Loc de munca mobil si clauza de mobilitate - ce prevede legea?

Loc de munca mobilclauza de mobilitateindemnizatie de mobilitate
Loc de munca mobil si clauza de mobilitate - ce prevede legea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem salariati in sectorul constructii care au diverse locuri de munca la acelasi angajator. Astfel, un sapator manual presteaza activitatea pe raza unei comune din judet. Vrem sa stim daca putem trece in contractul individual de munca loc de munca mobil, intrucat angajatorul, in cursul unei zile de munca il muta pe salariat, unde are nevoie de prestarea muncii acestuia."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Regula este aceea ca salariatul presteaza activitate la locul de munca inscris in contractul individual de munca. Exceptie fac delegarile si detasarile. Daca locul de munca inscris in contractul individual de munca se modifica si salariatul nu se incadreaza nici la delegare si nici la detasare, se inscrie in contractul de munca la locul muncii, loc de munca mobil.
 
Conform art. 25 din Codul muncii:
 
(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.

(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
 
Astfel, daca salariatul nu isi desfasoara activitatea intr-un loc de munca fix, locurile de munca vor fi mentionate in contractul individual de munca iar salariatul va beneficia de prestatii pentru mobilitate in mod obligatoriu care pot fi impozabile sau nu.
 

Indemnizatia de mobilitate nu este venit impozabil?

 
Indemnizatia de mobilitate nu este venit impozabil daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:
 
1) se incadreaza in plafonul de 2,5 ori diurna stabilita pentru institutii publice;
2) se incadreaza in plafonul de 33 % din salariul de baza brut impreuna cu veniturile mai sus prevazute (daca se acorda astfel de venituri);
3) durata deplasarii trebuie sa fie de cel putin 12 ore si sa aiba loc intr-o loacalitate aflata la o distanta de cel putin 5 km.
 
Observam ca lit. a) de mai sus se refera la 2,5 ori nivelul stabilti pentru institutii publice in cazul indemnizatiei de delegare. Or, aceasta inseamna ca trebuie sa respectam dispozitiile HG 714/2018 care prevad o durata a deplasarii de 12 ore cel putin intr-o loacalitate aflata la o distanta de cel putin 5 km.
Daca cel putin una dintre conditiile de mai sus nu este indeplinita, indemnizatia de mobilitate reprezinta venit impozabil.
 
Asadar, prestatiile pentru mobilitate neimpozabile se acorda, in varianta prudenta, in mod identic cu modalitatea in care se acorda diurna neimpozabila. Practic trebuie sa existe un decont al salariatului in care acesta va mentiona data si intervalul orar al deplasarii, locul si scopul deplasarii.
In aceasta maniera consideram ca se calculeaza prestatiile pentru mobilitate neimpozabile (spor, indemnizatie, etc).
 
In situatia in care acordati salariatului o indemnizatie de mobilitate fara sa tineti cont de durata deplasarilor si de distanta, acesta va intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale. Astfel, se poate acorda o indemnizatie de mobilitate in suma fixa insa asupra acesteia se calculeaza toate taxele salariale.
 
Daca se doreste acordarea indemnizatiei de mobilitate fara taxe trebuie sa se procedeze asa cum se procedeaza in cazul diurnei pentru a nu risca reincadrarea de organele fiscale.
 
In concluzie, in cazul in care salariatul nu are un loc de munca fix, acesta va avea inregistrata in contract clauza de mobilitate pentru care se platesc prestatii suplimentare in bani. Prestatiile suplimentare in bani, adica indemnizatia de mobilitate poate fi impozabila sau neimpozabila conform celor mai sus expuse.
 
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Loc de munca mobilclauza de mobilitateindemnizatie de mobilitate

Data aparitiei: 20 Noiembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Loc de munca mobil si clauza de mobilitate - ce prevede legea? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Venituri din drepturi de autor. Contributii socialeIntrebare: Va rog sa ne spuneti in cazul unui contract de drepturi de autor in valoare de 200.000 lei. Avand in vedere ca societatea platitoare a venitului (este singurul platitor de venit pentru persoana fizica cu drepturi de autor), la cel nivel trebuie sa retina contributiile sociale? Mentionam ca deja s-au facut plati in cursul anului de 100.000 lei si s-a retinut decat impozitul pe venit. Ar trebui depusa rectificativa la data declararii impozitului pentru a cuprinde si contributiile sau putem face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Conducatori auto. Indemnizatie de mobilitate. Diurna. CazareIntrebare: La o Societate care are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri, pentru salariatii care sunt incadrati conducatori auto de marfa, in cazul deplasarilor se plateste indemnizatie delegare sau detasare, in functie de caz. Intrebare: 1. Pot beneficia si de indemnizatie de mobilitate, in limita plafonului neimpozabil , in cazul in care se face Act aditional cu aceasta clauza ? 2. Ar putea beneficia de prevedirie art. 76 alin. (4 1) din Codul fiscal punctul c) si anume cazarea in cazul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]