Angajarea unui vanzator ambulant. Care va fi programul de lucru? Dar repausul saptamanal?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
17 Iulie 2023
17 Iulie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Programul de lucru in Romani?aProgramul de lucru flexibilrepaus zilnic
Angajarea unui vanzator ambulant. Care va fi programul de lucru? Dar repausul saptamanal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem o societate care are ca activitate comercializarea de inghetata in sistem ambulant. Doreste angajarea unei persoane in urmatoarele conditii discutabile:- functia de vanzator ambulant (cu diploma de bacalaureat) - Program lucru-flexibil (inclusiv pe weekend) - Salariu 3000 lei/luna - Locul muncii: nedefinit. Perioada este nedeterminata, norma intreaga. In ce conditii as putea sa o angajez pt a putea fi corect incadrata si ce beneficii ar mai avea."
 

Programul de lucru in Romania - ce prevede Codul Muncii

 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform Codului muncii:
 
Art. 112
 
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
 
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii! Cum le puteti rezolva? Detalii AICI >>>
 
Art. 113
 
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
 
Art. 118
 
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei care beneficiaza de concediul de ingrijitor, cu acordul sau la solicitarea acestora, care pot avea o durata limitata in timp.
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.
(5) Orice refuz al solicitarii prevazute la alin. (1) trebuie motivat, in scris, de catre angajator, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea solicitarii.
(6) Atunci cand programul individualizat de munca are o durata limitata, salariatul are dreptul de a reveni la programul de munca initial la sfarsitul perioadei convenite. Salariatul are dreptul sa revina la programul initial anterior incheierii perioadei convenite, in cazul schimbarii circumstantelor care au condus la stabilirea programului individualizat.
(7) Prin mod de organizare flexibil a timpului de lucru se intelege posibilitatea salariatilor de adaptare a programului de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de munca la distanta, a programelor de munca flexibile, programelor individualizate de munca sau a unor programe de munca cu timp redus de lucru.
 
Comandati stick-ul Totul despre pontaj si programul de lucru si beneficiati de pretul special fata de pretul standard, detalii AICI >>> 
 

 Programul de lucru flexibil - ce este si cum se stabileste?


Asadar, programul de lucru flexibil reprezinta acel program in care exista doua perioade:
 
1)    O perioada in care salariatul isi alege orele de plecare si de venire.
2)    O perioada fixa in care tot personalul se afla simultan la locul de munca.
Programul flexibil este unul nepotrivit in cazul unui vanzator ambulant intrucat acesta nu isi poate alege orele de venire si de plecare.
Se poate stabili un program inegal in sensul ca numarul de ore zilnic este diferit.
Spre exemplul Luni 10 ore, Marti 8 ore, Miecuri 6 ore, Joi 8 ore, Vineri 6 ore.
De asemenea, se poate stabili un program de lucru inegal in care repausul saptamanal nu este acordat sambata si duminica ci este acordat in alte zile ale saptamanii. Nu se poate insa sa se stabileasca ca salariatul presteaza activitate 7 zile/saptamana intrucat conform art. 137 din Codul muncii:
 
Art. 137
 
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3)In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 

Repaus saptamanal de 48 ore si repaus zilnic
 

Astfel, in cadrul fiecarei saptamani salariatii trebuie sa beneficieze de repaus saptamanal de 48 ore la care se adauga repausul zilnic de 12 ore. Repausul zilnic este de 24 ore daca durata zilnica a muncii este de 12 ore.
 
Prin urmare, trebuie sa stabiliti programul de lucru astfel incat salariata sa beneficieze de repaus saptamanal in fiecare saptamana de 48 ore precum si de repaus zilnic. Cele 48 de ore de repaus saptamanal sunt consecutive.
 
Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>> 
 
Daca repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica, angajatorul are obligatia sa acorde salariatei un spor la salariu. Codul muncii nu stabileste limite ale acestui spor, dar el trebuie negociat cu salariata si mentionat in contractul individual sau colectiv de munca ( nu in regulamentul intern).  De aceea, daca acordati repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica, trebuie sa negociati cu salariata si sa includeti in contractul individual de munca sporul de repaus saptamanal.
Locul de munca nu poate fi nedefinit. Acesta poate fi un loc de munca fix daca salariata isi desfasoara activitatea intr-un anume loc in care ati obtinut autorizatie sau poate fi mobil daca salariata nu isi desfasoara activitatea intr-un loc de munca fix.
 
Astfel, daca locul de munca este fix veti completa contractul individual de munca conform celor de mai jos la pct. 1, iar daca este mobil, conform pct. 2.
 
(E) Locul de munca
 
1. Activitatea se desfasoara la ..................................................................
(domiciliu/sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.), din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ............................................
2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel:
................................. (pe teren/la sediul clientilor/arie geografica ......................., grup de unitati etc.). In acest caz salariatul va beneficia de:
a) prestatii suplimentare ................. (in bani sau in natura);
b) asigurarea/decontarea transportului de catre angajator ................... (dupa caz).
 
 

In ceea ce priveste facilitatile, conform OUG 168/2022:

 
Art. XXXVII
 
(1) Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) si ale art. 2204 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
b) venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 4.000 lei inclusiv.
 
In ceea ce priveste facilitatile, daca venitul brut nu depaseste 4000 lei si salariata isi desfasoara activitatea la functia de baza, va beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale pentru suma de 200 lei.
 
Conform art. 60 pct. 7 din Codul fiscal daca societatea  desfasoara activitate corespunzatoare unuia dintre codurile CAEN 10: Industria alimentara si cifra de afaceri din acest cod CAEN este de cel putin 80% din cifra de afaceri totala, salariata poate beneficia de facilitatile din industrie alimentara si anume:
 
- Scutire impozit pe venit in baza art. 60 pct. 7 din Codul fiscal;
- Scutire de la plata CASS  art. 154 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal;
- Cota redusa CAS 21,25% in baza art. 138^2  din Codul fiscal.
 
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri oferite de catre expertii in legislatia muncii si resurse umane.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]