Intrebare: Daca un salariat incadrat cu contract de munca de 8 ore/zi, aflat in delegare, orele lucrate depasesc norma stabilita prin contract, pot fi considerate ore suplimentare conform Codului muncii? In cazul in care aceste ore sunt platie, ele pot fi cumulate cu diurna aferenta delegarii?
Raspuns: Delegarea, potrvit prevederilor art. 42 alin. (1) din Codul muncii republicat, constituie modificarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv a locul muncii, din intitativa angajatorului. Prin efectul delegarii, nici un alt element al contractului de munca nu poate fi modificat, el desfasurand in continuare activitatii in baza contractului de munca existenta, prestand activitate in afara locului de munca, pe o perioada temporara de timp. Astfel ca durata timpului de lucru nu va fi modificata. Totodata, prevederile Codului muncii referitoare la repausul saptamanal trebuie respectate si in perioada in care salariatul se afla in delegatie.
Art. 111 din Codul muncii republicat defineste timpul de munca drept orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare. Astfel ca, numai intervalul de timp in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale reprezinta timp de lucru. Orele libere de care salariatul beneficiaza pe parcursul delegarii nu constituie timp de lucru.
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, asa cum prevede art. 122 alin. (1) din Codul muncii republicat, este considerata munca suplimentara. In cazul salariatilor incadrati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore / zi si de 40 de ore / saptamana. Ceea ce inseamna ca munca prestata in delegatie ce depaseste durata normala a timpului de lucru constituie munca suplimentara, iar angajatorul are obligatia de a compensa aceasta muna conform dispozitiilor art. 122 din Codul muncii republicat, acordarea diurnei pe parcursul perioadei de delegare neavand relevanta din punct de vedere al obligatiei de compensare.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Conform dispoztiilor art. 122 alin. (1) din Codul muncii republicat, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Totodata, art. 123 alin. (1) din Codul muncii republicat, prevede ca in situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi compensata prin adaugarea unui spor la salariul angajatului, corespunzator duratei acesteia.