Program de lucru - 3 spete utile managerilor de resurse umane cu privire la programul de munca

Mara Dobrin
Mara Dobrin
18 Iulie 2024
18 Iulie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
program de lucru flexibilprogram de lucruProgram de lucru inegal si fractionat
Program de lucru - 3 spete utile managerilor de resurse umane cu privire la programul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ceea ce priveste programul de lucru, Codul Muncii stabileste reguli concrete care trebuie respectate de orice angajator. Cu toate acestea, frecvent apar intrebari legate de programul de lucru si nici nu este de mirare, avand in vedere ca putem discuta despre un program de lucru inegal, flexibil sau care depaseste norma zilnica de 8 ore. 
 
Pentru a-i sprijini pe managerii HR, specialistii de la PortalCodulMuncii prezinta cazuri explicate pas cu pas, astfel incat sa fie intelese de cei interesati. 
 
Iata 3 cazuri concrete, explicate pe indelete de catre expertii Rentrop & Straton:
 

Program de lucru flexibil

 
"In cazul unui contract individual de munca de 8h/zi, 40h/saptamana, programul de lucru fiind de L-V 08:30-17:00, in baza art. 118 (7), se poate face un act aditional cu modificarea programului de lucru cu o perioada fixa si una mobila astfel incat sa se insumeze 8 h/zi? De ex. perioada fixa 09:30-13:30 si avand perioada de intrarea si iesire perioada mobila."
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA! Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Timpul de munca nu trebuie confundat cu programul de lucru. Pe cand timpul de munca inseamna numarul de ore pe zi ori saptamana in care este obligatorie desfasurarea activitatii salariale, programul de lucru este reprezentat de orele intre care se presteaza munca zilnic, adica intre momentul de incepere a activitatii si cel in care acesta se incheie. Stabilirea programului de lucru intra in competenta angajatorului, insa el trebuie sa respecte dispozitiile legale care prevad si limiteaza timpul de munca.
 
Prin urmare, in aplicarea art. 40 alin.(1) lit.a) din Codul muncii, apreciem ca angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii, programul de lucru fiind un aspect ce tine, in opinia noastra, de organizarea si functionarea unitatii.
Astfel, daca in speta de fata este vorba despre fixarea intervalului orar in care salariatii unitatii isi desfasoara activitatea, durata timpului de munca ramanand cea din contractul individual de munca, apreciem ca acest aspect poate fi stabilit in mod unilateral de catre angajator, fara a fi necesara incheierea unui act aditional la contractul individual de munca al salariatilor.
 
In cazul unui program de lucru flexibil salariatii au o perioada fixa de lucru impusa de angajator si una mobila in care isi aleg ora de sosire si de plecare cu respectarea totalului de 8 ore pe zi.
In cazul unor astfel de programe, salariatii au dreptul de a-si alege orele de venire si de plecare de la program (perioada variabila, mobila), dar cu existenta si a unei perioade fixe in care intreg personalul se afla simultan la locul de munca.
 
Exemplu:
 
Perioada 9:30 – 13:30 toti salariatii trebuie sa fie prezenti la locul de munca, in intervalul orar decis de angajator si stipulat in Regulamentul intern.
 
Celelalte 4 ore din programul de lucru sunt alese de salariat.
Daca un astfel de program nu este prevazut in contractul individual de munca se va incheia act aditional.
De asemenea, in regulamentul intern se va mentiona posibilitatea angajatorului de a stabili programe de lucru flexibile.
 
In consecinta, modalitatea de organizare a programului de lucru trebuie sa fie reglementata in contractul individual de munca, in acest sens urmand a fi incheiat un act aditional.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, detalii AICI >>>
 

Program de lucru stabilit in doua perioade ale zilei. Este legal?

 
"Daca un angajat cu norma partiala de 6h/zi lucreaza spre exemplu 3h in intervalul 09-12 si apoi in aceeasi zi 3h in intervalul 18-21, se considera program inegal? Durata muncii nu se modifica, doar repartizarea intervalului de lucru. Este corect dpdv legal un astfel de program a cate 2 ture/zi?"
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 113 din Codul muncii:
 
Art. 113
 
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA! Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Astfel, programul inegal presupune o repartizarea inegala a timpului de lucru in cadrul saptamanii in sensul ca numarul de ore de activitate nu este egal in fiecare zi.
In situatia expusa, numarul de ore de activitate este acelasi in fiecare zi asa incat programul este unul egal, dar distribuit in doua perioade.
 
Nu am identificat nicio reglementare legala incalcata la stabilirea unui program precum cel din situatia expusa.
 
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, detalii AICI >>>
 

Program de lucru inegal si fractionat

 
"In CIM, ROI avem specificat program de lucru inegal si flexibil. Sunt zile in care programul unui angajat este fractionat ex. 10-12 si 16-22. Interzice legea fractionarea programului de lucru, sau este vreo prevedere legat de acesta? In continuare va copiez textul din CIM. Repartizarea programului de lucru se realizeaza in mod inegal si flexibil. Repartizarea inegala a timpului de munca reprezinta o repartizare neuniforma a programului zilnic de lucru, presupune ca in unele zile programul de munca sa depaseasca 8 ore, iar in altele sa fie sub 8 ore, dar pe total saptamana sa se respecte durata normala. Programul de lucru se poate modifica cu acordul salariatului, la sfarsitul fiecare saptamani pentru saptamana urmatoare prin comunicarea de catre angajator a programului modificat. Comunicarea este necesara doar in cazul in care programul difera de intervalul prevazut initial 9-17. Aceasta comunicare se va realiza in scris prin grafice de lucru, programari saptamanale/lunare comunicate de angajator salariatilor in fiecare zi de vineri pana la ora 10.00 pentru saptamana urmatoare/in ultima zi lucratoare a lunii pentru luna urmatoare, in cazul in care programul difera de intervalul prevazut initial 9-17. Aceste grafice/programari se vor comunica salariatilor printr-un document in care se mentioneaza: repartizarea programului de lucru pe saptamana xxxx pentru salariatul angajat in baza CIM nr....., iar salariatul va mentiona pe documentul respectiv ca este de acord cu programul si va semna. Angajatul nemultumit poate contesta in mod motivat programul de lucru pentru saptamana urmatoare in ziua comunicarii noului program/ afisarii pana la ora 12.00, in scris prin depunerea contestatiei la secretariatul angajatorului si/sau pe email."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Legea 53/3003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza timpul de munca la art. 111 si urm.
Analizand reglementarile din Codul muncii, am constatat ca exista mentionata expres repartizarea inegala a timpului de munca, insa nu este reglementata expres organizarea timpului de munca in mod fractionat pe parcursul unei zile de munca. Prin urmare, nu este nici permis în mod expres, dar nici interzis în mod expres de Codul muncii.
 
In orice caz, organizarea timpului de munca si repartizarea inegala a acestuia trebuie in primul rand reglementate prin contractul colectiv de munca sau prin Regulamentul intern (art. 116 Codul muncii).
 
Strict din punct de vedere al numarului de ore, programul fractionat mentionat de dumneavoastra, intre orele 10-12 si 16-22, se incadreaza in cele 8 ore corespunzatoare unei zile de munca.
 
Insa, din punct de vedere al managementului resurselor umane, se poate pune problema oportunitatii organizarii de aceasta maniera a programului salariatilor, program care practic ocupa toata perioada activa a unei zile, lasand foarte putin timp pentru salariat de a realiza alte activitati sociale sau de a-si indeplini obligatiile familiale. Aceasta organizare poate crea o stare conflictuala care poate conduce la demisia salariatilor.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA! Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Referitor la clauza din contractul individual de munca prezentata, apreciem ca ar trebui revizuita formularea iar salariatul va mentiona pe documentul respectiv ca este de acord cu programul si va semna, deoarece, strict din modul de formulare a clauzei, rezulta obligatia angajatului de a fi de acord (ceea ce va exclude apoi posibilitatea contestarii, mentionata in continuarea textului clauzei respective). Astfel poate o formulare ar fi urmatoarea:iar salariatul va mentiona pe documentul respectiv daca este de acord cu programul si va semna.
 
In opinia noastra, ar trebui sa existe o semnatura a salariatului de luare la cunostinta a programului de lucru stabilit de angajator (care nu implica acordul sau dezacordul ci doar strict luarea la cunostinta), avand in vedere art. 117 din Codul muncii unde se prevede ca: Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului. Practic, in situatia prezentata de dumneavoastra, daca salariatul nu semneaza ca este de acord cu programul, nu aveti dovada ca ati comunicat salariatului acest program de lucru si ca ati indeplinit aceasta obligatie prevazuta de lege.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, detalii AICI >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]