Despre invoirea la locul de munca parerile sunt impartite, asa ca orice specialist in
resurse umane stie ca poate intalni varii opinii in aceasta situatie. Tocmai pentru a va lamuri, ne-am propus sa cerem parerile specialistilor in domeniu, pentru a sti cum ar trebui sa procedam atunci cand un salariat solicita o invoire la locul de munca.
Invoirea la locul de munca - pro sau contra? Cum ar trebui sa procedati?
Va reamintim ca invoirea nu este reglementata legal. Desi ea nu este reglementata legal este utilizata. Astfel, in practica, in baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.
Cele 11 tipuri de zile libere de care pot beneficia angajatii, conform legislatiei muncii din Romania!
Parcurgeti lucrarea specializata de ultima ora a Grupului Rentrop & Straton Zile libere si invoiri. Legislatie comentata. Caracteristici. Probleme si solutii. Sanctiuni, detalii AICI >>>
Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.
Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.
Invoire la locul de munca - nu orice zi in care nu se lucreaza este, tehnic vorbind, zi libera!
Zilele de repaus saptamanal sau zilele in care nu se lucreaza pentru a se compensa
orele suplimentare, sau ca efect al unui program inegal de lucru, reprezinta perioade in care salariatul isi exercita dreptul la odihna, adica perioade de repaus.
Dimpotriva, zilele libere consacrate in legi speciale pentru diferite interese personale sau de familie ale salariatului nu sunt destinate refacerii capacitatii de munca a acestuia. De exemplu, donatorii de sange, parintii care isi supravegheaza copiii in cazul suspendarii activitatilor didactice, martorii in procesul penal – desfasoara alte activitati, care nu au legatura cu refacerea capacitatii de munca, dar pe care legiuitorul le-a considerat suficient de importante pentru a interveni in raportul contractual de munca,
MAI MULTE in Zile libere si invoiri. Legislatie comentata. Caracteristici. Probleme si solutii. Sanctiuni, detalii AICI >>>
Justificarea acordarii de zile libere este, fara exceptie, independenta de munca insasi; de aceea prevederea lor are caracter imperativ si ii este impusa angajatorului, chiar in contra vointei sale.
Atentie!
Invoirea tine de libertatea de vointa a partilor contractante, fara a exista o prevedere legala, si consta in permisiunea oferita salariatului de a absenta de la serviciu, pe o perioada scurta, cu plata salariului. Evident, invoirea e posibila doar daca angajatorul este de acord cu ea, atunci cand salariatul are niste probleme personale deosebite, insa in anumite cazuri angajatorul chiar este obligat sa-l invoiasca pe salariat – de exemplu, daca acesta este chemat ca martor in instanta.
In situatia unei invoiri, contractul individual de munca nu se suspenda ci este activ intrucat invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. Prin urmare, in perioada invoirilor, angajatorul are obligatia sa ii plateasca salariatului salariul integral.
Daca salariatul nu este platit in perioada invoirilor, recomandam ca acesta sa formuleze cerere de
concediu fara plata intrucat in perioada concediului fara plata contractul individual de munca se suspenda deci nu este activ.
Cate tipuri de zile libere se pot acorda, conform legislatiei in vigoare?
Nefiind suspendat contractul de munca pentru invoire, nu se inregistreaza in ReviSal insa se face plata salariului. Nu exista invoire neplatita.
Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.
Sunt 11 astfel de zile libere, carora li se adauga invoirea, care are un caracter special, nefiind reglementata in niciun fel. Iata cuprinsul lucrarii marca Rentrop & Straton, cu cele 11 tipuri, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<