Sinteza saptamanii: Codul muncii modificat, pensii impozitate cu 85%, reducerea salariului fara acordul angajatului, tichete acordate retroactiv

Ioana Pavel
Ioana Pavel
19 Iunie 2020
19 Iunie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
noutati legislative 2020codul muncii modificat amenzi munca suplimentaraimpozit pensii speciale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ultima perioada au avut loc doua modificari importante privind legislatia muncii, iar prin cele de mai jos veti regasi detalii cu privire la inasprirea amenzilor privind munca suplimentara, impozitarea pensiilor speciale cu 85%, precum si cateva analize detaliate referitoare la reducerea salariului si acordarea de tichete de masa in mod retroactiv. 

Iata sinteza noutatilor legislative:


Codul Muncii se modifica! Amenzi pana la 3.000 lei privind munca suplimentara pentru fiecare persoana identificata
 
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea care aduce o modificare importanta in Codul Muncii prin inasprirea amenzilor pentru incalcarea reglementarilor privind munca suplimentara. Exista insa unele neclaritati care s-ar putea sa ridice nenumarate probleme in practica si in cadrul controalelor ITM. Noua lege a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 525/18.06.2020.
 
Noua lege pentru modificarea art. 260 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii stabileste ca "nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara sa fie sanctionata contraventional cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata".
 
 
 
 
Reducerea salariului fara acordul salariatului. In ce conditii este posibila?
 
Managerii de HR se confrunta in aceasta perioada cu nenumarate provocari in ce priveste gestionarea contractelor de munca si intocmirea de acte aditionale in contextul reluarii activitatii dupa incetarea suspendarii contractelor individuale de munca.
 
Una dintre cele mai frecvente intrebari este aceasta: Se poate schimba salariul/timpul de munca dupa reluarea activitatii? 
 
Trebuie stiut ca orice modificare a salariului sau a timpului de munca se poate face NUMAI cu acordul salariatului prin act aditional.
 
Conform art. 41 din Codul muncii:
Art. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Se pot acorda retroactiv tichete de masa salariatilor cu contractele suspendate?
 
 
 
Legea nr. 59/2020, la pct. 9, prevede prin derogare de la Codul muncii ca se pot acorda tichete de masa si salariatilor care au contractele de munca suspendate in temeiul art. 52, alin. 1, lit. c din Codul muncii, ca urmare a instituirii starii de urgenta. Tichetele pot fi acordate retroactiv pentru perioada 16 martie - 19 mai (data publicarii in M. Of a prezentei legi) sau numai pe perioada cuprinsa intre publicarea Legii 59 si data ridicarii tututor restrictiilor,asa cum este mentionat in pct. 10 din Legea 59/2020?
 
 
 
 
 
Pensiile de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pentru totalul care depaseste aceasta suma
 
Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in calitate de for decizional, impozitarea tuturor pensiilor speciale cu pana la 85%. Proiectul de ordonanta a fost adoptat cu 307 voturi "pentru" si un singur vot "impotriva". Proiectul va fi supus votului si in plenul reunit al Parlamentului de joi deoarece vizeaza inclusiv pensiile deputatilor si ale senatorilor si va fi trimis ulterior presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. 
 
Camera Deputatilor a votat astfel impozitarea cu 85% a pensiilor care depasesc 7.001 lei. Impozitarea de 85% se va aplica pentru suma care depaseste limita amintita. Proiectul primise deja aviz favorabil din partea Comisiei de buget. 
 
 
 
 
E posibil sa fiti notificati de ANAF in perioada urmatoare
 
Daca Ministerul Muncii face progrese semnificative in ce priveste digitalizarea si transmiterea documentelor prin posta electronica, iata ca si din partea ANAF urmeaza in perioada urmatoare unele masuri care pentru unii contribuabili inseamna notificari oficiale din partea institutiei. 
 
In concret, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va transmite notificari tuturor contribuabililor care nu au depus declaratiile fiscale si care nu au solicitat regim derogatoriu, astfel incat sa fie evitata declararea starii de inactivitate a acestora
 
 
 
 


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]