Interzicerea utilizarii telefonului personal la locul de munca - este posibila si LEGALA?

interzicere telefon personal la locul de muncatelefon personal la munca
Interzicerea utilizarii telefonului personal la locul de munca - este posibila si LEGALA?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Exista vreo prevedere legala care sa reglementeze in mod expres posibilitatea angajatorului de a restrictiona salariatilor dreptul de a folosi telefonul personal in timpul programului de lucru? Folosirea excesiva poate fi considerata ca si un risc de accidentare avand in vedere ca distrage atentia de la sarcinile pe care angajatorul le are."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Angajatorii pot reglementa prin Instructiuni proprii de securitate si sanatate in munca prevederi interne cu caracter obligatoriu, elaborate in vederea eliminarii comportamentului accidentogen al executantului (lucratorului) cu repercusiuni atat asupra sa, cat si a celorlalti participanti la locul de munca.
 
Cum sa luati cea mai corecta decizie chiar sub presiunea unei situatii de urgenta
 
Profitati! stick-ul "Manualul de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta" va ajuta sa puneti la punct cel mai sigur sistem de prevenire, interventie si rezolvare cu succes a situatiilor de urgenta cu care va puteti confrunta, detalii AICI >>>
 
Aceste instructiuni completeaza prevederile legale privind securitatea si sanatate in munca si sunt adaptate specificului si conditiilor concrete de activitate de la locul de munca.
 
In acest context, se poate restrictiona utilizarea telefoanelor mobile daca in urma evaluarii riscurilor profesionale rezulta ca utilizarea excesiva a acestora poate sa induca un risc de accidentare avand in vedere ca distrage atentia de la sarcinile de munca ale salariatilor.
 
O prevedere expresa in legislatia nationala se refera la modalitatea de utilizare a telefoanelor mobile de catre conducatorii auto, prevedere mentionata in Codul rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice):
“Articolul 36
………
 (3) Conducatorilor de vehicule le este interzisa folosirea telefoanelor mobile atunci cand acestia se afla in timpul mersului, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive tip «maini libere».”
 
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in sanatate si securitate in munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
interzicere telefon personal la locul de muncatelefon personal la munca

Data aparitiei: 04 Iulie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Interzicerea utilizarii telefonului personal la locul de munca - este posibila si LEGALA? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Servicii turistice. Vouchere de vacanta. DeosebiriIntrebare: Am rugamintea sa ne ajutati cu diferentele dintre voucherele de vacanta pentru salariati si sumele pentru decontarea serviciilor turistice care intra in plafonul de 33 % din salariu si care sunt neimpozabile in aceasta limita. De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca sumele pentru decontarea serviciilor turistice pentru salariati se acorda doar la functia de baza sau se pot acorda si de catre angajatorii la care salariatii nu au functia de baza (si care este baza legala-unde este mentionat acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Ucraineni. Prelungire CIM pe durata asigurarii protectiei temporareIntrebare: Un cetatean ucrainian, posesor al unui permis de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare eliberat la 18.05.2022 a fost angajat cu contract individual de munca pe perioada determinata de 12 luni incepand cu 01.09.2022, urmand 2 prelungiri succesive de cate 6 luni. La data de 30 08.2024 este termenul de incetare a contractului de munca, la 24 de luni de la angajare. Avand in vedere prelungirea pana la data de 04.03.2025 a programului de protectie temporara si OU 96/2024 privind acordarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]