Sindicatul nereprezentativ este partener de dialog social

Legea 62/2011sindicat reprezentativ
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: In companie sunt doua sindicate: 1 reprezentativ 50+1 si al doilea nereprezentativ 26% din salariati. Al doilea sindicat nereprezentativ dar cu nr. mare de membrii peste 1500 nu este primit la negocieri si nici revendicarile nu ii sunt primite. Cum poate negocia la nivel de unitate sau sa isi sustina revendicarile chiar daca este minoritar?

Raspuns:
Sindicatele din cadrul unei unitati pot fi reprezentative ori nereprezentative. Daca la nivelul unei unitati exista sindicat reprezentativ negocierea contractului colectiv de munca se face exclusiv de acest sindicat.

In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;    
b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.

Sindicatul nereprezentativ continua sa fie partenerul social al angajatorului in acele domenii in care legea nu stipuleaza obligatia indeplinirii conditiei de reprezentativitate, in acord cu scopul pentru care a fost constituit.

Rolul organziatiilor sindicale (denumire generica pentru sindicat, federatie sau confederatie sindicala) este prevazut in art. 1 lit. u) din Legea 62/2011, potrivit caruia organizatiile sindicale se constituie pe baza dreptului de libera asociere, in scopul apararii drepturilor prevazute in legislatia nationala, in contractele colective si individuale de munca sau in acordurile colective de munca, precum si in pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte, pentru promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor sai.

In ceea ce priveste sindicatul, lit. w) din acelasi articol il defineste drept forma de organizare voluntara a angajatilor, in scopul apararii drepturilor si promovarii intereselor lor profesionale, economice si sociale in relatia cu angajatorul.

Astfel, in domeniile in care legiuitorul nu stabileste cerinta calitatii de sindicat reprezentativ, parteneri de dialog social vor fi toate sindicatele constituite la nivelul respectivului angajator, atat cele reprezentative, cat si cele nereprezentative.

In schimb, exista activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor reprezentative, asa incat in domeniile in care se stipuleaza expres cerinta derularii dialogului social cu sindicatul reprezentativ, atunci sindicatele nereprezentative nu pot fi partener al angajatorului in dialogul social pe acele domenii.

Conform art. 27 din Legea dialogului social,  in vederea realizarii scopului pentru care sunt constituite, organizatiile sindicale au dreptul sa foloseasca mijloace specifice, cum sunt: negocierile, procedurile de solutionare a litigiilor prin conciliere, mediere, arbitraj, petitie, pichet de protest, mars, miting si demonstratie sau greva, in conditiile prevazute de lege.

Totodata, conform art. 28 din acelasi act normativ, organizatiile sindicale apara drepturile membrilor lor, ce decurg din legislatia muncii, statutele functionarilor publici, contractele colective de munca si contractele individuale de munca, precum si din acordurile privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici, in fata instantelor judecatoresti, organelor de jurisdictie, a altor institutii sau autoritati ale statului, prin aparatori proprii sau alesi.

Organizatiile sindicale au dreptul de a intreprinde orice actiune prevazuta de lege, inclusiv de a formula actiune in justitie in numele membrilor lor, in baza unei imputerniciri scrise din partea acestora. Actiunea nu va putea fi introdusa sau continuata de organizatia sindicala daca cel in cauza se opune sau renunta la judecata in mod expres.

Petitia ca mijloc de actiune sindicala isi are temeiul legal in art. 51 alin. (2) din Constitutie potrivit caruia, organizatiile legal constituite au dreptul sa adreseze petitii exclusiv in numele colectivelor pe care le reprezinta. Activitatea de solutionare a petitiilor este reglementata de OG nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor.

Cu titlu de exemplu indicam cateva dintre domeniile in care angajatorul are obligatia sa consulte sindicatul nereprezentativ din unitate: programarea concediilor de odihna, elaborarea masurilor de sanatate si securitate in munca, elaborarea planului de formare profesionala, intocmirea regulamentului intern.

 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 62/2011sindicat reprezentativ

Data aparitiei: 10 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sindicatul nereprezentativ este partener de dialog social Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]