"Contract de munca cu 2 ore pe saptamana, miercurea in internal bine stabilit. Salariatii care au peste 5 ani vechime beneficiaza de 23 zile de concediu anual. La acest salariat are peste 5 ani vechime totala in munca, cum calculam concediul de odihna la care are dreptul pe anul 2022, angajarea fiind facuta cu 11.07.2022?"
Raspunsul specialistilor:
Concediul de odihna se acorda raportat la numarul de zile cat lucreaza salariatul pe an si nu la numarul de ore. Salariatul angajat cu o ora pe zi beneficiaza de acelasi numar de zile de concediu de odihna cu salariatul care lucreaza 8 ore pe zi.
Astfel, salariatul care lucreaza 2 ore pe zi inseamna ca lucreaza o zi pe saptamana. Ziua lui de munca este de doua ore si este egala cu ziua de munca a salariatului comparabil cu 8 ore in ceea ce priveste calculul concediului de odihna.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile?
Potrivit art. 106 din Codul muncii salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Astfel, cu privire la durata concediului de odihna pentru CIM cu timp partial alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005. In temeiul acestui articol stabilirea concediului de odihna al unui salariat cu CIM partial se facea in functie de norma de munca.
Din momentul abrogarii acestui articol concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, salariatii avand dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual, astfel cum a fost negociat si stabilit in contractul individual de munca.
Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare. Asadar, durata minima a concediului de odihna pentru un contract de munca cu timp partial de o ora pe zi respectiv 5 ore pe saptamana este de 20 de zile lucratoare, durata efectiva este cea negociata de parti si inregistrata in contractul individual de munca si nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.
Prin urmare, chiar daca ipotetic toti salariatii pot avea un concediu de minimum 20 de zile lucratoare, in fapt durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata de salariat intr-un an calendaristic, ceea ce insemna ca se acorda proportional cu perioada lucrata din anul calendaristic dar nu proportional cu timpul de lucru ca si ore pe zi ci ca si zile pe an indiferent de norma de lucru.
Asadar, durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate. Pentru salariatul angajat cu doua ore pe zi, ziua de munca este de doua ore.
Prin urmare, calculul concediului de odihna se efectueaza pe zile lucratoare, nu pe ore. Astfel, calculul este diferit daca salariatul lucreaza doua ore intr-o zi pe saptamana sau o ora in doua zile pe saptamana.
Cele 15 tipuri de concedii valabile in Romania sunt:
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
6. Concediul de maternitate
Astfel, cu privire la salariatii angajati cu CIM cu timp partial cu o ora /zi, durata concediului de odihna este egala cu a salariatului angajat cu norma intreaga de 8 ore pe zi.
Cu privire la salariatii angajati cu CIM cu timp partial cu doua ore /saptamana, durata concediului de odihna este diferita pentru salariatul care lucreaza doua ore intr-o zi pe saptamana fata de salariatul care lucreaza o ora in doua zile pe saptamana.
In concluzie, in cazul unui contract cu timp partial durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate. Salariatul care lucreaza doua ore intr-o zi pe saptamana va beneficia de o durata a concediului de odihna de aproximativ 3 zile pe anul 2022.
23 zile de CO/an : 12 luni/an = 1,916 zile CO/luna
1,916 zile CO/luna : 21 zile /luna = 0,091 CO/zi
0,091 CO/zi x 4 zile pe luna = 0,365 zile CO/luna
0,365 zile CO/luna x 6 luni = 2,190 zile CO/an
In relatiile de munca intotdeauna se rotunjeste in favoarea salariatului. In concluzie, salariatul va beneficia de 3 zile de concediu de odihna pe anul 2022.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<