Va informam ca Hotararea Guvernului nr. 10/2025 privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2025 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 37 din 16.01.2025.
Concret, in 2025 se stabileste un contingent de 100.000 de lucratori straini admisi in Romania, pentru a sustine forta de munca.
Va redam textul hotararii, in varianta finala:
"HOTARARE privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2025
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata si al art. 29 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Articol unic
Pentru anul 2025 se stabileste un contingent de 100.000 de lucratori straini nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania."
Criza fortei de munca in Romania
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Asa cum este specificat si in nota de fundamentare a hotararii de mai sus, criza fortei de munca la nivel national este o realitate, iar gasirea unor solutii pentru acoperirea deficitului de forta de munca reprezinta una din prioritatile Guvernului Romaniei la acest moment.
In contextul emigratiei si a tendintele demografice negative, imigratia legala poate fi o solutie pentru a compensa deficitul de forta de munca de pe piata interna a muncii, pentru a acoperi lipsurile pentru anumite calificari si pentru a sustine cresterea economica.
O astfel de abordare implica un management eficient al imigratiei, dat fiind faptul ca lucratorii straini inlocuiesc pe piata muncii absenta fortei de munca nationale.
Deficitul fortei de munca si lucratorii straini
Una din masurile luate de Guvernul Romaniei, in sensul acoperirii deficitului de forta de munca pe piata interna, consta in stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca. Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, instituie, ca regula generala pentru angajatori, obligatia de a obtine un aviz de angajare pentru a putea incadra in munca un strain si, in acelasi timp, stabileste situatiile in care strainii pot fi incadrati in munca sau detasati pe teritoriul Romaniei fara aviz de angajare/detasare.
Procedura obligatorie ce trebuie parcursa la angajarea strainilor in Romania!
Probleme frecvente si modalitati optime de rezolvare! Aflati informatii complete parcurgand lucrarea "Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania, DETALII AICI >>>
Raportat la prevederile art. 107 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, permisul unic este documentul de identitate care se elibereaza de catre Inspectoratul General pentru Imigrari strainului caruia i s-a prelungit dreptul de sedere temporara in scop de munca sau, dupa caz, i s-a acordat acest drept fara obligativitatea obtinerii unei vize.
Permisul de sedere in scop de detasare este documentul de identitate care se elibereaza strainului de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, in conditiile legii, si atesta dreptul de sedere si de munca in baza detasarii pe teritoriul Romaniei.