Invoirea la locul de munca. Ce trebuie sa stie angajatorii?

Invoirea la locul de muncainvoire la locul de muncainvoiri la locul de munca
Invoirea la locul de munca. Ce trebuie sa stie angajatorii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despre invoirea la locul de munca parerile sunt impartite, asa ca orice specialist in resurse umane stie ca poate intalni varii opinii in aceasta situatie. Tocmai pentru a va lamuri, ne-am propus sa cerem parerile specialistilor in domeniu, pentru a sti cum ar trebui sa procedam atunci cand un salariat solicita o invoire la locul de munca.
 

Invoirea la locul de munca - pro sau contra? Cum ar trebui sa procedati?
 

Va reamintim ca invoirea nu este reglementata legal. Desi ea nu este reglementata legal este utilizata. Astfel, in practica, in baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.
 
Cele 11 tipuri de zile libere de care pot beneficia angajatii, conform legislatiei muncii din Romania!
 
Parcurgeti lucrarea specializata de ultima ora a Grupului Rentrop & Straton Zile libere si invoiri. Legislatie comentata. Caracteristici. Probleme si solutii. Sanctiuni, detalii AICI >>>
 
Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.
 
Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.
 

Invoire la locul de munca - nu orice zi in care nu se lucreaza este, tehnic vorbind, zi libera!

 
Zilele de repaus saptamanal sau zilele in care nu se lucreaza pentru a se compensa orele suplimentare, sau ca efect al unui program inegal de lucru, reprezinta perioade in care salariatul isi exercita dreptul la odihna, adica perioade de repaus.
 
Dimpotriva, zilele libere consacrate in legi speciale pentru diferite interese personale sau de familie ale salariatului nu sunt destinate refacerii capacitatii de munca a acestuia. De exemplu, donatorii de sange, parintii care isi supravegheaza copiii in cazul suspendarii activitatilor didactice, martorii in procesul penal – desfasoara alte activitati, care nu au legatura cu refacerea capacitatii de munca, dar pe care legiuitorul le-a considerat suficient de importante pentru a interveni in raportul contractual de munca, MAI MULTE in Zile libere si invoiri. Legislatie comentata. Caracteristici. Probleme si solutii. Sanctiuni, detalii AICI >>>
 
Justificarea acordarii de zile libere este, fara exceptie, independenta de munca insasi; de aceea prevederea lor are caracter imperativ si ii este impusa angajatorului, chiar in contra vointei sale.
 
Atentie!
 
Invoirea tine de libertatea de vointa a partilor contractante, fara a exista o prevedere legala, si consta in permisiunea oferita salariatului de a absenta de la serviciu, pe o perioada scurta, cu plata salariului. Evident, invoirea e posibila doar daca angajatorul este de acord cu ea, atunci cand salariatul are niste probleme personale deosebite, insa in anumite cazuri angajatorul chiar este obligat sa-l invoiasca pe salariat – de exemplu, daca acesta este chemat ca martor in instanta.
 
In situatia unei invoiri, contractul individual de munca nu se suspenda ci este activ intrucat invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. Prin urmare, in perioada invoirilor, angajatorul are obligatia sa ii plateasca salariatului salariul integral.
 
Daca salariatul nu este platit in perioada invoirilor, recomandam ca acesta sa formuleze cerere de concediu fara plata intrucat in perioada concediului fara plata contractul individual de munca se suspenda deci nu este activ.
 

Cate tipuri de zile libere se pot acorda, conform legislatiei in vigoare?

 
Nefiind suspendat contractul de munca pentru invoire, nu se inregistreaza in ReviSal insa se face plata salariului. Nu exista invoire neplatita.
Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.
 
Sunt 11 astfel de zile libere, carora li se adauga invoirea, care are un caracter special, nefiind reglementata in niciun fel. Iata cuprinsul lucrarii marca Rentrop & Straton, cu cele 11 tipuri, detalii AICI >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Invoirea la locul de muncainvoire la locul de muncainvoiri la locul de munca

Data aparitiei: 03 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Invoirea la locul de munca. Ce trebuie sa stie angajatorii? Nota: 4.71 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]