"Pentru un angajat cu timp partial de munca, 4 ore, ce tipuri de program de lucru exista? Am prefera un timp de tip inegal, care sa permita flexibilitatea angajatului, respectiv sa fie stabilit un interval de timp in care angajatul sa poata veni astfel incat media zilnica sa fie de 4 ore/zi. Astfel de programe de lucru sunt necesare cand volumul de munca variaza, sunt zile cand este nevoie 4 ore, dar si zile in care este nevoie de mai mult."
Raspunsul specialistilor:
Daca programul de lucru nu este egal de 4 ore pe zi atunci salariatul va fi angajat cu ore pe luna.
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente - Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>
Conform art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
In situatia expusa, repartizarea timpului de lucru este fie saptamanala daca salariatul nu presteaza activitate zilnic dar presteaza activitate saptamanal, fie lunara daca salariatul nu presteaza activitate in fiecare saptamana.
Unul dintre elementele obligatorii ale contractului individual de munca il reprezinta durata muncii asa cum se prevede la art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii.
Astfel, in contractul individual de munca se va mentiona durata muncii exprimata in numar de ore pe luna.
Aceste aspecte se mentioneaza la clauza G Durata timpului de munca si repartizarea acestuia pct. 2 din contractul individual de munca reglementat in Ordinul nr. 2171/2022.
(G) Durata timpului de munca si repartizarea acestuia
1. O norma intreaga, durata normala a timpului de munca fiind de ........ ore/zi si/sau ....... ore/saptamana.
a) Repartizarea programului de munca se face: in zilele de ......................, intre orele ................... sau ................... (inegal/schimburi/flexibil/individualizat etc.), dupa cum urmeaza: ....................
b) Programul normal de munca se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
2. O fractiune de norma de ......... ore/zi, ......... ore/saptamana, .......... ore/luna.
a) Repartizarea programului normal de munca se face: in zilele de ..............., intre orele ...................., sau ................... (inegal/schimburi/flexibil/individualizat etc.), dupa cum urmeaza: ....................
b) Programul de munca se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora.
Astfel, in cazul unui contract individual de munca cu timp partial se mentioneaza obligatoriu in cuprinsul contractului repartizarea programului de lucru. Aceasta obligatie este stabilita si de art. 105 alin. (1) din Codul muncii:
Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Prin urmare, la angajare se mentioneaza obligatoriu in contractul individual de munca repartizarea programului de lucru cu fiecare zi precum si ora de inceput si ora de sfarsit.
La sfarsitul fiecarei saptamani/luni se poate modifica prin act aditional repartizarea programului de lucru pentru saptamana/luna urmatoare astfel incat cu o repartizare inegala sa va incadrati in numarul de ore stabilit in contractul individual de munca.
O alternativa la actul aditional este sa se mentioneze in contractul individual de munca, dupa ce s-a stabilit repartizarea programului de lucru, ca programul de lucru se poate modifica cu acordul salariatului, la sfarsitul fiecare saptamani/luni pentru saptamana/luna urmatoare prin comunicarea de catre angajator a programului modificat. In aceasta situatie, angajatorul comunica la sfarsitul fiecarei saptamani/luni salariatului un document in care se mentioneaza: repartizarea programului de lucru pe saptamana/luna xxxx pentru salariatul angajat in baza CIM nr....., iar salariatul va mentiona pe documentul respectiv ca este de acord cu programul si va semna.
In Revisal se va inregistra:
Tip norma – cu timp partial;
Durata timp de lucru- cu timp partial;
Repartizare timp de munca - ore de zi;
Timp interval repartizare ore/luna
Timp de munca: 80.
In pontaj se va mentiona intervalul de timp in care salariatul presteaza activitate.
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.