Conform art. 136 alin. (1) din Codul muncii, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
IMPORTANT: Munca in schimburi este permisa de Codul muncii, republicat, insa cu respectarea prevederilor legale referitoare la timpul de munca si timpul de odihna. Astfel, vor fi respectate prevederile Codului muncii, republicat referitoare la durata maxima a timpului de lucru, munca suplimentara, repaus saptamanal, munca de noapte, etc.
"In cazul in care angajatii lucreaza in ture si presteaza activitate 18 ore/zi, care este perioada de repaus care trebuie acordata?"
Durata maxima legala a unei zile de activitate nu pote depasi 12 ore.
La stabilirea programului de lucru se va tine seama ca perioadele de lucru de 12 ore sa fie urmate de perioade de repaus de 24 de ore.
Totodata, se va respecta regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru sa fie de 40 de ore pe saptamana.
ATENTIE! In consecinta, programul de lucru al salariatilor care presteaza activitate “in ture”, nu trebuie sa depaseasca 40 de ore pe saptamana, salariatii sa beneficieze de doua zile de repaus saptamanal conform celor mai sus expuse, precum si de perioade de repaus de 24 de ore atunci cand ziua de lucru este de 12 ore.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere. Renuntarea salariatilor la perioada de preavizIntrebare: O societate desfiinteaza doua posturi, iar salariatilor respectivi li se acorda preavizul de 20 de zile lucratoare. Intre timp, ambii salariati isi gasesc de lucru la o alta companie si doresc sa plece cu acordul partilor. Este posibil acest lucru, sau sunt obligati sa stea intreg termenul de preaviz, iar contractul sa inceteze cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Salariat pensionar. Incetare CIM incheiat pe durata nedeterminataIntrebare: Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea speta. Angajare in 2024, pensionar de 67 de ani pe perioada nedeterminata, caruia i-a incetat la ultimul angajator, CIM de drept art. 56 c) pensie cu reducerea varstei standard la 60 de ani. De la data respectiva nu a mai fost angajat pana la 67 de ani cand a fost angajat la un nou angajator, pana la 69 de ani. Se poate inceta CIM de drept pe acelasi temei legal 56 c) cu specificarea in decizia de incetare pensie pentru limita varsta standard avand in vedere...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<