Concediu de odihna pentru salariatul care lucreaza o zi pe saptamana. Mod de CALCUL

concediu de odihna contract 2 orecontract 2 ore de munca CO
Concediu de odihna pentru salariatul care lucreaza o zi pe saptamana. Mod de CALCUL
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Contract de munca cu 2 ore pe saptamana, miercurea in internal bine stabilit. Salariatii care au peste 5 ani vechime beneficiaza de 23 zile de concediu anual. La acest salariat are peste 5 ani vechime totala in munca, cum calculam concediul de odihna la care are dreptul pe anul 2022, angajarea fiind facuta cu 11.07.2022?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Concediul de odihna se acorda raportat la numarul de zile cat lucreaza salariatul pe an si nu la numarul de ore. Salariatul angajat cu o ora pe zi beneficiaza de acelasi numar de zile de concediu de odihna cu salariatul care lucreaza 8 ore pe zi.
 
Astfel, salariatul care lucreaza 2 ore pe zi inseamna ca lucreaza o zi pe saptamana. Ziua lui de munca este de doua ore si este egala cu ziua de munca a salariatului comparabil cu 8 ore in ceea ce priveste calculul concediului de odihna.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile?
 
NOU! Din 16 aprilie 2022 un nou tip de concediu intra in vigoare, concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice, vezi totul despre acest nou concediu AICI >>>
 
Potrivit art. 106 din Codul muncii salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
 
Astfel, cu privire la durata concediului de odihna pentru CIM cu timp partial alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005. In temeiul acestui articol stabilirea concediului de odihna al unui salariat cu CIM partial se facea in functie de norma de munca.
 
Din momentul abrogarii acestui articol concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, salariatii avand dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual, astfel cum a fost negociat si stabilit in contractul individual de munca.
 
Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare. Asadar, durata minima a concediului de odihna pentru un contract de munca cu timp partial de o ora pe zi respectiv 5 ore pe saptamana este de 20 de zile lucratoare, durata efectiva este cea negociata de parti si inregistrata in contractul individual de munca si nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.
 
Prin urmare, chiar daca ipotetic toti salariatii pot avea un concediu de minimum 20 de zile lucratoare, in fapt durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata de salariat intr-un an calendaristic, ceea ce insemna ca se acorda proportional cu perioada lucrata din anul calendaristic dar nu proportional cu timpul de lucru ca si ore pe zi ci ca si zile pe an indiferent de norma de lucru.
 
Asadar, durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate. Pentru salariatul angajat cu doua ore pe zi, ziua de munca este de doua ore.
 
Prin urmare, calculul concediului de odihna se efectueaza pe zile lucratoare, nu pe ore. Astfel, calculul este diferit daca salariatul lucreaza doua ore intr-o zi pe saptamana sau o ora in doua zile pe saptamana.
 
Cele 15 tipuri de concedii valabile in Romania sunt:
 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
 
Astfel, cu privire la salariatii angajati cu CIM cu timp partial cu o ora /zi, durata concediului de odihna este egala cu a salariatului angajat cu norma intreaga de 8 ore pe zi.
Cu privire la salariatii angajati cu CIM cu timp partial cu doua ore /saptamana, durata concediului de odihna este diferita pentru salariatul care lucreaza doua ore intr-o zi pe saptamana fata de salariatul care lucreaza o ora in doua zile pe saptamana.
 
In concluzie, in cazul unui contract cu timp partial durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate. Salariatul care lucreaza doua ore intr-o zi pe saptamana va beneficia de o durata a concediului de odihna de aproximativ 3 zile pe anul 2022.
 
23 zile de CO/an : 12 luni/an = 1,916 zile CO/luna
1,916 zile CO/luna : 21 zile /luna = 0,091 CO/zi
0,091 CO/zi x 4 zile pe luna = 0,365 zile CO/luna
0,365 zile CO/luna x 6 luni = 2,190 zile CO/an
 
In relatiile de munca intotdeauna se rotunjeste in favoarea salariatului. In concluzie, salariatul va beneficia de 3 zile de concediu de odihna pe anul 2022.
 
Un raspuns valabil la data de 10.07.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihna contract 2 orecontract 2 ore de munca CO

Data aparitiei: 01 August 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu de odihna pentru salariatul care lucreaza o zi pe saptamana. Mod de CALCUL Nota: 4.8 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


    Descarca GRATUIT
    “Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
    Rentrop ∧ Straton

     

     

    Atentie la Controalele ITM!

    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
    Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     


     
    Atentie la Controalele ITM!
    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]