Va reamintim ca, potrivit Codului Muncii, prin art. 52, se prevede ca:
Art. 52. [suspendarea din initiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii [declarat neconstitutional prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 261/2016];
(...)
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz."
Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
Pentru a intelege mai bine cum se va proceda in cazul reducerii programului de munca, am ales sa exemplificam printr-un studiu de caz prezentat pe PortalSSM:
"In cazul societatea, din motive economice, reduce programul de lucru pentru unii salariati la 4 zile lucratoare, angajatii serviciului intern de prevenire si protectie pot trece si acestia la saptamana redusa de lucru, inclusiv seful SIPP?
Se mai respecta prevederile art. 23, alin, (3), din HG nr. 14252006, in care se precizeaza ca angajatii serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa aiba contract cu norma intreaga, atata timp cat conducatorul SIPP si unii membri ai serviciului au contractul suspendat o zi pe saptamana si lucreaza doar 32 de ore pe saptamana?"
40 Modele de Regulament Intern
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 53, alin. (3) din Codul muncii angajatorul poate reduce programului de lucru al salariatilor de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare.
Aceasta deciziei trebuie luata dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
In aceasta situatie norma de lucru nu se diminueaza, ea ramanand tot la 8 ore pe zi, doar ca activitatea se desfasura 4 zile/saptamana.
Oricum, compartimentul de resurse umane trebuie sa transmita salariatilor o decizie prin care li se aduce la cunostinta ca li s-a redus programul saptamanal de lucru la 4 zile/saptamana pentru o perioada determinate pana la remedierea situatiei.
Atentie! ITM-ul aplica amenzi de 8.000 de lei daca nu aveti fise de instruire a angajatilor si de evaluare a riscurilor in domeniul SSM!
Va oferim un kit cu 20 de fise intocmite impecabil! Folositi-le si veti trece fara emotii peste orice control, detalii AICI >>>
Aceasta modificare va fi operata si in ReViSal.
In teorie, daca reducerea programului de lucru nu se realizeaza pentru intreg personalul, atunci ar trebui ca programul sa nu fie redus nici pentru responsabilii cu atributii SSM mai ales pentru situatii care tin de controale interne, externe, instructaje la angajare, realizarea procedurilor prealabile in cazul producerii vreunui eveniment (comunicare, cercetare la fata locului etc.).
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si sanatate si securitate in munca.