Controale ITM 2021! Care sunt grupurile-tinta de angajati si angajatori

inspectia munciicontroale itm 2021telemunca inspectia munciimunca la domiciliu 2021
Controale ITM 2021! Care sunt grupurile-tinta de angajati si angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inspectia Muncii a publicat Programul cadru de actiuni pentru anul 2021 in ce priveste organizarea si desfasurarea controalelor in noul an in ce priveste relatiile de munca, telemunca, munca la domiciliu, decalarea programului de lucru, folosirea agentilor de munca temporari, zilierii etc.
 
In ce priveste campania nationala de verificare a modului de respectare a cerintelor minme de securitate si sanatate in munca la lucrarile din domeniul constructiilor - coduri CAEN 41, 42, 43, se mentioneaza in sectiunea "Motivare" urmatoarele:
 
(...)  Avand in vedere numarul de accidente de munca inregistrat in acest domeniu de activitate in anul 2020, precum si gravitatea acestora, Inspectia Muncii considera ca se impune intensificarea actiunilor de verificare si monitorizare a modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si asupra modului in care angajatorii realizeaza masurile de securitate si sanatate dispuse de inspectorii de munca, in santierele temporare si mobile. Desi situatia epidemiologica determinata de raspandirea virusului SARS-CoV-2, a impus instaurarea sarii de urgenta si, mai apoi, instaurarea si prelungirea starii de alerta, activitatea in domeniul constructiilor a continuat. 
 
Grupul tinta este constituit din angajatorii si lucratorii care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor (codurile CAEN 41, 42 si 43).
Un obiectiv al campaniei este cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a lucratorilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca. 
 
"Un alt obiectiv este de a indruma angajatorii pentru crearea conditiilor care pot stimula lucratorii, reprezentantii acestora, precum si sindicatele din domeniul constructiilor, pentru o participare cat mai activa la procesul de implementare a legislatiei specifice domeniului constructii, la promovarea programelor proprii ale angajatorilor pentru cresterea nivelului de securitate, precum si la promovarea bunelor practici identificate in campanie. Se va continua implementarea modului de control testat in anul 2020, respectiv, se vor realiza controale la angajatori privind verificarea respectarii cerintelor legale, bazate pe checklist-uri de control in domeniul sanatatii si securitatii in munca pentru santiere temporare sau mobile.
 
Acestea se vor completa pentru fiecare angajator controlat si se vor arhiva impreuna cu documentele de control incheiate pentru fiecare angajator.
 
Activitatea de control se va axa si pe verificarea modului de realizare a masurilor dispuse, la termenele stabilite in procesele verbale de control incheiate cu ocazia controalelor efectuate. La incheierea campaniei, se vor analiza rezultatele obtinute si, dupa caz, se vor valorifica in cadrul actiunilor ce vor fi intreprinse in anii urmatori", se arata in documentul publicat de Inspectia Muncii. 
 
 
IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA 
 
Campanie privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata in domenii susceptibile utilizarii frecvente a acesteia:
constructii, protectie si paza, service auto, depozite, comert - lanturile de aprovizionare (incarcare-descarcare), notariate, birou
avocatura si de arhitectura.
 
Motivare:
 
Avand in vedere obiectivele specifice ale Inspectiei Muncii stabilite prin lege, se impune intensificarea actiunilor de control in vederea diminuarii muncii nedeclarate.
 
Munca nedeclarata constituie un fenomen extrem de nociv, datorita consecinTelor sociale si economice pe care le produce:
- persoana care presteaza munca nedeclarata este lipsita de protective sociala;
 
- lipsa drepturilor conferite de un contract de munca, cum ar fi cele la concediu remunerat si la concediu medical;
- lipsa accesului la pensie si la indemnizatie de somaj;
 
- persoana care presteaza munca fara forme legale de angajare, nu are siguranta platii muncii prestate, plata facandu-se in functie de bunavointa angajatorului;
 
- angajatorul este lipsit de posibilitatea legala de a responsabiliza pe lucrator pentru eventualele pagube produse de acesta;
 
- conditii precare de munca pentru lucratori si riscurile pe care acestea le implica pentru sanatatea lucratorilor;
 
- fondurile sociale si bugetul de stat sunt pagubite prin sustragerea de la plata impozitelor si a contributiilor sociale.
 
Obiectivele campaniei sunt:
 
- identificarea si combaterea muncii nedeclarate si luarea masurilor care se impun pentru determinarea respectarii de catre angajatorii care desfasoara activitate in diferite domenii de activitate, a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca;
 
- identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor si a tinerilor;
 
- determinarea angajatorilor de a incheia contracte individuale de munca pentru persoanele depistate fara forme legale de angajare, de a le inregistra in aplicatia REVISAL si de a le transmite la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia societatea are sediul social;
 
- cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca;
 
- diminuarea consecinTelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea de catre angajatorii care desfasoara activitate in diferite domenii de activitate;
 
- eliminarea neconformitatilor constatate prin dispunerea de masuri obligatorii de intrare in legalitate si aplicarea de sanctiuni contraventionale corespunzatoare.
 
In cadrul campaniei se efectueaza actiuni de control la angajatorii care presteaza activitate in domeniul in care se desfasoara campania (ex. constructii, panificatie, servicii, comert, etc.), selectati pe zone si din bazele de date disponibile ca instrumente de lucru la nivelul Inspectiei Muncii (ONRC, REGES, COLUMBO). 
 
Campanie nationala pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru de catre angajatorii cu un numar mai mare de 50 de salariati.
 
Motivare:
 
Optiunea muncii la domiciliu/telemunca a fost impulsionata pe fondul pandemiei, fiind agreata atat de angajatori, cat si de catre salariati. Odata cu aceasta experienta, cat si cu tendinta de digitalizare, in anumite sectoare de activitate, munca de la distanta va fi mult mai des intalnita. In aceste conditii, se impune constientizarea si verificarea angajatorilor cu privire la aplicarea legislatiei care reglementeaza stabilirea unor programe individualizate de munca, munca la domiciliu, munca in regim de telemunca.
 
Obiectivul campaniei:
 
- verificarea angajatorilor care utilizeaza munca telesalariatului, in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca, cu respectarea conditiilor care trebuie indeplinite pentru aceasta forma de munca;
- indrumarea si constientizarea angajatorilor cu privire la modalitatile de aplicare corecta a legislatiei muncii. 
 
Campanie nationala pentru verificarea respectarii prevederilor legale cu privire la conditiile de functionare si procedura de inregistrarea agentilor de plasare forta de munca in strainatate, potrivit Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Motivare:
 
Migratia fortei de munca este un fenomen inca prezent in societatea romaneasca, cetatenii romani apeland la societatile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de munca in strainatate, iar nerespectarea prevederilor legale pentru medierea cetatenilor romani in strainatate poate fi un punct de plecare in constituirea traficului de persoane in scop de munca, urmate de consecinte sociale si economice negative.
 
Obiectivul campaniei este identificarea cazurilor de nerespectare a conditiilor de functionare si a procedurii de inregistrare, de catre persoanele juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei ca agenti de plasare a fortei de munca in strainatate si constientizarea acestora cu privire la modalitatile de aplicare si la obligativitatea respectarii prevederilor legale incidente.
 
Campanie nationala pentru verificarea modului de respectare a dispozitiilor legale in domeniul relatiilor de munca de catre agentii de munca temporara/utilizatorii salariatilor temporari si a dispozitiilor H.G.nr.1256/2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporar, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Motivare:
 
Activitatea de ”leasing de personal” desfasurata de agentii de munca temporara, prin punerea la dispozitia utilizatorilor romani sau straini a unor persoane in baza contractelor de munca temporare, reprezinta un segment important pe piata muncii din Romania, aflat in crestere.
Obiectivul campaniei:
 
- cresterea gradului de constientizare a agentilor de munca temporara, a utilizatorilor si a salariatilor temporari in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale aplicabile si diminuarea consecinTelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea de catre agentii de munca temporara si de catre utilizatori a prevederilor legale in domeniul de referinta;
 
- verificarea respectarii de catre agentii de munca temporara, care au obiect de activitate principala ”Activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului” cod CAEN 7820, a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca, referitoare la: contractele de punere la dispozitie, contractele de munca temporara, registrul general de evidenta a salariatilor.
 
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectia munciicontroale itm 2021telemunca inspectia munciimunca la domiciliu 2021

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 04 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Controale ITM 2021! Care sunt grupurile-tinta de angajati si angajatori Nota: 4.75 din 5 - 6 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare cetatean din India. ConditiiIntrebare: Care sunt documentele necesare pentru angajare muncitori din India? Sunt anumite proceduri care trebuie sa le parcurga angajatorul? care sunt institutiile statului care trebuie informate cu privire la noii angajati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Munca suplimentara si munca in zilele de repaus saptamanal. Sporul de weekendIntrebare: Societatea are program de functionare de la 8 la 16. In weekend sunt persoane care lucreaza 4 sau 6 ore aleator (persoana x luna aceasta are doar 6 ore sambata , luna viitoare are 12 ore , luna 3 nu are ore suplimentare) . Orele respective sunt tratate ca si ore suplimentare si se achita conform Codului muncii. Pentru persoanele respective societatea trebuie sa acorde spor de weekend? Daca da, care este baza de aplicare pentru acest spor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]