Acordarea majorarilor salariale conform CCM - se poate intocmi o decizie colectiva?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
20 Februarie 2024
20 Februarie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Acordarea majorarilor salariale ccmart. 17 codul muncii
Acordarea majorarilor salariale conform CCM - se poate intocmi o decizie colectiva?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am finalizat negocierile colective si am agreat pentru muncitori o indexare in doua etape: 01 Februarie- 300 lei 01 Iunie- 300 lei Pana acum intocmeam acte aditionale individuale, pentru fiecare angajat. Intrebarea este daca putem intocmi o decizie la nivel de organizatie, cu un tabel nominal cu toti angajatii si cu noile salarii. In acest mod nu am mai intocmi 300 de acte aditionale pentru fiecare marire. Si nici nu am lua semnaturi angajatilor. Am economisi foarte mult timp Va rog sa ne spuneti cum inregistram in Revisal daca se merge pe varianta intocmirii unei decizii."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Analizand prevederile Legii nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, am constatat ca nu exista notiunea de decizie colectiva cu privire la modificarea vreunui element al contractului individual de munca.
 
A aparut un excelent instrument practic pentru managerii HR! Este vorba despre o carte tiparita, format A5, cu textul complet al Codului muncii si al noii Legi a dialogului social!
 
O puteti purta intotdeauna cu dvs., pentru consultare rapida! Veti remarca imediat cat va este de utila! Profitati acum de reducerea de 30%, DETALII AICI >>>
 
La art. 41 se prevede expres ca modificarea contractului individual de munca se poate face numai prin acordul partilor, cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca fiind posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
 
La art. 17 alin. (5) din Codul muncii se prevede: ”Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.”
 
La alin. (3) lit. k) este mentionat ”salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat, periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul si metoda de plata”.
 
Insa in niciuna din aceste prevederi legale nu este reglementata decizia colectiva ca document de modificare a salariilor personalului (sau a altui element din CIM) si, prin urmare nu putem recomanda intocmirea unei asemenea decizii, in lipsa unui temei legal expres prevazut de Codul muncii.
Astfel, in opinia noastra, pentru acordarea majorarilor stabilite prin CCM trebuie intocmit, de principiu, act aditional pentru fiecare salariat, in care sa se prevada noul cuantum al salariului, rezultat prin aplicarea majorarii la salariul avut anterior.
 
Apreciem ca aceasta majorare se poate acorda si prin decizie a angajatorului, ca modificare unilaterala a contractului individual de munca, in conditiile in care aceasta modificare este deja prevazuta expres in contractul colectiv de munca incheiat la nivelul unitatii. Insa este vorba de decizii individuale, pentru fiecare salariat, nu de o decizie colectiva. Ca si in actul aditional in aceasta decizie se inscrie noul cuantum al salariului, obtinut in urma aplicarii majorarii la cuantumul anterior.
 
Decizia de modificare a salariului, ca orice decizie care are efecte asupra relatiilor angajator – angajat, trebuie oricum adusa la cunostinta/comunicata fiecarui salariat.
 
Referitor la acest aspect, apreciem ca si daca ar fi fost emisa o decizie colectiva si aceasta ar fi trebuit adusa la /comunicata salariatului sub semnatura, ca orice alta decizie. Angajatorul are obligatia de a informa salariatul, iar dovada informarii este semnatura salariatului prin care confirma luarea la cunostinta.
 
In practica, am regasit si modele de decizii colective cu privire la acordarea salariului minim pe economie stabilit prin hotarare a Guvernului. Insa, in acest caz, apreciem ca este mai degraba vorba de o decizie de constatare a efectelor aplicarii unui act normativ (hotarare a Guvernului) care stabileste in mod expres cuantumul salariului minim pe economie.

Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]