Programul de lucru inegal si norma intreaga

Programul de lucru inegalnorma intreaga program de lucru inegal
Programul de lucru inegal si norma intreaga
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"Cum se procedeaza cu salariile angajatilor unei firme inrolate in platforma Bolt? Acestia au contracte de munca cu 8 ore/zi (repartizare inegala), ies la munca cand vor, isi fac singuri programul de munca, pontajul cu orele lucrate in fiecare zi se completeaza avand la baza informatiile de pe aplicatia BOLT (angajatii nu pot lucra daca nu sunt autentificati in aplicatie, nu sunt sanse de a efectua curse fara a se vedea in aplicatie). Sunt situatii in care la sfarsitul lunii se constata faptul ca nu au lucrat o norma lunara intreaga, situatie in care firma va plati contributiile salariale la nivelul salariului minim, insa salariul net il plateste la nivelul orelor efectiv lucrate. Conform legislatiei in vigoare angajatorul trebuie sa plateasca salariul intreg, la nivelul specificat in contractul de munca, chiar daca angajatul nu si-a efectuat intreaga norma lunara, sau va plati la nivelul orelor efectiv lucrate?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
 
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>>
 
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
 
Programul din situatia expusa este un program egal intrucat numarul de ore zilnic este uniform, de 8 ore pe zi.
Potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, republicat.
Alin. (2) al art. 116 mentioneaza ca programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Asadar, programul de lucru inegal presupune stabilirea programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore. Prin urmare, programul inegal se stabileste cu respectarea normei de 40 de ore pe saptamana.
 
Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Conform art. 164 alin. (1) din Codul muncii, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
 
Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
Conform HG 900/2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 877 din 28 septembrie 2023, incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,960 lei/ora.
 
Astfel, incepand cu 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Codul muncii, este de 3.300 lei fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri.
Conform art. 260 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei.
Astfel, daca in contractul de munca salariatii sunt angajati cu norma intreaga de 8 ore pe zi, angajatorul are obligatia sa plateasca salariul minim stabilit prin hotarare a Guvernului.
 
In sistemul din Romania nu este reglementata plata cu ora, nici zilierii nu sunt platiti cu ora.
 
Asa incat, indiferent de numarul orelor prestate de angajatii BOLT salariul nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care, in prezent este de 3.300 lei.
 
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Programul de lucru inegalnorma intreaga program de lucru inegal

Data aparitiei: 07 Februarie 2024
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
In ce conditii se acorda zilele de repaus saptamanal cumulate si sporul de 150%Intrebare: Un salariat lucreaza in fiecare sambata si duminica, in cursul unei luni; conform graficului de lucru salariatul nu efectueaza ore suplimentare in cursul lunii respective. Pentru lucru in timpul zilei de sambata si duminica societatea plateste 20 de lei / zi, iar repausul saptamanal de 48 de ore se acorda in cursul saptamanii (in fiecare saptamana are 48 de ore libere). In situatia aceasta societatea este obligata sa aplice prevederile art. 137 alin. (4) si (5).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului Consultant sistem de calitateIntrebare: Rugam mult sa ne ajutati cu fisa de post pentru Consultant sistem de calitate cod cor 214134.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]