Jumatate dintre angajatorii controlati in scopul verificarii respectarii prevederilor legale privind prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 au fost sanctionati de inspectorii de munca, potrivit unui comunicat al Inspectiei Muncii.
Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in saptamana 10 - 15 august 2020, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 3.905.600 de lei, din care 3.546.600 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca.
Au fost depistate 149 de persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 1.923 de avertismente si au fost dispuse 4.049 de masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
Rezultatele detaliate ale actiunilor de control sunt disponibile
aici.
Actiunile de control efectuate de inspectorii de munca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 10 – 15 august 2020, au avut ca rezultat aplicarea a 902 sanctiuni contraventionale, din care amenzi in valoare totala de 359.000 lei.
Din 1.476 de angajatori controlati, au fost sanctionati 676 si s-au dispus 1.112 masuri de remediere a neconformitatilor. Rezultatele detaliate ale actiunilor de control privind respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 sunt disponibile
aici.
Neconformitati frecvente in domeniul SSM, depistate de inspectorii ITM: - Nerespectare distantare sociala
- Nerevizuire instructiuni proprii si completare cu masuri COVID-19
- Lipsa masuri protectie colectiva
- Angajatorul nu a finalizarat controlului medical pentru toti salariatii
- Neelaborarea propriilor proceduri/instructiuni pe baza evaluarii de risc pentru fiecare angajat in functie de programul de lucru, specificul activitatii desfasurate, structura organizatorica, structura incintei
- Depozitare substante periculoase/ produsi chimici fara luarea masurilor de siguranta
- Nu sunt aplicate marcaje de securitate pentru pastrarea distantei intre clienti.
- Nu se iau masuri suficiente astfel incat la intrarea in unitate sa se asigure triajul epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru clienti.
Neconformitati frecvente in domeniul RM, depistate de inspectorii ITM:
- neincheiere in forma scrisa contract individual de munca
- nerespectare prevederi legale privind repausul saptamanal
- angajatorul nu tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru
- nerespectarea termenului de transmitere in registrul electronic a elementelor deciziilor de suspendare/incetarea suspendarii
- nerespectarea art. 168 din Lg.53/2003, referitor la dovada achitarii drepturilor salariale prin semnarea statelor de plata sau prezentarea altor documente justificative in acest sens.
- nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor prevazute in registrul general de evidenta al salariatilor in forma electronica conform dispozitiilor H.G. 90
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Perioada de probapreaviz. Salariat cu functie de conducereIntrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii HR. Angajatori cu peste 50 de salariatiIntrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<