Inainte de criza din 2008, in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Arad si Cluj se inregistra cea mai mica rata a somajului, companiile din aceste orase fiind printre cele care faceau cele mai multe angajari si cele mai semnificative.
In prezent, rata pare sa se apropie de valorile inregistrate inainte de declansarea crizei. Astfel, in Bucuresti, rata somajului a scazut deja in luna iulie a.c. la 2%, prin comparatie cu 1,8%, cat era in iulie 2008, inainte de criza. In judetul Timis scaderea este si mai mare, rata somajului dupa primele sase luni ale anului ajungand la 1,75%, cu numai 0,35% mai mica decat in iulie 2008.
Exista insa si judete in care situatia nu este una optimista. Un astfel de caz il reprezinta judetul Vaslui care inregistreaza cel mai slab raport PIB per capita si unde rata somajului este in continuare ridicata. Astfel, somajul a ajuns in iulie 2011 la 8,95%, in timp ce in iulie 2008 rata somajului era de 3,9%. Alte zone in care se intalnesc situatii similare sunt Mehedinti si Galati, unul dintre motive fiind si lipsa infrastructurii pentru transportul marfurilor.
Cei din domeniul resurselor umane din aceste judete se confrunta in continuare cu someri care isi cauta de munca de mai multe luni de zile. In general, judetele din partea de sud-est au si dezavantajul de a se situa intr-o zona care nu e tranzitata de un circuit economic international sau de mare importanta.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Unii analisti amintesc insa faptul ca o rata a somajului foarte mica nu este un factor avantajos pentru economie si ca, intr-un sistem profitabil, rata somajului ar trebui sa se inscrie intre 5-7%. In prezent, au fost raportate la ANOFM de catre companii, doar pentru aceasta saptamana, peste 9.300 de locuri de munca vacante, cele mai multe in Bucuresti (1.473), Cluj (628), Iasi (608), Timis (450) si Hunedoara (393).