Sfaturi utile pentru intocmirea pontajului - prevederi legale privind evidenta muncii salariatilor

evidenta muncii salariatilorpontaj prevederi legale
Sfaturi utile pentru intocmirea pontajului - prevederi legale privind evidenta muncii salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Temeiul legal privind intocmirea foilor de prezenta este dat de art. 119 din Codul muncii – Legea nr. 53/2003, republicata, care stabileste ca angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
 
Locul de munca reprezinta locul in care salariatul isi desfasoara activitatea, situat in perimetrul asigurat de angajator, persoana fizica sau juridica, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agentii sau puncte de lucru care apartin acestuia (art. 161 din Codul muncii).
 
Pentru salariatii mobili, salariatii care desfasoara munca la domiciliu si salariatii microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.
 
Nu exista o alta dispozitie care sa dezvolte prevederea legala privind evidenta muncii salariatilor, prin urmare nu este reglementat modul in care se fac inregistrarile in pontaj.
 
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
 
Totul intr-o lucrare care limpezeste in intregime acest subiect care – dupa cum s-a dovedit in practica – este unul favorit pentru inspectorii ITM veniti in control, detalii AICI >>>
 
In toate cazurile insa apreciem ca pontajul trebuie sa reflecte inclusiv mentiunile din contractul individual de munca al salariatului privind durata timpului zilnic de munca. Din aceasta perspectiva, pontarea salariatului in concordanta cu durata zilnica de munca ar trebui sa se evidentieze si in pontaj.
 
In cele ce urmeaza vom detalia prin cateva exemple:
 
Exemplu 1 – Obligatia angajatorului de evidenta a orelor de munca
 
Care sunt prevederile legale privind obligativitatea arhivarii pontajelor lunare in format fizic: pot fi acestea arhivate doar electronic?
 
Solutie:
 
Asa cum am aratat, potrivit art. 119 din Codul muncii, republicat, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
 
In lipsa altor prevederi legale privitoare la evidenta orelor prestate de catre fiecare salariat, angajatorul stabileste modalitatile prin care tine evidenta orelor de munca.
In consecinta, angajatorul in functie de specificul activitatii va stabili modalitatile de intocmire a pontajului, respectiv pontaj electronic, condica cu semnatura, foaie colectiva de prezenta, stabilirea persoanelor responsabile cu intocmirea, verificarea, indosarierea, s.a.m.d. a acestora etc.
 
Exemplu 2 – Pontajul salariatului decedat in timpul programului
 
Daca un salariat a decedat in timpul programului de munca, nefiind accident de munca, in ziua decesului el a lucrat 4 ore, va fi pontat aceste 4 ore? Contractul individual de munca a incetat la data decesului, conform art. 56 din Codul muncii. I.T.M cere ca in pontaj sa apara cele 4 ore lucrate. Cum procedez?
 
Solutie:
 
Conform art. 79 lit. a) din Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, plata indemnizatiilor inceteaza incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul a decedat.
 
Astfel, incetarea contractului individual de munca se produce la data decesului, conform dispozitiilor din Codul muncii, iar conform Normei de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 158/2005, aceasta va fi ultima zi de plata a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca.
 
Incetarea unui contract individual de munca se declara in ReviSal conform H.G. nr. 905/2017, art. 3 alin. (2) lit. p) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. f), care prevede: „… incetarea unui contract de munca se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca”.
 
Va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme!
Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...detalii AICI >>>
 
Asadar, incetarea contractului individual de munca trebuie inregistrata in Revisal la data decesului, respectiv la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat incetarea contractului de munca.
 
Insa daca salariatul a lucrat 4 ore in ziua decesului va fi pontat si platit pentru cele 4 ore.
 
Exemplu 3 – Pontajul salariatului in zilele libere legale
 
La intocmirea pontajului, zilele libere legale, ex. 1 mai, respectiv 8 ore, se mentioneaza la rubrica Total ore nelucrate?
 
Solutie:
 
In conformitate cu dispozitiile art. 119 din Codul muncii, republicat, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
 
Situatia faptica, respectiv intervalul de timp in care salariatul este prezent la munca, apoi timpul liber la care are dreptul trebuie sa coincida cu situatia scriptica din pontaj.
 
Pontajul trebuie sa reflecte situatia reala de la locul de munca, respectiv perioadele de timp in care salariatii presteaza activitate, dar si perioadele de timp liber.
 
Pentru situatiile in care angajatorul trebuie sa acorde zile libere platite salariatului, apreciem ca in pontaj se vor evidentia aceste libere, iar la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna, se aduna si orele din acele zile.
 
Fiind zile libere platite, pentru aceste zile se achita contributiile sociale si, pe cale de consecinta, constituie stagiu de cotizare.
 
Raspunsuri in avantajul dvs., gandite de experti din Ministerul Muncii. Raspunsuri ample, complete, cu temeiuri legale, imbatabile. Aflati-le chiar acum, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evidenta muncii salariatilorpontaj prevederi legale

Data aparitiei: 25 Octombrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sfaturi utile pentru intocmirea pontajului - prevederi legale privind evidenta muncii salariatilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]