Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii
Adevarul" a contabilizat toate schimbarile propuse in proiectul de modificare a Codului Muncii, supus recent dezbaterii de Ministerul Muncii. Cele mai multe si mai consistente modificari schimba cu totul natura Codului Muncii.
Contracte pe perioada limitata
45 din cele 79 de articole modificate sunt net in favoarea angajatorilor. In primul rand, daca pana acum predominau contractele de munca pe perioada nedeterminata, de-acum inainte vom asista la inmultirea celor pe perioada determinata. Cele din urma ii ofera angajatorului posibilitatea de a scapa mai usor si fara bataie de cap de salariati. In plus, firmele nu mai platesc nici salarii compensatorii la despartirea de angajati.
Astfel, prin modificarea unor articole, durata maxima a unui contract de munca pe durata determinata creste de la doi ani la trei ani. De asemenea, nu mai exista limitarea la trei contracte succesive semnate cu acelasi salariat. Practic, un salariat poate lucra pana la pensionare, la aceeasi firma, doar pe astfel de contracte.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
40 Modele de Regulament Intern
Perioada de proba, prelungita
Pentru functiile de executie, perioada de proba la angajare creste la maximum 45 de zile (de la 30 de zile), iar in cazul functiilor de conducere, la 120 de zile (de la 90 de zile).
Ovidiu Jurca, vicepresedintele BNS, spune ca o firma poate ajunge sa execute o lucrare doar cu persoane aflate in proba: "Sa presupunem ca angajeaza un om la sapat santuri. Il tine 30 - 45 de zile, cat are nevoie, dupa care ii face vant, spunandu-i ca nu este bun". Asta, cu atat mai mult cu cat angajatorul poate sfarsi aceasta colaborare, adica perioada de proba, peste noapte, fara nicio explicatie, potrivit noilor reglementari.
Angajari imediate pe locurile concediatilor
Daca acest proiect va ajunge lege, nu va mai exista interdictia angajarii altor oameni pe posturile restructurate. Potrivit reglementarii actuale, firma care face concedieri colective nu mai poate aduce alti salariati, pe posturile taiate, timp de noua luni. Ei bine, art. 72 se abroga cu totul. "Asta este odios si va duce la o multime de abuzuri", spune Ovidiu Jurca.
Patronii au cerut cu insistenta abrogarea acestui articol, sustinand ca o companie se poate redresa intr-un timp mai scurt de noua luni, situatie in care va dori sa faca noi incadrari, ceea ce acum este ilegal. Neoficial, patronii au explicat ca, astfel, vor putea creste calitatea fortei de munca, aducand oameni mai buni pe posturile restructurate.
Zece pentru salariati
Zece interventii la Cod sunt clar in favoarea salariatilor. Cea mai importanta dintre ele este aceea ca a disparut posibilitatea ca angajatorul sa-l sanctioneze pe salariat prin suspendarea contractului individual de munca.
Tot la categoria micilor castiguri obtinute de angajati intra si mentionarea fostilor salariati la articolul unde se spune ca "angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de salariat, vechimea in munca, in meserie si in specialitate".
De asemenea, la angajare, nou-venitului i se vor preciza prevederile contractului colectiv de munca sub incidenta caruia intra, fisa postului cu specificarea atributiilor si criteriile de evaluare a activitatii profesionale.
Proiectul schimba total si ordinea criteriilor de selectie in momentul disponibilizarii colective. Asadar, daca pana acum aveau prioritate criteriile sociale, de acum incolo acestea vor trece pe locul doi si se vor aplica doar dupa ce se stabileste ordinea in functie de performante. Pentru asta se vor folosi ultimele evaluari privind realizarea obiectivelor de performanta.
Concediul fractionat
Proiectul de Cod mai spune ca munca suplimentara se va putea compensa cu zile libere in urmatoarele doua luni dupa efectuarea acestor ore (in loc de o luna, cum este acum). De asemenea, concediul fractionat minim scade la 10 zile lucratoare consecutive, in loc de 15 zile, cum este acum.
Exemple de modificari care reflecta noul raport de forte
In favoarea angajatorului:
-prelungirea perioadei de proba la angajare
-liberalizarea contractelor de munca pe perioada determinata
-flexibilizarea programului de lucru
-are voie sa angajeze pe locurile celor concediati colectiv
In favoarea angajatului:
-nu mai poate fi sanctionat cu suspendarea contractului de munca
Neutre:
-concediul fractionat minim a scazut de la 15 la 10 zile
-termenul de preaviz creste de la 15 la 20 de zile in cazul functiilor de executie si de la 30 la 45 de zile in cazul celor de conducere