Adeverinta de vechime in munca. Cum evidentiem programul inegal?

Resurse Umaneadeverinta vechimeprogram inegaltimpul de muncarepartizarea timpului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va prezentam mai jos cum se evidentiaza programul inegal in adeverinta de vechime.

Potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Asadar, vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.

Codul muncii statueaza in mod expres reguli cu privire la modalitatea concreta de acordare a drepturilor salariatilor in functie de tipul contractului individual de munca incheiat. Referitor la conditiile de angajare si de munca, potrivit prevederilor art. 87 din Codul muncii, republicat, salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil decat salariatii permanenti comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.

De asemenea, Codul muncii, republicat reglementeaza in cadrul art. 106 faptul ca salariatii incadrati cu contract individual de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

In ceea ce priveste repartizarea timpului de munca, precizam ca regula generala este reglementata de art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, iar exceptia de la aceasta regula isi gaseste reglementarea in cuprinsul alin (2) al aceluiasi articol, potrivit caruia in functie de specificul unitatii angajatoare, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 h/saptamana.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal va fi stabilit prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau in cazul lipsei acestuia prin regulamentul intern.
Astfel, repartizarea inegala a timpului de lucru se face cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana (numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseaca 40) si cu respectarea prevederilor privind repausul saptamanal (art 137. din Codul muncii).

Asadar, repartizarea inegala a timpului de munca, poate functiona doar daca a fost expres prevazuta si in contractul individual de munca (art. 116 alin (2) Codul muncii).

In lumina acestor prevederi legale rezulta ca, in ceea ce priveste vechimea in munca leguitorul nu a distins intre diferitele tipuri de contracte individuale de munca si cu atat mai mult nu a distins in functie de repartizarea timpului de munca.

In concluzie, apreciem ca la baza calculului privind vechimea in munca se afla perioada/intervalul de timp pentru care este incheiat respectivul contract individual de munca independent de fractiunea de norma pentru care este incheiat sau repartizarea timpului de munca.

In speta mentionata de dvs, in adeverinta de vechime va fi astfel inscrisa perioada in care salariatul in cauza a prestat activitate in temeiul unui contract individual de munca, fara a cuprinde mentiuni referitoare repartizarea timpului de munca.

Va prezentam un eventual model de adeverinta de vechime in munca, cu precizarea ca nu exista un astfel de model stabilit unitar printr-un act normativ, cu exceptia functionarilor publici (a se vedea Ordinul Presedintelui ANFP nr.192/2013).
Model
Antet
Nr……../……………….
A D E V E R I N TA

    Prin prezenta se atesta faptul ca dl./dna. ..........................................., domiciliat(a) in Bucuresti, posesor al BI/CI, seria....... nr................., C.N.P. ..............................., a fost angajatul (a) societatii S.C. ................................................. S.R.L., C.U.I.  RO .................., cu sediul social in ...................., in baza contractului individual de munca cu norma intreaga/partiala de ........... ore/zi, incheiat pe durata..........................., inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca ...................... cu nr........................, in functia/meseria de .............................
 Pe durata executarii contractului individual de munca au intervenit urmatoarele mutatii:
 
Nr. Crt.
Mutatia intervenita     
Anul    
Meseria/ Functia
Salariul de baza
Nr. si data actului pe baza caruia se face inscrierea in temeiul legal
 
        Luna            
         Ziua
             
 1    Angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata conform art. 12 alin….. din Codul muncii


                Contract individual de munca  nr……/……..
 

2      Modificare salariu            Sporuri si alte adaosuri daca este cazul    Nr. si data actului pe baza caruia a intervenit mutatia: actul aditional nr….. …….. din data de ….. …..            
3                    
4                    
 
Contractul individual de munca al domnului(ei) ............................. a incetat la data de ............., in baza prevederilor ................, din Legea nr.53/2003
- Codul muncii, republicata, astfel cum rezulta din decizia nr ............./…………..........
 
S-a eliberat prezenta in baza documentelor detinute de angajator, pentru stabilirea vechimii in munca.
 
S.C. ................................................. S.R.L.
Reprezentant legal


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umaneadeverinta vechimeprogram inegaltimpul de muncarepartizarea timpului

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 10 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Adeverinta de vechime in munca. Cum evidentiem programul inegal? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (1)


06-Nov-2013
Buna seara! Firma este obligata sa-mi elibereze adeverinta? Mi-am dat demisia in luna mai iar azi m-am dus sa le cer o adeverinta de vechime. Patronul mi-a zis ca a inchis firma, a predat actele si nu are ce adeverinta sa-mi dea. Ce pot face in acest caz? Multumesc!

Buna seara! Firma este obligata sa-mi elibereze adeverinta? Mi-am dat demisia in luna mai iar azi m-am dus sa le cer o adeverinta de vechime. Patronul mi-a zis ca a inchis firma, a predat actele si nu are ce adeverinta sa-mi dea. Ce pot face in acest caz? Multumesc!

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariat apt conditionat.Obligatii angajatorIntrebare: In cadrul societatii se lucreaza in 3 schimburi, deci inclusiv schimb de noapte. Unul dintre angajati efectuand medicina muncii (controlul anual, in acest caz) a primit apt conditionat, cu urmatoarea recomandare: fara ture de noapte. Ce obligatii are angajatorul? Un alt loc de munca vacant, in acest moment, unde sa nu lucreze si schimb de noapte, nu exista.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariat pensionar. Baza de calcul concediu medicalIntrebare: Societatea a angajat o persoana care are si calitatea de pensionar. Baza de calcul al indemnizatiei de concediu medical poate fi constituita din veniturile obtinute din pensie, in cazul in care concediul medical ar interveni intr-un interval de timp mai mic de 6 luni de la data angajarii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]