Tichetele de cadou reprezinta bilete de valoare conform Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
In sensul legii mentionate mai sus, va reamintim ca angajatorii pot fi:
a) institutiile publice centrale si locale, asa cum sunt definite la art. 2 pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv cele finantate integral din venituri proprii;
b) operatorii economici, astfel cum sunt definiti de Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) regiile autonome, societatile si companiile nationale, societatile, indiferent de forma juridica de organizare si de forma de proprietate;
d) institutiile financiare si institutiile de credit;
Cum se va proceda in cazul in care angajatorii au emis, din eroare, bilete de valoare unor salariati care nu beneficiau de acestea? Iata explicatiile specialistilor de la PortalCodulMuncii:
"Avem un salariat in concediu crestere copil din data de 14.10.2024. Acesta doreste sa revina incepand cu data de 01.02.2025. In luna decembrie, de Craciun, dintr-o eroare i s-a incarcat cardul de tichete cadou cu suma de 300 lei. Nu avem mentionat in CCM sau Regulament intern nici ca putem oferi, nici ca nu putem oferi aceste drepturi angajatilor, in perioada in care contractul de munca este suspendat.
1. Cum putem face cu aceasta suma de 300 lei neimpozabili? Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii 250 Modele Fise de Post Orele suplimentare si munca in zi de repaus
2. Cum o putem trece in contabilitate?
3. In acest caz, este posibil sa ramana si sa fie trecuta suma de 300 lei cadou de Paste?"
Raspunsul specialistilor:
Tichetele cadou din situatia prezentata sunt necuvenite avand in vedere ca mentionati ca din eroare a fost incarcat cardul precum si faptul ca nu exista reglementari in contractul de munca ori regulamentul intern care sa prevada ca acordarea tichetelor cadou se efectueaza si in perioada suspendarii contractului individual de munca.
Conform art. 17 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare aprobate prin HG 1045/2018:
Art. 17
(1) La sfarsitul fiecarei luni, la sfarsitul perioadei de valabilitate, la data stabilita de angajator sau la data incetarii raporturilor de munca, dupa caz, salariatul are obligatia sa restituie angajatorului contravaloarea biletelor de valoare, pentru luna in curs sau, dupa caz, pentru anul in curs si neutilizate ori necuvenite.
(2) Pentru biletele de valoare neutilizate in perioada de valabilitate, unitatea emitenta restituie valorile nominale catre angajator. In cazul biletelor de valoare necuvenite, precum si in cazul incetarii raporturilor de munca, angajatorul are obligatia de a comunica unitatii emitente informatiile necesare pentru ca aceasta sa poata face restituirea valorilor catre angajator. Restituirea valorii nominale a biletelor de valoare se realizeaza conform contractului incheiat de unitatea emitenta cu angajatorul.
IMPORTANT!
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile, detalii AICI >>>
(4) Utilizarea de catre salariat a biletelor de valoare necuvenite il obliga pe acesta la plata contravalorii biletelor catre angajator.
Astfel, conform reglementarilor de mai sus, daca salariatul nu a utilizat tichetele cadou, ele vor fi restituite de unitatea emitenta la solicitarea angajatorului.
Daca salariatul a utilizat tichetele cadou, el are obligatia sa restituie angajatorului contravaloarea acestora.
Nu se pot considera tichetele cadou acordate in luna decembrie ca fiind acordate cu ocazia Pastelui.
Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.