Adeverinta pentru vechime in munca, pentru perioade cuprinse pana in decembrie 2010 - OBLIGATIILE angajatorului

Isabela Alexe
Isabela Alexe
14 Martie 2023
14 Martie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
adeverinta vechime in muncacarnet de muncavechime in munca pana in decembrie 2010
Adeverinta pentru vechime in munca, pentru perioade cuprinse pana in decembrie 2010 - OBLIGATIILE angajatorului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Referitor la vechimea in munca pentru salariatii care au fost angajati in perioada 01.01.2008 - 31.12.2022 la acelasi angajator. Este corect ca angajatorul sa specifice in adeverinta de vechime: - pentru perioada 01.01.2008 - 31.12.2010. Conform dispozitiilor art. 296 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza conform carnetului de munca; - pentru perioada 01.01.2011 - 31.12.2022 vechimea in munca este de: 11 ani, 0 luni, 0 zile."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Articolul 279 din Codul muncii (modificat de mai multe ori) se refera la dovada vechimii in munca [alin. (1) si (2)], precum si la eliberarea carnetelor de munca titularilor lor [alin. (3) si (4)].
 
Astfel, conform acestor dispozitii legale, pana la data de 31 decembrie 2010, vechimea s-a dovedit cu carnetul de munca.
Dupa abrogarea Decretului 92/1976, vechimea respectiva pana la aceasta data se dovedeste tot cu acest carnet, exceptie fac cei care nu il mai poseda (din indiferent ce motiv, de exemplu pierderea documentului sau degradarea lui etc.), situatie in care vechimea in munca se reconstituie de catre instanta de judecata. Ulterior datei mentionate, vechimea se dovedeste cu adeverintele (documentele) emise de angajatori potrivit registrului general de evidenta a salariatilor (dupa caz si/sau certificatul/carnetul privind stagiul de cotizare).
 
Prin urmare, apreciem ca dovada vechimii in munca pana la data de 31 decembrie 2010 se face in continuare cu carnetul de munca, cu exceptiile sus-mentinate, dupa aceasta data devenind aplicabile dispozitiile art. 34 alin.(5) din Codul muncii, conform carora „La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate”. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art.40 alin. (2) lit. h) din acelasi Cod, care prevad ca: „(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
 
(...) h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului; (...).”.
 
In considerarea dispozitiilor legale sus-mentionate, apreciem ca in situatia expusa, angajatorul are obligatia sa elibereze adeverinta salariatilor care nu au posedat carnet de munca pana la data de 31.12.2010, salariatilor care nu au prezentat la angajare carnetul de munca cat si salariatilor care inceteaza raportul de munca cu angajatorul la data de 03.01.2011 la solicitarea acestora.
 
Celor care sunt angajati dupa data de 03.01.2011 si le inceteaza activitatea ulterior acestei date se elibereaza documentele stabilite de legislatia in vigoare la momentul solicitarii.
 
Pe cale de consecinta, in situatia in care persoana in cauza detine pana la data de 31.12.2010 carnet de munca, apreciem ca adeverinta se va completa conform Codului muncii, pentru activitatea desfasurata incepand cu ianuarie 2011 si pana la data incetarii raportului de munca in cadrul respectivului angajator.
 
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]