Comisia Europeana a publicat rezultatele unei evaluari menite sa identifice sarcinile excesive, suprapunerile, lacunele sau inconsecventele care ar fi putut aparea de la adoptarea a trei directive ale UE privind informarea si consultarea lucratorilor. Evaluarea politicilor, cunoscuta si sub numele de "verificare a adecvarii", se concentreaza pe directiva privind concedierile colective, directiva privind transferul de intreprinderi si directiva de stabilire a unui cadru general de informare si consultare a lucratorilor din CE.
Raportul constata ca cele trei directive ale UE sunt in general relevante, eficiente, coerente si se sustin reciproc. Beneficiile pe care acestea le genereaza depasesc probabil costurile.
Informarea si consultarea lucratorilor este cruciala pentru a anticipa schimbarile si pentru a gestiona bine restructurarea, intr-un mod responsabil din punct de vedere social. Este vorba de un drept social fundamental care contribuie la atenuarea conflictelor, la crearea unui climat ce stimuleaza cooperarea la locul de munca si la promovarea competitivitatii.
Verificarea adecvarii utilizeaza o abordare bazata pe elemente concrete, acoperind aspecte juridice, economice si sociale. Guvernele UE/SEE si reprezentanti ai organizatiilor angajatilor si ai angajatorilor au fost implicati indeaproape in acest exercitiu.
Desi evaluarea constata ca, in linii mari, cele trei directive sunt adecvate scopului urmarit, aceasta pune de asemenea in evidenta o serie de deficiente in ceea ce priveste domeniul lor de aplicare si punerea in aplicare. in ceea ce priveste domeniul de aplicare, o parte importanta a fortei de munca nu este vizata de dispozitii, ca urmare a excluderii intreprinderilor mici, a administratiei publice si a navigatorilor.
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Portal Codul Muncii
De asemenea, se pot aduce imbunatatiri in ceea ce priveste punerea in aplicare, in special in tarile cu o traditie mai putin dezvoltata, prin promovarea unei culturi a informarii si a consultarii intre partenerii sociali, prin consolidarea institutiilor, prin promovarea acordurilor privind informarea si consultarea, prin diseminarea bunelor practici, prin sensibilizarea publicului si prin asigurarea punerii in aplicare.
"Verificarea adecvarii" ia forma unui document de lucru al serviciilor Comisiei, in care sunt prevazute o serie de posibile remedii la deficientele directivelor, pornind de la buna practica a unui dialog social constructiv la diferite niveluri si intre diferiti actori. Sunt subliniate domeniile care necesita o examinare suplimentara si discutii, existand posibilitatea ca in viitor sa se realizeze o consolidare a celor trei directive in urma unei consultari a partenerilor sociali europeni.
Context
Ca parte a programului de lucru pentru 2010, Comisia a inceput sa revizuiasca legislatia UE in anumite domenii de politica prin intermediul unor "verificari ale adecvarii", astfel incat reglementarile actuale sa ramana adecvate scopurilor urmarite. in 2010, au fost demarate exercitii-pilot in patru domenii: ocuparea fortei de munca si politica sociala, mediu, transporturi, precum si politica industriala.
In domeniul ocuparii fortei de munca si al politicii sociale, au fost selectate un set de trei directive privind informarea si consultarea lucratorilor la nivel national/la nivelul intreprinderilor:
Directiva 98/59/CE privind concedierile colective;
Directiva 2001/23/CE privind transferul de intreprinderi;
Directiva 2002/14/CE de stabilire a unui cadru general de informare si consultare a lucratorilor din CE.
Cele trei directive ale UE pun in aplicare dreptul social fundamental la informare si consultare si prevad, intr-un mod flexibil, cerinte minime ce permit statelor membre sa aplice dispozitii care sunt mai favorabile lucratorilor. Acestea pot sa sporeasca increderea intre partenerii sociali, sa implice lucratorii in deciziile care ii afecteaza, sa protejeze lucratorii, sa rezolve problemele de munca, sa contribuie la cresterea adaptabilitatii si a capacitatii de insertie profesionala, sa imbunatateasca performantele personalului si ale intreprinderii si sa asigure conditii de concurenta echitabile pentru intreprinderi.
Directivele initiale privind concedierile colective si transferul de intreprinderi dateaza din anii 70. Fiecare directiva a fost modificata o data si ulterior consolidata. A treia, directiva de stabilire a unui cadru general, este cea mai recenta (2002) si nu a suferit nicio modificare.
Evaluarea arata ca impactul si eficacitatea directivelor depind de situatia existenta inainte de transpunere, precum si de o serie de alti factori, cum ar fi: tara si sistemul de relatii dintre partenerii sociali, dimensiunea intreprinderii, cultura dialogului social, atitudinea partenerilor sociali sau sprijinul lucratorilor.
Sursa: Comisia Europeana