Obligatia emiterii adeverintei de vechime in munca conform Legii nr. 360/2023

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
24 Mai 2024
24 Mai 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
adeverinta de vechime in muncalegea nr. 360/2023eliberare adeverinta vechime in munca
Obligatia emiterii adeverintei de vechime in munca conform Legii nr. 360/2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trebuie sa eliberam (sau nu) o Adeverinta de Vechime in munca daca perioada lucrata dupa anul 2011 este inregistrata in Revisal, iar cea anterioara anului 2011 este evidentiata prin cartea de munca scanata de catre Casa de Pensii?
 
Trebuie facuta diferenta intre adeverinta de vechime, eliberata de angajator conform art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si adeverinta prin care se pot dovedi veniturile totale lunare, brute sau nete, realizate de o persoana, chiar si inainte de anul 2011 (anul incheierii carnetelor de munca si instituirii obligatiei emiterii adeverintelor de vechime), aceasta din urma fiind prevazuta expres de legea pensiilor.
 
Astfel,  la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
 
Totodata, potrivit art. 7 alin. (5) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
 
Din perspectiva legislatiei pensiilor, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
 
Astfel, toate veniturile salariale asupra carora se datoreaza CAS vor fi luate in calcul la stabilirea pensiei. Ceea ce intereseaza asadar, este ca asupra venitului respectiv sa se datoreze si plateasca contributia la sistemul de pensii. Prin urmare, daca asupra drepturilor salariale incasate (chiar daca acestea nu au caracter permanent) in care sunt incluse si anumite drepturi temporare (cum sunt orele suplimentare) se calculeaza si se retine contributia de asigurari sociale, acestea vor fi luate in calcul la stabilirea drepturilor de pensie, din perspectiva cuantumului determinat.
 
Pana la data de 01.04.2001, legislatia stabilea ca la calculul pensiei se iau drepturile salariale inscrise in carnetul de munca si eventual adeverinte cu sporuri permanente neinregistrate, acestea fiind precizate la acest moment in anexa nr.15 la Normele de aplicare a Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dupa data de 01.04.2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, toate veniturile salariale de care salariatii beneficiaza sunt inscrise in declaratiile individuale care au stat la baza determinarii si achitarii cotelor de contributii sociale. Insa, apreciem ca acest aspect nu are relevanta din perspectiva inscrierii lor in adeverinta de vechime eliberata conform art. 34 alin. (5) din Codul muncii.  
 
Asadar, chiar daca Codul muncii nu prevede expres, apreciem ca adeverinta de vechime eliberata conform Codului muncii nu ar trebui sa dubleze informatiile inscrise deja in canertul de munca, ci ar trebui sa confere continuitate inscrierilor dupa data de 01.01.2011.
 
Separat de aceste aspecte, relevanta prezinta legislatia pensiilor care prevede posibilitatea acordarii si valorificarii unor drepturi in functie de adeverintele de venit aduse de catre persoanele solicitante si intocmite conrespunzator de catre angajatori.
 
Astfel, potrivit art. 139 alin. (1) si (2) din Legea nr. 360/2023, la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, asupra caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat.
Venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, se dovedeste prin adeverinta intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 6, eliberata pe baza statelor de plata, de catre angajatori, detinatorii legali de arhive sau operatorii economici autorizati de Arhivele Nationale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, in original.
 
La alin. (3) al art. 139 din legea precizata se prevede ca, in situatiile sus-prevazute in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, la determinarea punctajelor lunare se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, precum si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca ori sunt dovedite cu adeverinte eliberate de catre angajatori, detinatorii legali de arhive sau operatorii economici autorizati de Arhivele Nationale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, in original.
 
Din analiza modelului de adeverinta cuprins in anexa nr. 6 , observam ca prin aceasta se adevereste ca un anumit salariat a fost angajat in cadrul respectivului angajator, in perioada de la .................... pana la ..................... ., avand meseria/functia de ..........., a beneficiat de urmatoarele venituri brute realizate, platite din fondul de salarii, asupra carora s-a datorat, potrivit legii,  contributia de asigurari sociale de stat.
 
Aceasta adeverinta se elibereaza in baza statelor de plata aflate in arhiva societatii (ale caror copii pot fi puse la dispozitia caselor teritoriale de pensii la solicitarea acestora), cunoscandu-se atat prevederile Codului penal, referitoare la falsul in inscrisuri oficiale, cat si prevederile legislatiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit carora angajatorul poarta intreaga raspundere pentru valabilitatea si corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.
 
Totodata, la art. 110 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 360/2023, aprobate prin HG nr. 181/2024 se stabileste ca  "(1) Pentru perioadele de stagiu de cotizare contributiv realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajelor lunare se utilizeaza venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, asupra caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat" si "(2) Venitul total lunar realizat prevazut la alin. (1) se dovedeste prin adeverinta eliberata conform modelului prevazut in anexa nr. 6 la lege."
 
Astfel, venitul brut pentru calculul pensiilor se valorifica numai in situatia dovedirii acestora prin adeverinta intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 6 la lege, emiterea adeverintei corespunzator modelului mentionat fiind asadar obligatorie pentru angajator.
 
Prin urmare, din aceasta perspectiva, in adeverinta eliberata de angajator pentru pensii, ar trebui inscrise acele venituri brute realizate, platite din fondul de salarii, asupra carora s-a datorat, potrivit legii, contributia de asigurari sociale de stat, astfel cum sunt acestea defalcate in anexa nr.6, respectiv: spor, indemnizatie, adaos, ore suplimentare, prime, dupa cum acestea fac parte dintre cele care se regasesc in anexa nr. 14 la Norme, elementele minime ce pot fi inscrise in adeverinta fiind expres mentionate de Norme la art. 115 alin.(2).
 
Intrucat cele doua tipuri de adeverinte nu se exclud, ci vizeaza aspecte diferite, in functie de situatia exacta si raportat la solicitarea salariatului, emiterea celor doua tipuri de adeverinte prevazute si cerute expres de lege intra in sarcina angajatorului, lipsa acestora excluzand titularul de la eventuale drepturi acordate in functie de acestea. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]