Bonus si ore suplimentare. Se vor declara in adeverinta de vechime eliberata de angajator?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
16 Iulie 2024
16 Iulie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Bonus si ore suplimentarebonusuri adeverinta vechime in muncaadeverinta vechime in munca angajator
Bonus si ore suplimentare. Se vor declara in adeverinta de vechime eliberata de angajator?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"La incetarea contractului de munca, in cadrul adeverintei de vechime pe langa salariul de baza al salariatului (trecut in Revisal) se trec si bonusurile pentru realizarea planului de vanzari pt care s-au calculat si retinut toate contributiile (CAS, CASS si impozit), cuantumul acestora diferind luna de luna, acestea nefiind trecute in Revisal, ci doar in Regulamentul Intern (este specificata regula de acordare). Dar sporul de weekend a carui valoare difera in functie de cate weekend-uri are lucrat salariatul dar care este trecut in Revisal si in contracul de munca, ca se acorda proportional cu numarul de ore lucrate 100% din salariul de baza?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Eliberarea adeverintei de vechime pentru perioada ulterioara anului 2011 are loc in conditiile art. 34 alin.(5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 7 alin. (5) din HG 905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus - Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>> 
 

Adeverinta de vechime in munca

 
Totodata, potrivit art. 7 alin. (5) si (6) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de salariat, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
 
Actul normativ nu prevede asadar in mod expres cum se completeaza aceasta adeverinta pentru un salariat care a avut si carnet de munca pana la data de 01.01.2011, insa apreciem ca adeverinta se completeaza pentru perioada incepand cu luna urmatoare inchiderii carnetului de munca, astfel incat sa existe o continuitate de inscrieri intre cele doua documente.
 
Trebuie sa precizam ca, potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Potrivit art. 2 lit.p) din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
 
La art. 2 lit. c) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este reglementat principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.
 

Veniturile salariale asupra carora se datoreaza CAS

 
Astfel, toate veniturile salariale asupra carora se datoreaza CAS vor fi luate in calcul la stabilirea pensiei. Ceea ce intereseaza asadar, este ca asupra venitului respectiv sa se datoreze si plateasca contributia la sistemul de pensii. Prin urmare, daca asupra drepturilor salariale incasate (chiar daca acestea nu au caracter permanent) in care sunt incluse si anumite drepturi temporare (cum sunt orele suplimentare) se calculeaza si se retine contributia de asigurari sociale, acestea vor fi luate in calcul la stabilirea drepturilor de pensie, din perspectiva cuantumului determinat.
 
In acest context, pana la data de 01.04.2001, legislatia in domeniul pensiilor stabilea ca la calculul pensiei se iau drepturile salariale inscrise in carnetul de munca si eventual adeverinte cu sporuri permanente neinregistrate, acestea fiind precizate la acest moment in anexa nr.15 la Normele de aplicare a Legii nr,263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Orele suplimentare realizate anterior aestei date nu intrau in calculul pensiei, cu exceptia situatiei in care salariatul a obtinut acest drept pe cale judecatoreasca.
Dupa data de 01.04.2001, data intrarii in vigoare a Legii nr.19/2000, toate veniturile salariale de care salariatii beneficiaza sunt inscrise in declaratiile individuale care au stat la baza determinarii si achitarii cotelor de contributii sociale, si pe cale de consecinta apreciem ca nu se inscriu separat in adeverinta eliberata de angajator.
 
Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]