Regula stabilita prin art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, este ca in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza. Exceptiile de la regula sunt prevazute in art. 140 si 141 din acelasi act normativ.
Astfel, nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, precum si la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul muncii).
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele libere de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
"Ziua de duminica este considerata sarbatoare legala?"
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii – Legea nr. 53/2003, ziua de dumi-nica este intotdeauna zi de repaus saptamanal.
Potrivit art. 139 din Codul muncii, sunt considerate zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza:
– 1 si 2 ianuarie;
– 24 ianuarie;
Portal Codul Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
– 6 ianuarie – Botezul Domnului - Boboteaza;
– 7 ianuarie – Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Prin urmare, ziua de duminica poate fi atat zi de repaus saptamanal, cat si zi de sarbatoare legala atunci cand una dintre sarbatorile mentionate mai sus are loc intr-o zi de duminica. De exemplu: prima zi de Pasti este intotdeauna intr-o zi de duminica, zi care este si repaus saptamanal, prima zi de Rusalii de asemenea.
...mai multe raspunsuri si spete utile in lucrarea Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>>