In ce situatii un angajat poate beneficia de un spor pentru cumul de functii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
01 Martie 2017
01 Martie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cumul de functiiconsilier juridiccodul muncii 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cumulul de functii este reglementat in cuprinsul art. 35 din Codul muncii care prevede ca, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca.

Acesta va beneficia de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea, cu exceptia situatiilor in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

"Detin functia publica de consilier juridic din anul 2005, iar din 2011 realizez si activitatea de ofiter de stare civila. Pot beneficia de un spor de cumul de functii?", intrebare extrasa din cadrul PortalInstitutiiPublice.ro.

Potrivit art. 63 alin.(2) din Legea 215/2001 primarul indeplineste functia de ofiter de stare civila si de autoritate tutelara si asigura functionarea serviciilor publice locale de profil, atributii privind organizarea si desfasurarea alegerilor, referendumului si a recensamantului.

Primarul poate delega atributiile ce ii sunt conferite de lege si alte acte normative viceprimarului, secretarului unitatii administrativ-teritoriale, conducatorilor compartimentelor functionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum si conducatorilor institutiilor si serviciilor publice de interes local, in functie de competentele ce le revin in domeniile respective.

Pentru a raspunde intrebarii de mai sus, mentionam ca atunci cand a avut loc o delegare a competentelor cu consecinta directa a cuprinderii respectivelor atributii in fisa postului aferenta functiei detinuta, respectiv cea de consilier juridic, aceasta situatie nu reprezinta un cumul de functii.

Asadar, indeplinirea acestor atributii specifice nu presupune incheierea unui nou contract individual de munca si implicit, nu presupune nici acordarea drepturilor salariale aferente.


Sursa: PortalInstitutiiPublice






 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]