Procedurile de angajare si concediere sunt diferite in situatia in care se doreste angajarea unui cetatean strain cu domiciliul in strainatate, dar cu locuinta temporara in Romania. Prin urmare, contractul individual de munca va include mai multe clauze speciale.
Astfel, cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate care locuiesc temporar in Romania li se elibereaza carte de identitate temporara. Astfel, conform art. 20 alin. (1) lit. b) din OUG 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, cartea de identitate provizorie se elibereaza si in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care locuiesc temporar in Romania.
Prin urmare, persoana in cauza trebuie sa solicite serviciului comunitar de evidenta a populatiei eliberarea cartii de identitate provizorie urmand ca, in baza acesteia, sa incheiati contractul individual de munca si sa efectuati inregistrarile in registrul general de evidenta a salariatilor.
Conform art. 109 din Codul muncii, contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa si contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.
Elementele prevazute la art. 17 alin. (3) sunt:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.
Astfel, contractul individual de munca la domiciliu trebuie sa contina elementele stabilite la art. 17 alin. (3) precum si cele stabilite la art. 109 din Codul muncii.