Programul de lucru inegal. Ce trebuie sa stie angajatorii
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Codul muncii mentioneaza ca timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Iata o situatie prezentata pe PortalCodulMuncii.ro: "Avem cazul unei societati care furnizeaza servicii de ingrijiri medicale la domiciliu. Numarul de ore prestate de personal fluctueaza zilnic saptamanal lunar intr-o masura destul de semnificativa. In aceste conditii, va solicit urmatoarele lamuriri: a. Este posibila incheiere unui contract individual de munca in care sa se stipuleze ca activitatea este prestata in regim de plata cu ora? Daca da, ce clauze speciale trebuie sa cuprinda acesta. b. In situatia in care incheierea tipului de contract in regim de plata cu ora nu este posibila, va rog sa-mi recomandati cea mai potrivita solutie la care poate recurge angajatorul – tip de contract, durata muncii, repartizarea programului de lucru, salariu, etc."
Avand in vedere faptul ca activitatea dumneavoastra se desfasoara in alt domeniu decat invatamantul, nu va sunt aplicabile reglementarile privind prestarea activitatii in regim de plata cu ora.
La art.113 alin.(1) din Codul muncii se precizeaza ca repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus, iar la alin.(2), se prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Astfel, repartizarea inegala a programului de lucru presupune o durata zilnica inegala a timpului de lucru astfel incat orele de munca totalizate in fiecare saptamana sa respecte durata timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
ATENTIE! Repartizarea inegala a programului de lucru a salariatilor trebuie stipulata in contractul colectiv de munca sau, daca acesta nu este incheiat, in regulamentul intern.
In cazul in care ati utiliza contracte individuale cu timp partial, ar trebui, in mod obligatoriu, sa includeti in clauzele acestora repartizarea concreta a programului de lucru (art.105 alin.(1) lit.a) din Codul muncii)
Astfel, in situatia prezentata, apreciem ca puteti utiliza contracte individuale de munca cu norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana, iar la repartizarea programului de lucru mentionati inegal.
Referitor la stabilirea salariului, conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
In contractul individual de munca se va stabili un salariu de baza, corespunzator programului de lucru cu norma intreaga 8 ore/zi, 40 ore/saptamana, salariu care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara.
Sursa: PortalCodulMuncii
de Isabela Alexe
NOUTATI din Legislatia muncii
NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283
De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
ARTICOLE SIMILARE
Programul de lucru inegal. Ce trebuie sa stie angajatoriiARTICOLE SIMILARE
Atentie: pentru munca de noapte este obligatoriu sa acordati spor la salariu sau ore liberePrimiti GRATUIT Consilier CODUL MUNCII!Atentie la Sporuri: obligatiile din CODUL MUNCIIInadmisibilitatea prestarii activitatii 18 ore pe zi. Ce trebuie sa stiti despre munca in ture?Vreti sa deveniti expert in Legislatia Muncii? Modele grila pentru examenULTIMELE ARTICOLE
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pasDreptul salariatei de a lucra pana la implinirea varstei de 65 de aniCe GRESELI fac angajatorii in cazul concedierilor si ce drepturi au salariatiiIncetarea contractelor de munca la desfiintarea societatii - PROCEDURA si temei legalCe trebuie sa stie salariatul care pleaca din firma prin acordul partilorARTICOLE SIMILARE
Loc de munca mobil? Cum trebuie sa procedeze angajatorii la inscrierea in CIMDe cate ori se poate prelungi un contract individual de munca, printr-un act aditional?Incheierea contractului individual de munca (II)Concediu medical in prima zi de activitate a unui angajat. Cum se reglementeazaIntocmirea si transmiterea actelor aditionale in REVISAL, dupa ultimele modificari din Codul MunciiULTIMELE ARTICOLE
Noi obligatii ale angajatorilor (II)Atentie: din 7 august este obligatoriu sa existe o copie a contractului de munca la fiecare punct de lucru unde presteaza angajatul!Incheierea contractului individual de munca (I)Decontarea transportului angajatilor. Se incheie act aditional la CIMCum se poate modifica CIM in contract de munca temporara. Ce trebuie sa stie angajatoriiAtentie!
Descarcati raportul GRATUIT
» Detalii Click Aici « Atentie la NOILE tendinte in HR! Sfaturi privind Retentia si Motivarea angajatilor
» Detalii Click Aici « ATENTIE la Cercetarea Disciplinara: CINE, CAND si DE CE este obligat sa o faca?
» Detalii Click Aici « LEGEA PENSIILOR s-a schimbat! Mare ATENTIE la Recalculare, Cumul de pensie si ...
» Detalii Click Aici «
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”