Studiile universitare de doctorat sunt reglementate prin Legea invatamantului superior nr. 199/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
La art. 67 din acesta lege se prevede:
”Articolul 67 (1) Pe parcursul desfasurarii studiilor universitare de doctorat, respectiv pe durata cuprinsa intre inmatriculare si pana la finalizarea programului de studii universitare de doctorat, persoana inscrisa in programul de studii are calitatea de student-doctorand. Studentii-doctoranzi pot fi incadrati de catre institutia de invatamant superior ca asistenti de cercetare sau asistenti universitari, pe perioada determinata.
(2) Pe toata durata activitatii, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate, precum si de asistenta medicala si stomatologica gratuita in conditiile prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si de contractul-cadru, fara plata contributiilor sociale obligatorii reglementate prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Studentul-doctorand poate desfasura activitati didactice remunerate, in limita normei de asistent universitar, in conformitate cu legislatia in vigoare.”
Iata un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Perioada de desfasurare a studiilor universitare de doctorat, constituie vechime in munca (asimilata)? Ne referim strict la vechimea in munca, nu si la stagiul de cotizare. Care sunt prevederile legislative care reglementeaza acest lucru?"
Raspunsul specialistilor:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Prevederile alin. (2) ale art. 67 mentioneaza ca studentul-doctorand, pe toata durata activitatii, beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate, insa in opinia noastra, modul de formulare a acestei prevederi este neclar si nu statueaza fara echivoc faptul ca perioada in sine de desfasurare a studiilor universitare de doctorat este vechime in munca.
Neclaritatea formularii de la art. 67 alin. (2) rezulta si din comparatia cu prevederea referitoare la stagiul de cotizare la sistemul de pensii care se regaseste la urmatorul articol din lege, art. 68 alin. (1).
Art. 68 (1) Perioada desfasurarii studiilor universitare de doctorat este asimilata, conform legislatiei domeniului pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare.
Din acest text legal, rezulta foarte clar faptul ca perioada studiilor de doctorat este stagiu asimilat de contributie la sistemul de pensii.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Prin urmare, nu putem afirma cu certitudine ca perioada de studii de doctorat este vechime in munca sau este asimilata vechimii in munca, nefiindu-ne clar ce anume a dorit sa reglementeze legiuitorul prin formularea de la alin. (2) a art. 67.
In aceste conditii, apreciem ca institutia care ar putea lamuri oficial acest aspect este Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.