Va reamintim ca potrivit art. 50 din Codul muncii pe durata concediului medical contractul individual de munca este suspendat de drept.
Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Precizam si ca, in situatia in care ati primit de la salariat concediu medical si acesta nu are stagiu de cotizare se recomanda sa il restituiti salariatului pentru ca medicul prescriptor sa il anuleze si sa-i elibereze o adeverinta.
Astfel, in cazul in care salariatul nu indeplineste conditia stagiului de cotizare nu este legala eliberarea certificatului medical. De aceea, consideram ca angajatorul este indreptatit sa il restituie salariatului si sa-i solicite prezentarea adeverintei.
In aceste conditii certificatul medical nu va fi evidentiat in niciun document.
In lipsa indeplinirii conditiei privind stagiul de cotizare si concediu medical nu face parte din concediile medicale care se acorda fara stagiu de cotizare, se procedeaza astfel:
- in formularul 112 se inregistreaza ore suspendate (nu se inregistreaza certificatul medical);
- in pontaj salariatul se inregistreaza absent motivat;
- pe statul de salarii perioada aferenta concediului medical neacordat reprezinta 0 lei.
Dar cum procedam cu salariatii care prezinta concediu medical pentru ziua in care s-au prezentat la serviciu, in prealabil? Iata un caz concret prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
"Va rugam sa ne transmiteti cum se procedeaza legal in cazul angajatilor care se prezinta la serviciu partial din norma de lucru si ulterior aduc certificat medical pentru ziua respectiva (ex: in data de 05.09.2024 un angajat care are norma de 8h/zi, lucreaza doar 4 ore si 4 ore invoire; ulterior merge la medic si i se elibereaza concediu medical pentru ziua de 05.09.2024). Cum va fi platit angajatul pentru aceasta zi si ce se intampla cu timpul lucrat de acesta?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 33 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005:
(5)In situatia in care asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari Si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, li se acorda certificat de concediu medical in aceeaSi zi in care au desfasurat activitatea in cadrul programului complet de lucru, indemnizatia se va acorda numai pentru zilele urmatoare celei in care a fost acordat certificatul.
Astfel, in baza acestei reglementari legala in situatia in care salariatul a fost prezent la locul de munca in ziua in care a beneficiat de concediu medical indemnizatia medicala se plateste incepand cu ziua urmatoare.
Daca salariatul a fost invoit, orele invoite se platesc intrucat nu este reglementat in legislatie invoirea fara plata.
Intrucat orele invoite se platesc se considera din punct de vedere al drepturilor salariale ca activitatea a fost prestata in cadrul programului de lucru, veti plati indemnizatia medicala incepand cu ziua urmatoare.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
Ziua in care salariatul s-a prezentat la serviciu si ulterior i-a fost eliberat certificat medical se plateste cu drepturile salariale aferente.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.