Program de lucru inegal. 3 studii de caz pentru angajatori

program de lucru inegalProgram inegal si repaus zilnic
Program de lucru inegal. 3 studii de caz pentru angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru a intelege mai bine ce inseamna un program de lucru inegal si cum se interpreteaza legea, iti prezentam cateva studii de caz in acest sens, explicate de expertii de la Rentrop & Straton.
 

Program de lucru inegal si fractionat. Studiul de caz numarul 1

 
"In CIM , ROI avem specificat program de lucru inegal si flexibil. Sunt zile in care programul unui angajat este fractionat ex. 10-12 si 16-22. Interzice legea fractionarea programului de lucru, sau este vreo prevedere legat de acesta?"
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca?
Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii aici >>>
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Legea 53/3003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza timpul de munca la art. 111 si urm.
Analizand reglementarile din Codul muncii, am constatat ca exista mentionata expres repartizarea inegala a timpului de munca, insa nu este reglementata expres organizarea timpului de munca in mod fractionat pe parcursul unei zile de munca. Prin urmare, nu este nici permis în mod expres, dar nici interzis în mod expres de Codul muncii.
 
In orice caz, organizarea timpului de munca si repartizarea inegala a acestuia trebuie in primul rand reglementate prin contractul colectiv de munca sau prin Regulamentul intern (art. 116 Codul muncii).
 
Strict din punct de vedere al numarului de ore, programul fractionat mentionat de dumneavoastra, intre orele 10-12 si 16-22, se incadreaza in cele 8 ore corespunzatoare unei zile de munca.
 
Insa, din punct de vedere al managementului resurselor umane, se poate pune problema oportunitatii organizarii de aceasta maniera a programului salariatilor, program care practic ocupa toata perioada activa a unei zile, lasand foarte putin timp pentru salariat de a realiza alte activitati sociale sau de a-si indeplini obligatiile familiale. Aceasta organizare poate crea o stare conflictuala care poate conduce la demisia salariatilor.
 
Referitor la clauza din contractul individual de munca prezentata, apreciem ca ar trebui revizuita formularea iar salariatul va mentiona pe documentul respectiv ca este de acord cu programul si va semna, deoarece, strict din modul de formulare a clauzei, rezulta obligatia angajatului de a fi de acord (ceea ce va exclude apoi posibilitatea contestarii, mentionata in continuarea textului clauzei respective). Astfel poate o formulare ar fi urmatoarea:iar salariatul va mentiona pe documentul respectiv daca este de acord cu programul si va semna.
 
In opinia noastra, ar trebui sa existe o semnatura a salariatului de luare la cunostinta a programului de lucru stabilit de angajator (care nu implica acordul sau dezacordul ci doar strict luarea la cunostinta), avand in vedere art. 117 din Codul muncii unde se prevede ca: Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului. Practic, in situatia prezentata de dumneavoastra, daca salariatul nu semneaza ca este de acord cu programul, nu aveti dovada ca ati comunicat salariatului acest program de lucru si ca ati indeplinit aceasta obligatie prevazuta de lege.
 
 

Program de lucru inegal si norma partiala. Studiul de caz numarul 2

 
 
"Poate un salariat cu norma partiala, cu program de lucru, inegal, cu numar de ore pe luna, sa lucreze mai mult de 40 ore/saptamana? Spre exemplu: avem un salariat care are o norma de lucru in luna octombrie de 126h/luna, iar programul de lucru impartit inegal. Poate lucra intr-o saptamana 52 h, iar in alta sa aiba liber? Este posibil sa-i fie cumulat un anumit numar de ore pe saptamana, astfel incat, in cadrul aceleiasi luni sa aiba o saptamana libera?"

Ghidul practic Totul despre timpul de munca, axat exact pe rezolvarea celor mai frecvente neclaritati intalnite de companii in activitatea lor de zi cu zi. Acest ghid face doua lucruri:
  • explica impecabil cadrul legislativ la zi aplicabil
  • ofera solutii detaliate pentru cca 50 de spete sensibile cu care se confrunta mediul HR, detalii aici >>>
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Aspectele privind timpul de munca sunt reglementate in Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare la art. 111 si urmatoarele.
Situatia prezentata de dumneavoastra nu este reglementata expres de Codul munci si, prin urmare, putem face doar o interpretare a prevederilor existente.
 
Referitor la programul inegal de munca in Codul muncii se prevede la art. 113 alin. (2) ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
 
De asemenea, la art. 116 alin. (1) se prevede ca modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
 
Din aceste doua prevederi de la art. 113 si 116 din Codul muncii, intelegem ca repartizarea inegala a timpului de munca se face raportat la saptamana de lucru si nu se raporteaza la o luna de munca.
In aceste conditii, apreciem ca programul de lucru inegal de lucru nu trebuie sa depaseasca 40 de ore pe saptamana.
 

Program inegal si repaus zilnic/aptamanal. Studiul de caz numarul 3

 
"Am o intrebare in legatura cu pontajul. Unii slariati au CIM cu program inegal de lucru (40 ore/sapt) si lucreaza de luni pana vineri 7 ore jumate pe zi. Intrebarea e cum evidentiez in pontaj cele 7 ore jumate (7,30 sau 7,50?). Am calculat in ambele moduri si rezultatul difera. Avand in vedere ca se lucreaza si sambata 5 ore( cu acordul salariatului si acordam spor)de la ora 07:30 la 12:00 si luni incepe activitatea de la 13:30 este corect, respectam repausul de 48 ore consecutiv?"

Ghidul practic Totul despre timpul de munca, axat exact pe rezolvarea celor mai frecvente neclaritati intalnite de companii in activitatea lor de zi cu zi. Acest ghid face doua lucruri:
  • explica impecabil cadrul legislativ la zi aplicabil
  • ofera solutii detaliate pentru cca 50 de spete sensibile cu care se confrunta mediul HR, detalii aici >>>
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 135 alin.  (1) din Codul muncii, salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi. Art. 115 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Conform art. 137 alin.(1) din Codul muncii, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
 
In consecinta, salariatii au dreptul la repaus saptamanal la care se adauga repausul zilnic. In situatia expusa nu este acordat repausul saptamanal intrucat intr-un interval de 7 zile salariatii nu beneficiaza de repaus saptamanal de 48 ore libere consecutive.
 
La finalul zilei de vineri salariatii trebuie sa beneficieze de repaus zilnic de 12 ore la care se cumuleaza repausul saptamanal de 48 ore.
 
In ceea ce priveste intrebarea cu pontajul, precizez ca nu inteleg de unde 7,50. Daca salariatii presteaza activitate 7 ore si jumatate in pontaj se va evidentia timpul de lucru de 7h si 30 min.
 
Programul nu este inegal daca in fiecare zi durata muncii este de 7h si 30 min. Inegal inseamna ca durata muncii nu este aceeasi in fiecare zi.
 
 
Raspunsuri oferite in 2022 si 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
program de lucru inegalProgram inegal si repaus zilnic

Data aparitiei: 15 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Program de lucru inegal. 3 studii de caz pentru angajatori Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]