Compensarea orelor suplimentare pentru salariatul delegat

delegareCodul munciinorma de lucrutimpul de muncadiurna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


 
Intrebare: Daca un salariat incadrat cu contract de munca de 8 ore/zi, aflat in delegare, orele lucrate depasesc norma stabilita prin contract, pot fi considerate ore suplimentare conform Codului muncii? In cazul in care aceste ore sunt platie, ele  pot fi cumulate cu diurna aferenta delegarii?
 
 
Raspuns: Delegarea, potrvit prevederilor art. 42 alin. (1) din Codul muncii republicat, constituie modificarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv a locul muncii, din intitativa angajatorului. Prin efectul delegarii, nici un alt element al contractului de munca nu poate fi modificat, el desfasurand in continuare activitatii in baza contractului de munca existenta, prestand activitate in afara locului de munca, pe o perioada temporara de timp. Astfel ca durata timpului de lucru nu va fi modificata. Totodata, prevederile Codului muncii referitoare la repausul saptamanal trebuie respectate si in perioada in care salariatul se afla in delegatie.
 
Art. 111 din Codul muncii republicat defineste timpul de munca drept orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare. Astfel ca, numai intervalul de timp in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale reprezinta timp de lucru. Orele libere de care salariatul beneficiaza pe parcursul delegarii nu constituie timp de lucru.
 
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, asa cum prevede art. 122 alin. (1) din Codul muncii republicat, este considerata munca suplimentara. In cazul salariatilor incadrati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore / zi si de 40 de ore / saptamana. Ceea ce inseamna ca munca prestata in delegatie ce depaseste durata normala a timpului de lucru constituie munca suplimentara, iar angajatorul are obligatia de a compensa aceasta muna conform dispozitiilor art. 122 din Codul muncii republicat, acordarea diurnei pe parcursul perioadei de delegare neavand relevanta din punct de vedere al obligatiei de compensare.
 
Conform dispoztiilor art. 122 alin. (1) din Codul muncii republicat, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Totodata, art. 123 alin. (1) din Codul muncii republicat, prevede ca in situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi compensata prin adaugarea unui spor la salariul angajatului, corespunzator duratei acesteia.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
delegareCodul munciinorma de lucrutimpul de muncadiurna

Data aparitiei: 18 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Compensarea orelor suplimentare pentru salariatul delegat Nota: 3.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]