Legea dialogului social. Model convocator alegere reprezentanti salariati

Model convocator alegere reprezentanti salariatilegea dialogului socialAlegerea reprezentantilor salariatilor
Legea dialogului social. Model convocator alegere reprezentanti salariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate cu 40 de salariati doreste declansarea procedurilor de negocierie a contractului colectiv de munca. Salariatii lucreaza la puncte de lucru in mai multe zone ale tarii. Sub ce forma se poate face anuntul privind alegerea reprezentantilor salariatilor? Cum se poate face alegerea reprezentantului salariatilor, in conditiile in care acestia nu pot fi prezenti toti intr-un singur loc si la o anumita ora? Ma puteti ajuta cu un model de anunt de alegere a reprezentantilor salariatilor?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Referitor la modul in care se organizeaza procesul de alegere a reprezentantilor salariatilor, legea nu contine prevederi detaliate, lasand la latitudinea salariatilor sa stabileasca procedura sau regulamentul pentru desfasurarea alegerilor, iar situatia in care salariatii presteaza munca din diferite locatii nu este reglementata in niciun fel.
 
A aparut un excelent instrument practic pentru managerii HR! Este vorba despre o carte tiparita, format A5, cu textul complet al Codului muncii si al noii Legi a dialogului social, detalii AICI >>>
 
In aceste conditii, apreciem ca in procedura/regulamentul de organizare a alegerilor, care trebuie elaborat conform art. 57 din Legea dialogului social nr. 367/2022, se poate prevedea eventual organizarea procesului de votare prin corespondenta, in sensul ca salariatii transmit, spre exemplu, votul acordat prin posta (curier)/posta electronica intr-un anumit format si intr-un termen stabilit. Aceste voturi se numara si, pe baza lor sunt alesi reprezentantii salariatilor.
 

Alegerea reprezentantilor salariatilor - PROCEDURA

 
Referitor la documente, plecand de la prevederile art. 57, apreciem ca trebuie sa existe un proces verbal, semnat de toti salariatii, prin care sa fie constituit un grup de initiativa care elaboreaza procedurile si/sau regulamentul pentru desfasurarea alegerii reprezentantilor angajatilor/lucratorilor.
Acest grup de initiativa elaboreaza regulamentul de desfasurare a alegerilor pe care il comunica in scris si angajatorului. Legea prevede si posibilitatea ca grupul de initiativa sa poata cere consultanta unei federatii sindicale legal constituite in sectorul de negociere colectiva respectiv cu privire la procesul de alegere a reprezentantilor salariatilor.
 
Pentru alegerea reprezentantilor apreciem ca ar trebui sa existe un anunt privind convocarea adunarii generale a angajatilor pentru alegerea reprezentantilor salariatilor. Prezentam un model, mai jos.
 
Va recomandam sa consultati oricand Codul muncii si Legea dialogului social 2023 in forma cea mai simpla, cea mai eficienta si cel mai usor de utilizat: in format tiparit, detalii AICI >>>
 
In opinia noastra, aceasta adunare poate avea loc si online sau mixt – fizic si online – atata timp cat aceasta posibilitate este prevazuta in regulamentul de desfasurare a alegerilor.
 
Tot ceea ce s-a discutat si s-a hotarat se mentioneaza in procese verbale care sunt semnate de membrii grupului de initiativa si de salariati.
Este foarte important procesul verbal al adunarii generale a angajatilor/lucratorilor intocmit de grupul de initiativa si care se valideaza prin votul a cel putin jumatate plus unu din numarul total al acestora (art. 60 din lege) prin care se stabilesc: reprezentantii angajatilor, atributiile acestora, durata si limitele mandatului, deoarece acesta este documentul care se prezinta la negocierea colectiva ca dovada a alegerii reprezentantilor angajatilor/lucratorilor.
 

Model convocator alegere reprezentanti salariati 

 
Avand insa in vedere faptul ca acest mod de desfasurare online sau mixt (fizic si online) a sedintei adunarii generale a salariatilor nu este reglementat, in opinia noastra, ar fi oportun sa solicitati si un punct de vedere de la Inspectoratul teritorial de munca de care apartineti, cu privire la acest aspect.
 
 
Intrati chiar acum in posesia lucrarii  “Codul muncii si Legea dialogului social 2023” in  format tiparit! Beneficiati de o REDUCERE, vezi AICI >>>
 
Un model de anunt/convocator cu privire la alegerea reprezentantilor salariatilor ar putea contine urmatoarele:
 
CONVOCATOR/ANUNT
 
In atentia
Salariatilor  Societatii    __________________
Avand in vedere prevederile Legii dialogului social nr. 367/2002,
Va instiintam prin prezenta ca in data de ___________ ora ________, va avea loc adunarea generala a angajatilor pentru alegerea reprezentantilor salariatilor in vederea negocierii clauzelor contractului colectiv de munca la nivel de unitate.
Sedinta va avea loc in urmatoarea locatie:_________________________________ pentru persoanele care se pot prezenta fizic si in regim online, pentru salariatii care nu pot participa fizic la sedinta, fiind necesar sa va conectati prin accesarea urmatoruluilui link: […se insereaza link-ul pe care trebuie sa il acceseze salariatii de la punctele de lucru din tara, care nu pot participa fizic la sedinta … ]
 
Ordinea de zi:
 
1. Alegerea reprezentantilor salariatilor societatii in vederea initierii procedurii de negociere a Contractului Colectiv de Munca la nivel de societate;
2. Durata mandatului reprezentantilor salariatilor.
Pot avea calitatea de reprezentanti ai angajatilor/lucratorilor persoanele care sunt incadrate la angajator pe baza unui contract individual de munca sau raport de serviciu si au implinit varsta de 18 ani.
Durata mandatului reprezentantilor angajatilor/lucratorilor nu poate fi mai mare de 2 ani.
 
 
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Model convocator alegere reprezentanti salariatilegea dialogului socialAlegerea reprezentantilor salariatilor

Data aparitiei: 07 Septembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea dialogului social. Model convocator alegere reprezentanti salariati Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]