La nivelul fiecarei companii este recomandabil sa fie prevazute proceduri de solutionare pe cale amiabila a plangerilor individuale ale salariatilor, inclusiv a celor privind cazurile de violenta sau hartuire sexuala, in completarea celor prevazute de lege.
Art. 2311 din Codul muncii, introdus prin Legea nr. 213/2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 893 din 30 septembrie 2020, prevede posibilitatea solutionarii amiabile a conflictelor de munca.
Prin conciliere se intelege modalitatea de solutionare amiabila a conflictelor individuale de munca, cu ajutorul unui consultant extern specializat in legislatia muncii, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
Concilierea conflictelor, in cazul unei firme
Concilierea poate fi utilizata in cazul in care salariatul este nemultumit de sanctiunea aplicata, ca mijloc de prevenire a actiunii in instanta. Ea se desfasoara in fata unui consultant extern care poate fi un avocat, un expert in legislatia muncii sau, dupa caz, un mediator specializat in legislatia muncii, care, prin rolul sau activ, va starui ca partile sa actioneze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariatilor recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de munca. Onorariul consultantului extern va fi suportat de catre parti, conform intelegerii acestora.
Mai ales in societatile cu un numar mare de salariati, crearea unui compartiment cu atributii in domeniul concilierii conflictelor poate fi extrem de utila. Se previne astfel publicitatea nedorita care insoteste o actiune in instanta de catre un salariat nemultumit de sanctiunea disciplinara aplicata, se ofera posibilitatea medierii atat a conflictelor cu angajatorul, cat si a conflictelor intre colegi, mai inainte ca acestea sa escaladeze, se realizeaza o coagulare a colectivului de munca. In unitatile in care s-au creat asemenea compartimente, conflictele au scazut simtitor.
Fireste, o atare procedura nu impiedica si nu conditioneaza contestarea sanctiunii in instanta, daca aceasta este optiunea salariatului.
De altfel, potrivit art. 2311 din Codul muncii, accesul neingradit la justitie este garantat de lege. Numai daca partile au inserat o clauza de conciliere in contractul lor de munca, procedura respectiva va avea caracter obligatoriu. Chiar si atunci, salariatul isi poate asuma doar obligatia de a incerca sa se inteleaga amiabil cu angajatorul; daca nu se poate ajunge la un acord, calea justitiei ramane deschisa.
Radierea sanctiunii disciplinare
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Concedierea perfect legala
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa...mai multe in lucrarea Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor. Ghid practic, realizata de reputatul specialist Gabriela Dita, detalii AICI >>>