Va reamintim ca incepand cu luna ianuarie 2025, prin art. VI din OUG 127/2024 privind unele masuri in domeniul social, s-a modificat Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008.
Pentru a intelege mai bine modificarile, am ales un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Referitor la Fondul de Handicap pentru o firma in domeniul confectiilor metalice, care are peste 100 de angajati aceasta are obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, sau poate opta sa plateasca lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minim 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu nr de locuri in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta sa achizitioneze produse de la persoanele cu handicap angajate in unitati protejate, si daca exista in afara de raportarea declaratiei D100 alte obligatii de raportare/instiintare catre alte Institutii ale statului?"
Raspunsul specialistilor:
Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, s-a modificat astfel:
3. La articolul 78, dupa alineatul (21) se introduc trei noi alineate, alin. (22)-(24), cu urmatorul cuprins:
"(22) Pentru indeplinirea obligatiei prevazute la alin. (2), entitatile trebuie sa faca dovada ca, printr-o cerere scrisa, au solicitat sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii in folosul persoanelor cu dizabilitati, in vederea respectarii procentului stabilit de lege.
(23) Pentru indeplinirea obligatiei de la alin. (22), entitatile vor prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cererea scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati. Cererea de la alin. (22) va cuprinde descrierea atributiilor pentru posturile respective, calificarile necesare, precum si norma de lucru.
(24) Entitatile prevazute la alin. (2) au obligatia sa transmita anual, pana la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o situatie centralizata a functiilor ocupate de persoanele cu dizabilitati angajate si un inventar al competentelor solicitate la angajare."
Art. 78 din Legea 448/2006 va avea urmatorul continut:
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Art. 78
(1) Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.
(1^1) Pentru integrarea persoanelor cu handicap in munca, angajatorii asigura accesul acestora la ocuparea unui loc de munca adaptat, dupa caz, in conformitate cu potentialul functional si capacitatea de adaptare a acestora.
(1^2) Persoanei cu handicap i se garanteaza egalitatea de sanse in prestarea activitatii si i se asigura accesibilizarea locului de munca si adaptarea sarcinilor in conformitate cu potentialul sau functional.
(2) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
(2^1) La stabilirea procentului prevazut la alin. (2) nu se iau in calcul asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav angajati in conditiile legii.
(22) Pentru indeplinirea obligatiei prevazute la alin. (2), entitatile trebuie sa faca dovada ca, printr-o cerere scrisa, au solicitat sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii in folosul persoanelor cu dizabilitati, in vederea respectarii procentului stabilit de lege.
(23) Pentru indeplinirea obligatiei de la alin. (22), entitatile vor prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cererea scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati. Cererea de la alin. (22) va cuprinde descrierea atributiilor pentru posturile respective, calificarile necesare, precum si norma de lucru.
(24) Entitatile prevazute la alin. (2) au obligatia sa transmita anual, pana la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o situatie centralizata a functiilor ocupate de persoanele cu dizabilitati angajate si un inventar al competentelor solicitate la angajare.
(3) Autoritatile si institutiile publice, precum si persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
(4) Fac exceptie de la prevederile alin. (2) institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(4^1) Fac exceptie de la prevederile alin. (3) lit. b) unitatile protejate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap care pot desfasura si activitati de vanzari / intermedieri, cu conditia ca minimum 75% din profitul obtinut sa fie destinat programelor de integrare socioprofesionala pentru persoanele cu handicap din organizatiile respective. Aceste unitati au obligatia prezentarii unui raport financiar la fiecare inceput de an, din care sa rezulte cum au fost utilizate fondurile obtinute prin activitatea comerciala.
(4^2) Fac exceptie de la prevederile alin. (3) lit. b) unitatile protejate autorizate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap, care pot desfasura si activitati de vanzari si/sau intermedieri, cu conditia ca minimum 75% din profitul obtinut sa fie destinat programelor de integrare socioprofesionala pentru persoanele cu handicap din organizatiile respective. Aceste unitati au obligatia prezentarii unui raport financiar la fiecare inceput de an, din care sa rezulte cum au fost utilizate fondurile obtinute prin activitatea comerciala.
(4^3) Activitatile de intermedieri prevazute la alin. (4^2) se refera numai la produse si/sau servicii oferite de catre o alta unitate protejata autorizata potrivit dispozitiilor prezentei legi.
(5) Monitorizarea si controlul respectarii prevederilor art. 78 alin. (2) si (3) se fac de catre organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(6) In scopul stimularii angajarii persoanelor cu handicap, in conditiile prevazute la alin. (2), autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice publice, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), au obligatia organizarii unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Aceasta masura nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare organizate de catre institutia publica.
Din analiza acestui articol asa cum a fost modificat prin OUG 127/2024, conform art. 78 alin. (2) din Legea 448/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
La alin. (2^2) se prevede ca pentru indeplinirea obligatiei prevazute la alin. (2), entitatile trebuie sa faca dovada ca, printr-o cerere scrisa, au solicitat sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii in folosul persoanelor cu dizabilitati, in vederea respectarii procentului stabilit de lege.
Astfel, angajatorii care au posturi vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati au obligatia sa solicite sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii in folosul persoanelor cu dizabilitati. Cererea prin care solicita sprijinul organizatiilor nonguvernamentale trebuie sa fie scrisa si sa cuprinda descrierea atributiilor pentru posturile respective, calificarile necesare, precum si norma de lucru.
Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente!
Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", DETALII AICI >>>
Totodata, angajatorii vor prezenta catre ANPDPD si ANOFM cererea pe care au transmis-o organizatiilor nonguvernamentale precum si dovada transmiterii acesteia.
Apoi, anual, pana la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, angajatorii au obligatia sa transmita catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o situatie centralizata a functiilor ocupate de persoanele cu dizabilitati angajate si un inventar al competentelor solicitate la angajare.
Aceste obligatii le au, incepand cu luna ianuarie 2025, angajatorii care au locuri de munca vacante in vederea ocuparii acestora de catre persoanele cu handicap.
Astfel, angajatorii care au posturi vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati au obligatia sa solicite sprijinul organizatiilor nonguvernamentale printr-o cerere scrisa, care sa cuprinda descrierea atributiilor pentru posturile respective, calificarile necesare, precum si norma de lucru.
Textul nefiind suficient de clar, apreciem ca pana la data intrarii in vigoare vor fi publicate instructiuni de aplicare.
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.