Rezolvare: Conform COR, pentru ocupatiile incluse in grupele majore sunt mentionate diferite studii necesare a fi absolvite, respectiv: medii, postliceale, generale sau superioare.
Nivelul de instruire cerut pentru angajarea pe o functie ce face parte din grupa majora 2 din COR este de studii superioare (universitare).
Functia de specialist marketing, cod COR 241921 face parte din grupa majora 2, asa incat persoana candidata la angajare pe aceasta pozitie trebuie sa fi absolvit studii universitare. Nu se prevede vreo exceptie in privinta studiilor necesare.
Acestea sunt cerinte de studii ce trebuie respectate la angajare, caci nivelul de instruire reprezinta o conditie necesara pentru incheierea valabila a contractului individual de munca, iar sanctiunea pentru nerespectarea conditiilor necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca este nulitatea acestuia, in conformitate cu dispozitiile art. 57 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Controlul aplicarii prevederilor legale referitoare la relatiile de munca se face de catre inspectorii de munca din cadrul Inspectiei Muncii, cu respectarea cadrului legal stabilit prin Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, si Regulamentul de organizare si functionare a Inspectiei Muncii aprobat prin HG 1377/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In baza controlului efectuat la angajatori, inspectorii de munca pot sanctiona contraventional angajatorii pentru incalcarea dispozitiilor legale si, totodata, pot stabili in sarcina acestora masuri in vederea remedierii deficientelor constatate in urma controlului.
Printre atributiile Inspectiei Muncii in domeniul relatiilor de munca se numara:
- controleaza respectarea celorlalte prevederi cuprinse in legislatia muncii si a clauzelor contractelor colective de munca (art. 6 din Legea 108/1999, republicata);
- impune ca abaterile constatate in domeniu sa fie remediate pe loc sau intr-un timp limitat (art. 19 lit. d din Legea 108/1999, republicata);
- dispune masuri atunci cand conducatorul persoanei juridice nu isi indeplineste obligatiile legale (art. 19 lit. h din Legea 108/1999, republicata);
- controleaza aplicarea reglementarilor legale, generale si speciale, cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca (art. 3 alin. 1 pct. B lit. a din HG 1377/2009, cu modificarile si completarile ulterioare);
- dispune angajatorului masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate (art. 15 lit. h din HG 1377/2009, cu modificarile si completarile ulterioare).
Asadar, in urma controlului efectuat in exercitiul atributiilor de serviciu, prin procesulverbal de control, inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri obligatorii de indeplinit pentru angajatorul care nu isi indeplineste obligatiile stabilite de lege.
Refuzul de a indeplini masurile dispuse sunt sanctionate contraventional. Astfel, constituie contraventie, conform art. 21 din Legea 108/1999, republicata, refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 si 19, care se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 10000 lei.