Stimate manager HR, legea nr. 283, intrata in vigoare in 22 octombrie 2022, a modificat radical art. 243 din Codul muncii privind informarea salariatilor. Astfel, conform noilor prevederi, sunteti obligat sa aduceti la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, in prima zi de lucru, si sa faceti dovada indeplinirii acestei obligatii. Regulamentul intern poate fi transmis pe suport de hartie sau in format electronic si isi produce efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta.
Trebuie sa va actualizati Regulamentul intern in 2023
Nu este singura noutate. In ultima perioada au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI – Legea 376/2022, OUG 117/2022, OUG 57/2022, Legea 144/2022 etc. – si care se refera la introducerea in acest document intern a unor prevederi legate de:
- procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului
- instituirea de canale interne de raportare cu privire la protectia avertizorilor in interes public
- concediul paternal de 10 zile lucratoare plus 5 zile lucratoare pentru absolventii unui curs de puericultura
- concediul de ingrijitor, detalii AICI >>>
- formule flexibile de lucru
- accesul online al salariatilor si al fostilor salariati in Revisal, in privinta datelor care ii privesc
- utilizarea semnaturii electronice
- egalitatea de sanse si de tratament intre barbati si femei
- supravegherea video in firma
- incalcarea demnitatii personale a angajatilor
- actiunile de discriminare, hartuire psihologica etc.
NOUTATI in 2023 - ce trebuie sa introducem in Regulamentul Intern?
Insa vestea buna este ca puteti scapa rapid de acest demers extrem de anevoios. Va oferim un ghid cu informatii de ultima ora, care va ajuta sa completati impecabil acest act intern vital al firmei, evitand astfel amenzi de pana la 30.000 de lei -
lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz, COMANDA ACUM >>>
1. NOU! Conform art. 23 alin. (8) din Legea nr. 376/2022, sumele provenite din incasarea bacsisului se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire.
2.Conform Legii nr. 283/2022, in vigoare din 22 octombrie 2022, Regulamentul intern se aduce la cunostinta fiecarui salariat, in prima zi de activitate, sub conditia semnarii de luare la cunostinta.
3. Regulamentul intern trebuie actualizat cu toate prevederile Legii nr. 283/2022, precum si cu cele ale OG nr. 16/2022, cu intrare in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2023.
4. Incepand din 26 februarie 2021, avantajele in bani si/sau in natura pot fi prevazute si in Regulamentul intern, conform OUG nr. 13/2021. Anterior puteau fi reglementate numai in contractul de munca (individual sau colectiv), detalii AICI >>>
5. Conform Legii nr. 361/2022 privind protectia avertizorilor in interes public, persoanele juridice de drept public, indiferent de numarul de angajati, precum si persoanele juridice de drept privat care au cel putin 50 de angajati au obligatia de a identifica sau institui canale interne de raportare si de a stabili proceduri de raportare interna si pentru efectuarea de actiuni subsecvente.
REGULAMENT INTERN - Sanctiunile pentru nerespectarea noilor obligatii sunt dure!
Evident, modificarile care se impun asupra Regulamentui Intern nu sunt facile si impun un efort major de documentare si redactare, cu accent pe evitarea greselilor (acestea, deloc putine, sunt urmarite din start de inspectorii ITM!).
Scapati instantaneu de stresul intocmirii Regulamentului Intern!
In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT! Este o lucrare care elimina pur si simplu munca pe care o implica elaborarea RI, prin faptul ca va pune la dispozitie 10 modele gata redactate de Regulament Intern pentru principalele domenii de activitate.
In plus, ea raspunde tuturor intrebarilor despre RI, va ofera studii de caz si practica judiciara, transformandu-va rapid intr-un expert in ceea ce priveste acest document esential pentru price firma, COMANDA ACUM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<