Conform art. 17 din OUG 96/2023 privind protectia maternitatii la locurile de munca, angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.
La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
Pentru a intelege mai bine situatia, va prezentam un studiu de caz explicat de specialistii de la PortalCodulMuncii:
"In situatia in care o salariata revine din concediu de crestere copil in urmatoarele zile (copilul va implini 2 ani in Februarie anul acesta), va putea beneficia de reducerea programului de lucru la 6 h fara diminuarea venitului salarial pentru alaptare? Am gasit diverse informatii online legate de OUG 96/2003, dar nu am ajuns la varianta actualizata si nu imi e clar daca acest beneficiu il pot avea doar pana cand copilul implineste 1 an sau nu."
Raspunsul specialistului:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca sunt aprobate prin HG 537/2004.
Conform art. 24 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 96/2003, pauzele pentru alaptare sau reducerea duratei normale a timpului de munca prin comasarea acestor pauze, se includ in timpul de munca, nu afecteaza drepturile salariale si nu diminueaza stagiul de cotizare necesar pentru acordarea prestatiilor din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
In concluzie, la cererea mamei, pana la implinirea varstei de un an a copilului, angajatorul este obligat sa acorde salariatei care alapteaza, doua pauze pentru alaptare sau reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
In pontaj salariata va fi pontata cu cele 6 ore lucrate si doua ore libere platite iar in Revisal nu se inregistreaza nimic.
In situatia in care o salariata revine din concediu de crestere copil la implinirea copilului a varstei de 2 ani aceasta nu mai beneficiaza de pauza pentru alaptare.
Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.