Stimate angajator, trebuie sa va actualizati urgent Regulamentul Intern. Iar daca aveti cel putin 10 salariati, trebuie sa initiati negocierea contractului colectiv de munca!
Sunt doar cateva dintre obligatiile importante introduse de mai multe acte normative recente, cu impact major asupra relatiilor cu salariatii dvs.: Legea 283/2022, Legea 376/2022, OUG 117/2022, OUG 57/2022, Legea 144/2022 sau Legea 361/2022.
Problema este ca, asa cum se intampla intotdeauna, aceste modificari legislative creeaza situatii dificil de gestionat, unde pot aparea usor interpretari gresite ale textului de lege.
Cum va asigurati ca procedati intotdeauna corect? Raspunsurile vi le ofera reputatul specialist Radu Stefan Patru, pe 14 iunie, in cadrul webinarului Regulamentul intern si contractul colectiv de munca in 2023, DETALII AICI >>>
Principalele noutati legislative - Regulamentul intern 2023
Legea nr. 283, intrata in vigoare in 22 octombrie 2022, a modificat radical art. 243 din Codul muncii privind informarea salariatilor!
Astfel, conform noilor prevederi, sunteti obligat sa aduceti la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, in prima zi de lucru, si sa faceti dovada indeplinirii acestei obligatii. Regulamentul intern poate fi transmis pe suport de hartie sau in format electronic si isi produce efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta.
Nu este singura noutate. In ultima perioada au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI si care se refera la introducerea in acest document intern a unor prevederi extrem de importante (vedeti detalii mai jos, in sectiunea despre tematica webinarului).
Contractul colectiv de munca 2023
Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care abroga celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si aduce obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii schimba multe lucruri din vechea legislatie si vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
incheierea contractelor colective de munca si clauzele orientative ale acestora
alegerea reprezentantilor salariatilor
conditiile de infiintare a sindicatelor
informarea si consultarea salariatilor
conflictele colective de munca
regimul sanctiunilor
Aflati detalii privind modul in care va puteti achita de aceste obligatii participand la webinarul din 14 iunie, detalii AICI >>>
Regulamentul intern:
1. Obligativitatea si utilitatea regulamentului intern in cadrul companiei
2. Explicarea elementelor esentiale de continut ale regulamentului intern, stabilite de art. 242 din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii)
3. Aspecte practice controversate in materia regulamentului intern
4. Adaptarea regulamentului intern pentru situatiile de prestare a muncii in regim de telemunca
5. Noutati legislative in materia continutului regulamentului intern
o Exemplu de noi aspecte care trebuie introduse in regulamentul intern: OUG nr. 117/2022, pentru modificarea si completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999, stabileste dreptul tatalui copilului nou-nascut la concediu paternal platit de 10 zile lucratoare. Absolventii unui curs de puericultura beneficiaza de un concediu paternal suplimentar de 5 zile lucratoare,
detalii AICI >>> o Legea nr. 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) stabileste posibilitatea salariatilor si a fostilor salariati de a accesa online in ReviSal datele care ii privesc. Dreptul de acces se limiteaza la vizualizarea, descarcarea si tiparirea acestor date, precum si la generarea online si descarcarea unui extras din registru.
Contractul colectiv de munca:
1. Obligatia negocierii colective conform Legii nr. 367/2022: cand trebuie sa negociem colectiv, cum se pot convoca salariatii la negocierea contractului colectiv de munca.
2. Este contractul colectiv de munca obligatoriu?
3. Elemente de continut ale contractului colectiv de munca
4. La ce niveluri se pot incheia contractele colective de munca si care este relatia dintre acestea
5. Pot incheia la nivelul companiei si alte conventii sau intelegeri, diferite de contractul colectiv de munca?
6. Cine poate negocia contractul colectiv de munca
7. Ce sanctiuni se aplica in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile legale referitoare la negocierea colectiva si incheierea contractului colectiv de munca.
Odata ce v-ati inscris pentru a participa la acest webinar, il puteti urmari inregistrat, ori de cate ori doriti, pe aceeasi platforma, pana la data de 31 august - Webinar: Regulamentul intern si contractul colectiv de munca 2023, INSCRIE-TE ACUM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<