Va reamintim ca potrivit art. 46 din Legea 360/2023:
(1) Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute in anexa nr. 5.
(2) Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Iata un studiu de caz relevant in acest sens, prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:
"Va rog frumos sa imi spuneti ce pasi trebuie sa urmez, ce documente trebuie intocmite pentru pastrarea angajatului, si cu ce date calendaristice, in urmatorul caz: Am situatia unui salariat barbat care a implinit varsta de pensionare (adica 65 de ani) pe 07.07 2024. Mi-a confirmat la data de 05.11.2024 ca nu si-a depus cerere/ dosar pentru a se pensiona, si ca are stagiul de cotizare peste cel minim obligatoriu, de 15 ani, in munca; (are multi ani vechime in munca). Daca vrea sa cumuleze pensia cu salariul este posibil? Ce documente trebuie intocmite?"
Raspunsul specialistilor:
Daca la data de 07.07.2024 salariatul a indeplinit conditiile de pensionare si nu a solicitat continuarea raportului de munca, contractul sau de munca trebuia incetat de drept, conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
Astfel, conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept:
1. la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani;
2. la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III;
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
3. la data comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala;
4. la data comunicarii deciziei de pensie anticipata;
5. la data comunicarii deciziei de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
6. la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.
Asa cum se poate orbserva la data la care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare contractul de munca inceteaza de drept.
Contractul nu inceteaza daca salariatul solicita continuarea raportului de munca pana la 70 de ani conform art. 46 alin. (2) din Legea 360/2023. Daca solicita continuarea raportului de munca nu va putea cumula pensia cu salariul.
Conform art. 46 din Legea 360/2023:
(1) Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute in anexa nr. 5.
(2) Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Daca salariatul nu a solicitat continuarea raportului de munca, in ziua in care a implinit varsta de 65 de ani, contractul sau de munca a incetat de drept independent de vointa partilor.
Angajatorul nu a constatat incetarea de drept, conform art. 56 alin. (2). In acest moment contractul de munca nu mai are temei pentru o incetare de drept ci va putea inceta fie prin demisie, fie cu acordul partilor. Ulterior, dupa inscrierea la pensie se va putea incheia un nou contract de munca.
Conform art. 19 din H.G. nr. 181/2024 privind normele de aplicare ale Legii nr. 360/2023:
Art. 19. – (1) Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la lege, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca/raport de serviciu, pana la implinirea varstei de 70 de ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din lege.
(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplica in urmatoarele cazuri:
a) persoanelor care au indeplinit conditiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea varstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca/raport de serviciu.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Astfel, rezulta din prevederile art. 19 alin. (1) lit. d) din H.G. nr. 181/2024 ca salariatul poate continua activitatea in baza unui alt contract individual de munca numai dupa inscrierea la pensie.
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata la angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul potrivit art. 83 lit. g) din Codul muncii.
Se vor incheia urmatoarele documente:
1. Demisia sau cererea salariatului de incetare a contractului cu acordul partilor.
2. Decizia angajatorului de incetare a contractului fie in temeiul art. 81, fie in temeiul art. 55 lit. b) din Codul muncii.
3. Incheierea unui nou contract individual de munca numai dupa inscrierea salariatului la pensie.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.