Munca de noapte - compensare, informarea ITM si transmiterea in ReviSal

Munca de noapte si informarea lTMCompensarea ?muncii de noapteModul de calcul al sporului de noapte
Munca de noapte - compensare, informarea ITM si transmiterea in ReviSal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Incepand cu data de 15.03.2023, o societate isi va schimba programul de lucru de la 8 h/zi (14, 00-22.00) la 8 h/zi (17,00-01,00).
Orele cuprinse in intervalul 22,00-01,00 se considera ore de noapte? Daca da, este necesara transmiterea catre ITM a salariatilor care efectueaza aceste ore? Care este sporul ce trebuie acordat pentru aceste ore? In conditiile de mai sus, incepand cu data de 15.03.2023 se vor incheia acte aditionale privind modificarea CIM, mai exact repartizarea timpului de munca? Daca da, aceste modificari vor fi facute si in ReviSal? In ce termen poate fi transmis ReviSal? Sporul de noapte se trece in CIM ca spor permanent? Solicit un exemplu de calcul pentru un salariat care are un salariu de incadrare de 4.200 lei/luna pentru o norma intreaga (40 ore/saptamana), spor de weekend 20 lei/luna program de lucru 17,00 - 01,00."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Este considerata munca de noapte munca prestata intre orele 22:00 si 6:00 (art. 125 alin. (1) din Codul muncii). Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca (art. 125 alin. (6) din Codul muncii). Referitor la aceasta informare, Inspectia Muncii a facut pe site-ul oficial urmatoarea precizare:
 
Comanda lucrarea Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>>
 

Munca de noapte si informarea lTM

 
„Angajatorii care utilizeaza in mod frecvent munca in intervalul orar 22:00-6:00 au obligatia de a aduce la cunostinta inspectoratelor teritoriale de munca acest fapt. Informarea va cuprinde numarul de salariati aflati in aceasta situatie si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu). Scopul acestei informari este acela de a crea la nivelul Inspectiei Muncii o baza de informatii care sa ajute la directionarea verificarilor cu aceasta tema. Prin urmare, veti aduce la cunostinta inspectoratului teritorial de munca numarul de salariati care presteaza munca de noapte si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu). Atunci cand numarul salariatilor care presteaza munca de noapte creste, veti aduce la cunostinta inspectoratului teritorial de munca salariatii noi care presteaza munca denoapte, precum si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu).
 
Conform art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:
 
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
 

Compensarea muncii de noapte

 
Asadar, legiuitorul a stabilit doua modalitati alternative de compensare a muncii de noapte aratand ca salariatul de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.
In consecinta, daca munca de noapte este compensata cu reducerea programului de lucru nu se acorda salariatului si spor pentru munca de noapte sau daca i se acorda spor nu se reduce programul de lucru.
 
Unul dintre elementele contractului individual de munca constituie, potrivit art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii, durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana.
 
Potrivit dispozitiilor alin. (5) al art. 17 din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
In consecinta, in termen de 20 de zile lucratoare de la aparitia modificarii veti incheia act aditional la contractul individual de munca.
In registrul general de evidenta a salariatilor veti inregistra modificarea repartizarii programului de lucru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare in care aveti obligatia, potrivit art. 17 alin. (5) din Codul muncii, sa incheiati actul aditional.
 

Modul de calcul al sporului de noapte

 
In legislatie nu exista o definitie a sporurilor cu caracter permanent. Apreciez ca un spor va fi considerat permanent prin raportare la perioada de timp in care salariatul presteaza munca in conditiile pentru care se acorda sporul. Astfel, daca salariatul presteaza regulat munca de noapte, sporul de noapte va fi considerat ca avand caracter permanent.
 
Modul de calcul al sporului pentru orele de noapte prestate:
 
Salariu de baza: 200 lei 
Ore lucratoare in luna: 160
Salariu de baza orar: 4.200 lei : 160 ore = 26,25 lei/ora
Spor acordat pentru fiecare ora de noapte prestata (22:00 - 06:00): 26,25 lei/ora x 25% = 6,5625 lei/ora.
 
...mai multe spete, situatii si cazuri explicate de specialisti puteti gasi in lucrarea Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, DETALII AICI >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Aflati Noutatile in Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!

Raluca Dimitriu si Rodica Mantescu va ofera o prezentare completa a modificarilor legislative din ultima perioada si a im-plicatiilor practice ale acesora, temele fiind:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa

Temele sunt „disecate” in amanunt de catre cei doi lectori, cu un profesionalism desavarsit.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Munca de noapte si informarea lTMCompensarea ?muncii de noapteModul de calcul al sporului de noapte

Data aparitiei: 12 Februarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca de noapte - compensare, informarea ITM si transmiterea in ReviSal Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Indemnizatie de casatorie. Tratament fiscalIntrebare: Indemnizatia pentru casatorie (este prevazuta in Regulamentul intern) este considerat avantaj in natura? Trebuie sa se plateasca contributii pe suma respectiva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Strain non UE. Contract de activitate sportiva. Viza de lunga sedere. Permis de sedereIntrebare: Un club sportiv doreste sa colaboreze cu un sportiv profesionist din Macedonia de Nord in baza unui contract de activitate sportiva. Care sunt pasii si documentele necesare pentru obtinerea permisului de munca in baza acestui contract de activitate sportiva? Este permis asa sau e necesar contract de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


  Descarca GRATUIT
  “Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

  exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
  Rentrop ∧ Straton

   

   

  Atentie la Controalele ITM!

  Descarcati gratuit Raportul Special

  "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
  Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

  Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


   

   

   
   
      
  Atentie la Controalele ITM!
  Descarcati gratuit Raportul Special

  "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

  Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
  [x]