Intrebare: In companie sunt doua sindicate: 1 reprezentativ 50+1 si al doilea nereprezentativ 26% din salariati. Al doilea sindicat nereprezentativ dar cu nr. mare de membrii peste 1500 nu este primit la negocieri si nici revendicarile nu ii sunt primite. Cum poate negocia la nivel de unitate sau sa isi sustina revendicarile chiar daca este minoritar?
Raspuns:
Sindicatele din cadrul unei unitati pot fi reprezentative ori nereprezentative. Daca la nivelul unei unitati exista sindicat reprezentativ negocierea contractului colectiv de munca se face exclusiv de acest sindicat.
In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
Sindicatul nereprezentativ continua sa fie partenerul social al angajatorului in acele domenii in care legea nu stipuleaza obligatia indeplinirii conditiei de reprezentativitate, in acord cu scopul pentru care a fost constituit.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Rolul organziatiilor sindicale (denumire generica pentru sindicat, federatie sau confederatie sindicala) este prevazut in art. 1 lit. u) din Legea 62/2011, potrivit caruia organizatiile sindicale se constituie pe baza dreptului de libera asociere, in scopul apararii drepturilor prevazute in legislatia nationala, in contractele colective si individuale de munca sau in acordurile colective de munca, precum si in pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte, pentru promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor sai.
In ceea ce priveste sindicatul, lit. w) din acelasi articol il defineste drept forma de organizare voluntara a angajatilor, in scopul apararii drepturilor si promovarii intereselor lor profesionale, economice si sociale in relatia cu angajatorul.
Astfel, in domeniile in care legiuitorul nu stabileste cerinta calitatii de sindicat reprezentativ, parteneri de dialog social vor fi toate sindicatele constituite la nivelul respectivului angajator, atat cele reprezentative, cat si cele nereprezentative.
In schimb, exista activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor reprezentative, asa incat in domeniile in care se stipuleaza expres cerinta derularii dialogului social cu sindicatul reprezentativ, atunci sindicatele nereprezentative nu pot fi partener al angajatorului in dialogul social pe acele domenii.
Conform art. 27 din Legea dialogului social, in vederea realizarii scopului pentru care sunt constituite, organizatiile sindicale au dreptul sa foloseasca mijloace specifice, cum sunt: negocierile, procedurile de solutionare a litigiilor prin conciliere, mediere, arbitraj, petitie, pichet de protest, mars, miting si demonstratie sau greva, in conditiile prevazute de lege.
Totodata, conform art. 28 din acelasi act normativ, organizatiile sindicale apara drepturile membrilor lor, ce decurg din legislatia muncii, statutele functionarilor publici, contractele colective de munca si contractele individuale de munca, precum si din acordurile privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici, in fata instantelor judecatoresti, organelor de jurisdictie, a altor institutii sau autoritati ale statului, prin aparatori proprii sau alesi.
Organizatiile sindicale au dreptul de a intreprinde orice actiune prevazuta de lege, inclusiv de a formula actiune in justitie in numele membrilor lor, in baza unei imputerniciri scrise din partea acestora. Actiunea nu va putea fi introdusa sau continuata de organizatia sindicala daca cel in cauza se opune sau renunta la judecata in mod expres.
Petitia ca mijloc de actiune sindicala isi are temeiul legal in art. 51 alin. (2) din Constitutie potrivit caruia, organizatiile legal constituite au dreptul sa adreseze petitii exclusiv in numele colectivelor pe care le reprezinta. Activitatea de solutionare a petitiilor este reglementata de OG nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor.
Cu titlu de exemplu indicam cateva dintre domeniile in care angajatorul are obligatia sa consulte sindicatul nereprezentativ din unitate: programarea concediilor de odihna, elaborarea masurilor de sanatate si securitate in munca, elaborarea planului de formare profesionala, intocmirea regulamentului intern.