacele de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
  •     atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.


2 = momentul pana la care angajatorul este obligat sa astepte reactia sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor.

Intre momentul 1 si 2 trec cel putin 10 zile calendaristice. Potrivit art. 71 din Codul muncii, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor, vor putea formula in acest interval propuneri in vederea evitarii concedierilor sau a diminuarii numarului salariatilor concediati.

3 = momentul pana la care angajatorul are obligatia de a raspunde

In cazul in care sindicatul sau reprezentantii salariatilor au formulat propuneri referitoare la concedierea colectiva, angajatorul va raspunde aratand motivul pentru care, spre exemplu, nu poate da curs unei anumite propuneri.
Intre momentul 2 si 3 trec cel mult 5 zile

Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri - Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve! Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii - Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>>

4 = momentul notificarii Inspectoratului teritorial de munca si a Agentiei de ocupare a fortei de munca.

In situatia in care, ulterior consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
Notificarea trebuie sa cuprinda toate informatiile relevante cu privire la intentia de concediere colectiva, precum si rezultatele consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, in special:

  •     motivele concedierilor,
  •     numarul total al salariatilor,
  •     numarul salariatilor afectati de concediere;
  •     data de la care sau perioada in care vor avea loc aceste concedieri.

Angajatorul are obligatia sa comunice o copie a acestei notificari sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, la aceeasi data la care a comunicat-o inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca.
Sindicatul sau reprezentantii salariatilor pot transmite eventuale puncte de vedere inspectoratului teritorial de munca.

5 = selectarea salariatilor si transmiterea preavizelor

Odata epuizate etapele care privesc consultarea cu sindicatul si notificarea Inspectoratului teritorial de munca si a Agentiei de ocupare a fortei de munca, se pune problema nominalizarii persoanelor care vor fi afectate de concedierea colectiva respectiva.
Se vor aplica criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca.
Se intomesc si se comunica preavizele.
Daca un salariat doreste sa inceteze contractul individual de munca in perioada de preaviz, contractul individual de munca inceteaza prin acordul partilor si nu prin concedierea individuala.

6 = Se intocmeste si se comunica decizia de concediere.


Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]