Angajatorii ar putea fi obligati sa informeze salariatii daca firma are probleme

Resurse Umanecompaniiinformarea salariatilorreprezentantii angajatilorangajatoriconsultareactivitatea intreprinderii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Legislatia muncii ar putea suferi modificari importante in ce priveste informarea salariatilor de catre angajatori. Mai exact, companiile cu peste 20 de angajati ar putea fi obligate sa ii informeze si sa ii consulte pe reprezentantii angajatilor in toate problemele companiei, de la situatia financiara pana la transferuri de productie sau fuziuni, asa cum se arata intr-un  proiect de HG al Ministerului Muncii.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Personelor Varstnice (MMFPSPV) a elaborat un proiect de hotarare de guvern (HG) privind procedurile de informare, consultare si alte modalitati de implicare a angajatilor, care a fost discutat deja cu partenerii sociali, dar nu a fost inca pus in dezbatere publica.

Potrivit proiectului, conducerea intreprinderii prezinta organului de reprezentare (structura care ii reprezinta pe angajati, in scopul informarii si consultarii acestora) agenda sedintelor organului de administrare sau, daca este cazul, ale organului de conducere si de control, precum si copiile tuturor documentelor transmise adunarii generale a actionarilor, dupa caz, cu cel putin trei zile lucratoare inainte", prevede un articol din documentul citat.

Organul de reprezentare are dreptul de a fi informat si consultat si, in acest scop, de a se intalni cu reprezentantii mandatati ai angajatorului cel putin trimestrial sau de cate ori este nevoie, la solicitarea lui.

intalnirile pot fi solicitate pentru a discuta despre structura, situatia economica si financiara, evolutia probabila a activitatilor, a productiei si a vanzarilor, situatia si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca, a investitiilor, precum si schimbarile substantiale privind organizarea, introducerea unor noi metode de lucru sau a unor noi procedee de productie, transferuri de productie, fuziuni, reduceri de capacitate sau inchideri de intreprinderi, unitati sau parti importante din acestea, dar si la concedierile colective.

"In eventualitatea unor situatii care afecteaza in masura considerabila interesele angajatilor, in special in eventualitatea unor reamplasari, transferuri, inchiderea intreprinderii ori disponibilizari colective, organul de reprezentare are dreptul de a fi informat inaintea luarii unei decizii in aceste privinte. De asemenea, angajatorul va invita reprezentantii angajatilor (reprezentantii organizatiilor sindicale sau persoanele alese si mandatate sa reprezinte angajatii, potrivit legii, n.r.) pentru informare si consultare cu privire la masurile care afecteaza in mod semnificativ interesele angajatilor in termen de trei zile de la comunicarea privind situatiile mentionate", se mai arata in proiectul de act normativ care inca nu a fost pus in dezbatere publica.

Proiectul de HG prevede ca reprezentantii angajatilor si cei mandatati ai angajatorului decid, prin acord scris, modalitatile de informare, consultare si alte mecanisme de implicare a angajatilor in activitatea intreprinderii.

De asemenea, pentru derularea negocierilor unui acord privind implicarea angajatilor, reprezentantii acestora pot solicita sa fie asistati de experti, care vor putea asista, cu titlu consultativ, la reuniunile de negociere.

De asemenea, in masura in care este necesar pentru realizarea sarcinilor ce le revin, membrii organului de reprezentare au dreptul la un concediu de formare, fara diminuarea drepturilor salariale.

Initiatorii proiectului de act normativ arata, in nota de fundamentare, ca dreptul la informare si consultare al angajatilor este reglementat, in prezent, prin Legea nr. 467/2006, iar pentru angajatii societatilor europene cu sediul in Romania se aplica prevederile HG nr. 187/2007.

Sursa: Mediafax


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanecompaniiinformarea salariatilorreprezentantii angajatilorangajatoriconsultareactivitatea intreprinderii

Data aparitiei: 12 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorii ar putea fi obligati sa informeze salariatii daca firma are probleme Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]