"Avand in vedere art. 225 (numarul de ore in cadrul programului normal de lucru pentru reprezentantii salariatilor destinat in vederea indeplinirii mandatului pe care l-au primit se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin negociere directa cu conducerea unitatii) exista si o alta prevedere legislativa care sa ofere un timp minim sau maxim pentru numarul de ore din cadrul programul de munca in privinta indeplinirii atributiilor ca reprezentant al salariatilor?"
Raspunsul specialistilor:
Atat art. 225 din Codul muncii cat si art. 61 din Legea 367/2022 nu reglementeaza un numar minim sau maxim de ore atribuit indeplinirii atributiilor de reprezentant al salariatilor.
Contractul colectiv de munca. Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022? Stiti sa le gestionati corect? Va oferim un ghid practic cu informatii la zi, legislatie explicata si comentata, modele de formulare pe care le solicita inspectorii ITM! Parcurgeti ghidul si evitati amenzi de pana la 20.000 de lei, detalii AICI >>>
Astfel, pentru reprezentantii angajatilor/lucratorilor, numarul de ore in cadrul programului normal de lucru, destinat in vederea indeplinirii mandatului pe care l-au primit, se stabileste prin contractul/acordul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin negociere directa cu conducerea unitatii.
Asa incat daca in CCM nu s-a negociat numarul de ore necesar indeplinirii mandatului pe care l-au primit, reprezentantii salariatilor pot negocia direct cu conducerea unitatii.
Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<