Noul Cod al Muncii: 45 de articole favorabile angajatorului, 10 in favoarea angajatului

codul munciiangajatorangajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dintre cele 79 de articole care vor fi modificate in Codul Muncii, 10 sunt in favoarea salariatului, 45 il avantajeaza pe angajator, iar 24 sunt neutre. Liderii sindicali resping noul proiect al Codului Muncii. Ei spun ca nu vor mai participa la nicio negociere, deoarece Guvernul s-a folosit de ei pentru a da aparenta unor consultari democratice.

Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii

Adevarul" a contabilizat toate schimbarile propuse in proiectul de modificare a Codului Muncii, supus recent dezbaterii de Ministerul Muncii. Cele mai multe si mai consistente modificari schimba cu totul natura Codului Muncii.

Contracte pe perioada limitata

45 din cele 79 de articole modificate sunt net in favoarea angajatorilor. In primul rand, daca pana acum predominau contractele de munca pe perioada nedeterminata, de-acum inainte vom asista la inmultirea celor pe perioada determinata. Cele din urma ii ofera angajatorului posibilitatea de a scapa mai usor si fara bataie de cap de salariati. In plus, firmele nu mai platesc nici salarii compensatorii la despartirea de angajati.

Astfel, prin modificarea unor articole, durata maxima a unui contract de munca pe durata determinata creste de la doi ani la trei ani. De asemenea, nu mai exista limitarea la trei contracte succesive semnate cu acelasi salariat. Practic, un salariat poate lucra pana la pensionare, la aceeasi firma, doar pe astfel de contracte.

Perioada de proba, prelungita

Pentru functiile de executie, perioada de proba la angajare creste la maximum 45 de zile (de la 30 de zile), iar in cazul functiilor de conducere, la 120 de zile (de la 90 de zile).

Ovidiu Jurca, vicepresedintele BNS, spune ca o firma poate ajunge sa execute o lucrare doar cu persoane aflate in proba: "Sa presupunem ca angajeaza un om la sapat santuri. Il tine 30 - 45 de zile, cat are nevoie, dupa care ii face vant, spunandu-i ca nu este bun". Asta, cu atat mai mult cu cat angajatorul poate sfarsi aceasta colaborare, adica perioada de proba, peste noapte, fara nicio explicatie, potrivit noilor reglementari.

Angajari imediate pe locurile concediatilor

Daca acest proiect va ajunge lege, nu va mai exista interdictia angajarii altor oameni pe posturile restructurate. Potrivit reglementarii actuale, firma care face concedieri colective nu mai poate aduce alti salariati, pe posturile taiate, timp de noua luni. Ei bine, art. 72 se abroga cu totul. "Asta este odios si va duce la o multime de abuzuri", spune Ovidiu Jurca.

Patronii au cerut cu insistenta abrogarea acestui articol, sustinand ca o companie se poate redresa intr-un timp mai scurt de noua luni, situatie in care va dori sa faca noi incadrari, ceea ce acum este ilegal. Neoficial, patronii au explicat ca, astfel, vor putea creste calitatea fortei de munca, aducand oameni mai buni pe posturile restructurate.

Zece pentru salariati

Zece interventii la Cod sunt clar in favoarea salariatilor. Cea mai importanta dintre ele este aceea ca a disparut posibilitatea ca angajatorul sa-l sanctioneze pe salariat prin suspendarea contractului individual de munca.

Tot la categoria micilor castiguri obtinute de angajati intra si mentionarea fostilor salariati la articolul unde se spune ca "angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de salariat, vechimea in munca, in meserie si in specialitate".

De asemenea, la angajare, nou-venitului i se vor preciza prevederile contractului colectiv de munca sub incidenta caruia intra, fisa postului cu specificarea atributiilor si criteriile de evaluare a activitatii profesionale.

Proiectul schimba total si ordinea criteriilor de selectie in momentul disponibilizarii colective. Asadar, daca pana acum aveau prioritate criteriile sociale, de acum incolo acestea vor trece pe locul doi si se vor aplica doar dupa ce se stabileste ordinea in functie de performante. Pentru asta se vor folosi ultimele evaluari privind realizarea obiectivelor de performanta.

Concediul fractionat

Proiectul de Cod mai spune ca munca suplimentara se va putea compensa cu zile libere in urmatoarele doua luni dupa efectuarea acestor ore (in loc de o luna, cum este acum). De asemenea, concediul fractionat minim scade la 10 zile lucratoare consecutive, in loc de 15 zile, cum este acum.

Exemple de modificari care reflecta noul raport de forte

In favoarea angajatorului:

-prelungirea perioadei de proba la angajare
-liberalizarea contractelor de munca pe perioada determinata
-flexibilizarea programului de lucru
-are voie sa angajeze pe locurile celor concediati colectiv

In favoarea angajatului:

-nu mai poate fi sanctionat cu suspendarea contractului de munca

Neutre:
-concediul fractionat minim a scazut de la 15 la 10 zile
-termenul de preaviz creste de la 15 la 20 de zile in cazul functiilor de executie si de la 30 la 45 de zile in cazul celor de conducere

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiangajatorangajat

Data aparitiei: 14 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noul Cod al Muncii: 45 de articole favorabile angajatorului, 10 in favoarea angajatului Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]