- In Romania, ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere ale marilor societati listate este de 12%, in timp ce media europeana este de 21%, in pofida numeroaselor studii care releva beneficiile financiare datorate diversitatii de gen in conducerea companiilor;
- PWN Romania, in parteneriat cu Deloitte Romania, prezinta concluziile studiului Women on Boards in Romania, primul studiu care analizeaza prezenta femeilor in structurile de conducere ale companiilor listate la Bursa si impactul acestora asupra performantei economice a societatilor, ce va fi lansat in luna noiembrie;
- Ambasadori, reprezentanti ai Comisiei Europene, Presedintiei, Departamentului de Egalitate de Sanse si personalitati din mediul de afaceri vor dezbate aceasta tematica actuala in cadrul Conferintei organizate de PWN Romania.
Bucuresti, Romania, 27 Octombrie 2015 – Professional Women’s Network Romania, organizatie non-guvernamentala, membra a PWN Global, cu o retea cu peste 3.500 de membre, reprezentand 90 de nationalitati, organizeaza Gender Diversity in the Boardrooms - Key Driver to Company Performance, prima conferinta care aduce in atentia publicului diversitatea de gen si beneficiile cresterii numarului de femei, atat in managementul executiv, cat si in consiliile de administratie si supraveghere ale companiilor. Organizata sub Patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si in parteneriat strategic cu AccorHotels, conferinta va avea loc pe 3 noiembrie 2015, la Novotel Bucharest City Center.
In cadrul evenimentului, vor fi prezentate concluziile studiului realizat de Deloitte Romania in parteneriat cu PWN Romania, Women on Boards in Romania, primul studiu din tara noastra care analizeaza prezenta femeilor in conducerea societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti si impactul acestora asupra performantei economice a respectivelor companii. In ultimii 20 de ani, diversitatea de gen in consiliile de administratie si supraveghere, cat si in conducerea executiva a companiilor a avut o evolutie dinamica, iar studiile realizate de companii de consultanta redutabile la nivel global au aratat ca exista o corelatie directa intre diversitatea de gen, la nivel de conducere, si performanta economica a companiilor.
„In Romania exista un numar mare de femei cu o experienta profesionala si manageriala solida, care ar putea sa faca parte din consiliile de administratie ale societatilor listate la Bursa, aducand un plus de valoare. Cu toate acestea, in ultimul deceniu, ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere a inregistrat un trend descrescator in Romania, fata de unul ascendent in restul Europei. Credem ca este important sa descoperim cauzele acestui declin si sa crestem gradul de constientizare cu privire la beneficiile financiare semnificative pe termen mediu si lung pentru companiile in cadrul carora exista un echilibru intre gradul de reprezentare al femeilor si cel al barbatilor, in functiile de conducere”, precizeaza Sorana Baciu, Presedinte PWN Romania.
La nivel european, ponderea femeilor in cadrul consiliilor de administratie si supraveghere pentru marile companii listate a ajuns, in ultimii zece ani, la o medie de 21%, conform Deloitte Romania. In tari precum Spania, Franta, Belgia, Italia, Olanda si Germania au fost adoptate legi care instituie cote de reprezentare a femeilor in aceste structuri. In Marea Britanie au fost adoptate masuri voluntare, fiind monitorizate in mod sistematic, la cele mai inalte niveluri de decizie. Spre deosebire de aceste tari, in Romania, ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere ale marilor companii listate a ajuns la 12%, deteriorandu-se constant in ultimii ani.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Printre vorbitorii conferintei se numara Angela Filote, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii, Anneli Lindahl Kenny, Ambasadoarea Suediei, Ana-Maria Mihaescu, Regional Manager EU8 si Moldova al International Finance Corporation (IFC), Oana Petrescu, Partener, Deloitte Romania, Adriana Lobda, Partener, Deloitte Romania, Gilles Clavié, Presedintele Boardului de Management & CEO al Orbis Group - partenerul strategic al AccorHotels in Europa de Est, Daniela Lulache, CEO & Executive Board Member, Nuclearelectrica si Matteo Patrone, Director pentru Romania al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Mai multe despre agenda si speakeri: www.pwnromaniaconference2015.org.
PILONII Professional Women’s Network Romania
Pilonul de Mentorat a lansat pe 21 octombrie 2015, cea de-a treia editie, sub indrumarea a peste 30 de mentori - manageri de top din companii. Initiativa unica in Romania, desfasurata pe parcursul a sase luni, cu peste 600 de ore de mentorat oferite pro-bono de mentori si coordonatori, programul are ca scop sustinerea femeilor in dezvoltarea profesionala si personala, si in vederea atingerii unor pozitii de leadership. La toate cele trei editii au participat 80 de mentori si 110 mentees. Mai multe despre programul de mentorat: http://www.pwnromania.ro/programs/mentoring/.
Pilonul Women on Boards sustine dezvoltarea carierei profesionale a membrelor PWN Romania spre pozitii de conducere in companii. Pilonul are ca obiective sa organizeze seminarii, dezbateri si intalniri cu organizatii locale si internationale care sa creasca vizibilitatea subiectului diversitatea de gen, sa identifice si sa sustina femeile ce pot deveni membre in consiliile de administratie si supraveghere ale marilor companii, dar si a celor aspirante. Dezvoltarea Academiei “Women on Boards”, cat si a unui program de mentorat specific, se numara printre initiativele care pot sprijini femeile in a-si dezvolta competentele pentru accederea in pozitii de conducere la nivel strategic in cadrul companiilor listate, si nu numai. Unul dintre evenimentele importante ale Women on Boards este si conferinta „Gender Diversity in the Boardrooms - Key Driver to Company Performance”. Mai multe despre pilonul Women on Boards: http://www.pwnromania.ro/programs/women-on-boards/.
Pilonul Antreprenoriat isi propune sa dezvolte o comunitate puternica de antreprenoare prin intermediul evenimentelor de networking, dar si prin intermediul sesiunilor bazate pe invatarea si dezvoltarea cunostintelor si competentelor necesare in antreprenoriat. Pilonul ofera sprijin, prin construirea de punti de legatura pentru membrele aflate in tranzitie dinspre viata din corporatie spre cea de antreprenor. In 2015, a fost lansat programul “Trusa de Instrumente pentru antreprenoarele incepatoare”, care cuprinde o serie de sesiuni in care participantele invata practic despre: strategie si competente antreprenoriale, juridic, fiscalitate si contabilitate, branding personal, marketing, online si social media, vanzari, finantare, prezentarea planurilor de afaceri si motivatie antreprenoriala. Mai multe despre pilonul Antreprenoriat: http://www.pwnromania.ro/programs/entrepreneurship/.
Despre PWN Global & PWN Romania
PWN Global este o asociatie non-guvernamentala prezenta in 24 de orase din lume, are peste 3,500 de membri, 90 de nationalitati si este intr-o continua expansiune la nivel international. In Romania, asociatia, a carei intreaga activitate se desfasoara pe baza de voluntariat, a luat nastere in 2011, si are in prezent peste 160 de membri activi in peste 20 de industrii. Este o asociatie dinamica cu 55% membre din companii in pozitii de management si 45% antreprenoare, in care transferul de bune practici si experiente personale este o preocupare permanenta. Printre obiectivele PWN Romania se regasesc dezvoltarea potentialului profesional al femeilor, promovarea acestora in pozitii de conducere si sustinerea antreprenoarelor si a aspirantelor catre antreprenoriat. Valorile PWN Romania sunt: curajul, respectul, cooperarea, excelenta profesionala si implicarea. Pilonii PWN Romania includ: mentorat, un program dedicat femeilor din conducerea companiilor (Women on Boards), un program de antreprenoriat si un program de workshopuri dedicate dezvoltarii personale si profesionale.
Mai multe informatii despre PWN Global si PWN Romania: www.pwnglobal.net & www.pwnromania.ro.