Cumul de contracte cu timp partial. Atentie la suprapunerea programului de munca!

Isabela Alexe
Isabela Alexe
01 Noiembrie 2022
01 Noiembrie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
cumul de contracte part timecumul contract timp partialsuprapunere program de lucru
Cumul de contracte cu timp partial. Atentie la suprapunerea programului de munca!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate comerciala romana (A) are un salariat cu care a incheiat un CIM cu timp partial in functia de mecanic intretinere echipamente. Aceasta persoana are incheiate contracte cu timp partial si cu alte societati, pentru acelasi serviciu pe care il desfasoara si in cadrul societatii A. In momentul in care se strica vreun echipament de lucru, acest salariat este solicitat de catre angajator sa vina si sa constate/rezolve problema. Societatea A nu are cum sa verifice ce alt program/interventii are acest salariat la celelalte societati unde mai are CIM. Ca urmare a prevederilor Legii 283/2022, referitor la suprapunerea programului de munca, va rog sa-mi spuneti daca poate fi incheiat CIM cu program inegal ore/luna, fara specificarea programului de munca, astfel incat sa se respecte prevederiile noi ale Codului muncii? Trebuie incheiat un act aditional la CIM sau este suficiednta o declaratie a salariatului pe propria-I raspundere in acest sens?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
 
Conform art. 105 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
 
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
 
Impozitarea contractelor de munca part-time - Paguboasa pentru firma dvs.?
Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii
Legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite, exceptii, detalii AICI >>>
 
Astfel, in cazul salariatilor cu timp partial cum este cazul situatiei expuse, in contractul individual de munca se va mentiona repartizarea programului de lucru.
Lipsa mentionarii programului de lucru in cazul contractului cu timp partial nu inseamna ca se respecta prevederile Codului muncii ci, dimpotriva.
 
Totodata, conform Ordinului 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, la capitolul 8: 
 
Durata muncii vom avea:
 
2. O fractiune de norma de...... ore/zi, ore/saptamana.......;
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: .............. (ore zi/ore noapte).
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora.
 
Prin urmare, intervalul orar in care salariatul presteaza activitate este obligatoriu sa fie mentionat in contractul individual de munca. In caz contrar, angajatorul poate fi sanctionat pentru munca la negru.
 
Conform art. 35 din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.
In consecinta, din contractul de munca trebuie sa reiasa foarte clar intervalul orar in care salariatul presteaza activitatea astfel se vor incheia acte aditionale la contractele individuale de munca.
 
Un raspuns valabil la data de 1.11.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]