legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Directiva 2023/970. Remunerarea este EGALA intre femei si barbati pentru munca de aceeasi valoare?

Irina Dumitrescu
Irina Dumitrescu
28 Ianuarie 2025
28 Ianuarie 2025
Irina Dumitrescu
Irina Dumitrescu
Directiva 2023/970discriminare la locul de munca
Directiva 2023/970. Remunerarea este EGALA intre femei si barbati pentru munca de aceeasi valoare?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Directiva (UE) 2023/970 a Parlamentului European si a Consiliului din 10 mai 2023 de consolidare a aplicarii principiului egalitatii de remunerare pentru aceeasi munca sau pentru o munca de aceeasi valoare intre barbati si femei prin transparenta salariala si mecanisme de asigurare a respectarii legii.

Prevederile directivei nu creeaza direct drepturi si obligatii specifice partilor la relatiile de munca. Asemenea obligatii trebuie sa rezulte din legile adoptate de statele membre ale Uniunii Europene, care implementeaza liniile directoare ale directivei in legislatia nationala. Termenul limita pentru transpunere in legislatia nationala este 7 iunie 2026.

Iata un studiu de caz prezentat de catre expertii de la PortalCodulMuncii:

"As dori sa stiu daca au fost emise normele pentru disparitatea salariala de gen ("gender pay gap"). Ce aspecte trebuie sa urmaresc pentru a fi pregatita? Formula de calcul se refera la salariul de incadrare sau la salariul obtinut (cu bonusuri incluse) pe o anumita perioada?"


Raspunsul specialistilor: 


Pana la acest moment nu s-a publicat in Monitorul Oficial niciun act normativ pentru aplicarea directive. De asemenea, nu s-a publicat vreun proiect de act normativ pentru aplicarea Directivei pe site-urile oficiale ale autoritatilor.

Conform art. 3 din Directiva:
(1) In sensul prezentei directive, se aplica urmatoarele definitii:

  • „remuneratie” inseamna salariul sau plata obisnuita de baza sau minima si orice alt avantaj, platite direct sau indirect, in numerar sau in natura (componente complementare sau variabile) de catre angajator unui lucrator pe motivul incadrarii in munca a acestuia din urma.


Astfel, remuneratia nu reprezinta doar salariul de incadrare ci salariul in totalitatea acestuia ce cuprinde salariul de baza, sporuri, indemnizatii si alte adaosuri cum ar fi prime, bonusuri, avantaje, etc.

Conform art. 4 din Directiva:

Articolul 4
Aceeasi munca si munca de aceeasi valoare

(1) Statele membre iau masurile necesare pentru a se asigura ca angajatorii dispun de structuri de remunerare care garanteaza egalitatea de remunerare pentru aceeasi munca sau pentru o munca de aceeasi valoare.

(2) Statele membre, cu consultarea organismelor de promovare a egalitatii, iau masurile necesare pentru a se asigura ca sunt puse la dispozitie, in mod usor accesibil, instrumente sau metodologii analitice menite sa sprijine si sa ghideze procesul de evaluare si comparare a valorii muncii in conformitate cu criteriile stabilite la prezentul articol. Respectivele instrumente sau metodologii le permit angajatorilor si/sau partenerilor sociali sa instituie si sa utilizeze cu usurinta sisteme de evaluare si clasificare a locurilor de munca neutre din punctul de vedere al sexului, care exclud orice discriminare pe criteriul de sex in privinta remunerarii.

(3) Dupa caz, Comisia poate actualiza orientarile la nivelul Uniunii referitoare la sistemele de evaluare si clasificare a locurilor de munca neutre din punctul de vedere al sexului, in consultare cu Institutul European pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (EIGE).


(4) Structurile de remunerare permit sa se evalueze daca lucratorii se afla intr-o situatie comparabila in ceea ce priveste valoarea muncii, pe baza unor criterii obiective, neutre din punctul de vedere al sexului, convenite impreuna cu reprezentantii lucratorilor, atunci cand acestia exista. Criteriile respective nu se bazeaza, direct sau indirect, pe sexul lucratorilor. 

Greseala pe care o fac toti angajatorii legat de hartuirea morala - Prevederea-capcana din Legea nr. 167/2020! Amenda e sigura!

Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, detalii AICI >>>

Acestea includ competentele, efortul, responsabilitatea si conditiile de munca si, daca este cazul, orice alti factori care sunt relevanti pentru postul sau locul de munca specific. Acestea se aplica in mod obiectiv, neutru din punctul de vedere al sexului, excluzand orice discriminare directa sau indirecta pe criterii de sex. In special, competentele non-tehnice relevante nu trebuie sa fie subevaluate.

Din aceasta reglementare rezulta ca salariatii vor trebui sa fie grupati in functie de “munca de valoare egala”. Cu alte cuvinte, angajatorii vor stabili salariatii care presteaza munca de valoare egala. Criteriile in baza carora se vor stabili salariatii care presteaza munca de valoare egala vor include: competentele, efortul, responsabilitatea si conditiile de munca si, daca este cazul, orice alti factori care sunt relevanti pentru postul sau locul de munca specific.

Astfel, stabilirea posturilor cu munca de valoare egala este primul pas pe care angajatorii trebuie sa il faca pentru a fi pregatiti pentru momentul in care directiva o sa fie transpusa.
 
Un raspuns oferit in ianuarie 2025 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Retineti, Regulamentul intern chiar va ajuta!


Este actul prin care puteti spune clar ce vreti de la angajatii dvs., avand si garantia ca acestia vor respecta dorintele dvs. (ii obliga art. 39, alin. (2), lit. c) din Codul muncii)! Prin Regulamentul intern stabiliti:

  •   drepturile si obligatiile dvs. si ale salariatilor
  •   criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor
  •   procedurile de solutionare a cererilor si reclamatiilor salariatilor
  •   regulile privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii, etc.
Grabiti-va sa intrati in posesia exemplarului dumneavoastra >>


 

 
Descarcati raportul GRATUIT

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]