Revenirea din CCC. Aspecte practice in 2025, explicate de specialisti

Gabriela Dita
Gabriela Dita
21 Ianuarie 2025
21 Ianuarie 2025
Gabriela Dita
Gabriela Dita
revenire cccOUG 111/2010
Revenirea din CCC. Aspecte practice in 2025, explicate de specialisti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca, potrivit art. 7 din OUG 111/2010:

(1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:

a) in cuantum de 1.500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
b) in cuantum de 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati.
(2) Persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantumul prevazut la alin. (1) lit. b) dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati. Acest stimulent de insertie se acorda inclusiv persoanelor prevazute la alin. (1).


Iata un studiu de caz practic, explicat de catre specialistii de la PortalCodulMuncii:

"Avem o salariata aflata in concediu ptr.ingrijire copil pana la varsta de 2 ani. In data de 24.03.2025 copilul face 2 ani. Cand ar trebui sa revina la lucru? Tatal cand trebuie sa ramana acasa o luna? in ianuarie sau februarie? Mama poate sa se angajeze cu contract de munca in perioada cand tatal beneficiaza de 1 luna ptr concediu ingrijire copil? dupa aceea mama trebuie sa aiba venituri cu program de 8 ore pentru a beneficia de stimulentul de insertie? ce suma are stimulentul de insertie pentru anul 2025?"


Raspunsul specialistilor: 


Conform art. 13 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 aprobate prin HG 52/2011:
Dreptul la stimulentul de insertie se stabileste dupa cum urmeaza:

a) pentru persoana care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cererea de acordare va fi insotita numai de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului;
b) pentru persoana care desi are dreptul nu solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cererea este insotita de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, dintre cele prevazute la art. 6.

Pentru persoanele care solicita acordarea stimulentului de insertie dupa implinirea de catre copil a varstei de 2, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati, prevazut la art. 7 alin. (2) din ordonanta de urgenta, acesta se acorda dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului, cu respectarea termenului prevazut la art. 15 alin. (1) lit. c1) din ordonanta de urgenta;
b) incepand cu data depunerii cererii in cazul in care cererea este depusa peste termenul prevazut la art. 15 alin. (1) lit. c1) din ordonanta de urgenta.
In aplicarea prevederilor art. 7 alin. (2) din ordonanta de urgenta, stimulentul de insertie se acorda oricaruia dintre parinti sau oricareia dintre persoanele prevazute la art. 8 alin. (1) si (2) din ordonanta de urgenta, care a beneficiat pentru o perioada de cel putin o luna fie de concediul pentru cresterea copiilor si indemnizatia aferenta, fie de stimulentul de insertie, prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), respectiv la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta.

Astfel, daca salariata primeste venituri impozabile, in conditiile mai sus expuse, beneficiaza de stimulentul de insertie dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati.

Asa incat, salariata poate relua activitatea in ziua urmatoare implinirii copilului a varstei de 2 ani si va beneficia de stimulent de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

Pentru perioada de o luna in care dreptul la concediu crestere copil revine tatalui, salariata poate solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului in temeiul art. 11 alin. (2) din OUG 111/2010. Aceasta perioada de concediu fara plata pentru cresterea copilului in temeiul art. 11 alin. (2) din OUG 111/2010, este considerata perioada de activitate prestata.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

In consecinta, salariata revine in activitate fie cu o luna inaintea implinirii copilului a varstei de 2 ani (care este luna tatalui), fie in ziua urmatoare implinirii copilului a varstei de 2 ani, in conditiile mai sus expuse. De stimulent de insertie beneficiaza dupa implinirea copilului a varstei de 2 ani. Pe durata de o luna, luna tatalui, salariata nu beneficiaza nici de indemnizatie si nici de stimulent de insertie. 

Luna tatalui poate fi efectuata oricand, nu are importanta daca este sau nu ultima luna anterior implinirii copilului a varstei de 2 ani. Pentru a beneficia de stimulent de insertie mama trebuie sa obtina venituri impozabile neavand importanta daca lucreaza cu norma intreaga sau cu timp partial. Stimulentul de insertie va fi in suma de 650 lei.


Un raspuns oferit in ianuarie 2025 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]